breaking news Νέο

Πρόταση της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ενίσχυση των κατ΄ επάγγελμα αγροτών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας

Πρόταση της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ενίσχυση των κατ΄ επάγγελμα αγροτών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας

Η πολύ δύσκολη θέση, στην οποία έχουν έρθει οι αγρότες – και – φέτος με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε παραγόμενα προϊόντα και η ανάγκη που προκύπτει για την άμεση οικονομική ενίσχυση και στήριξή τους, ώθησαν το Χρήστο Παπαστεργίου και τα μέλη της παράταξής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας να ενεργήσουν επ’ αυτού. Πιο συγκεκριμένα, στο να κατατεθεί πρόταση της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ενίσχυση των κατ΄επάγγελμα αγροτών – όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπαστεργίου – της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, οι οποίοι και επλήγησαν τόσο από τον παγετό όσο και το χαλάζι των μηνών Μαρτίου – Απριλίου. Την πρόταση αυτή παρουσίασε ο κ. Παπαστεργίου την Παρασκευή το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου στον πολυχώρο της Ελιάς, η οποία και προβλέπει την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και αφορά στην αγορά αγροεφοδίων στη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, «επειδή η ΠΚΜ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τους αγρότες από το ΕΣΠΑ, πρέπει να στραφεί στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», προσθέτοντας πως «η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έχει στη διάθεσή της 250 εκ. ευρώ και τώρα εκταμίευσε 67 εκ. ευρώ. Στην πρόταση δε που κατατέθηκε, προβλέπεται η χρηματοδότηση να είναι 300 ευρώ ανα στρέμμα, με τα 120 εκ. ευρώ να είναι η οροφή της χρηματοδότησης».

Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης «πράξεις για την Μακεδονία» κατέστησε σαφές πως «καλέσαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας να εκπονήσει πρόγραμμα, αλλά μεχρι στιγμής δεν έγινε κάτι. Πέρασε ένας μήνας και κανεις δεν αντέδρασε αρνητικά. Ούτε και η Περιφέρεια βέβαια δεν αντέδρασε θετικά. Είναι μεγάλη ανάγκη να ενισχυθούν οι αγρότες που έχουν πληγεί και να καλύψουν το χαμένο εισόδημά τους, προκειμένου να μη χαθεί και η καινούργια καλλιεργητική περίοδος». Ο ίδιος δε τόνισε πως «αν ξεκινήσει τώρα η εκπόνηση του προγράμματος, θα μπορέσουν οι αγρότες το φθινόπωρο να εκταμιεύσουν χρήματα».

Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε το μέλος της παράταξής του κ. Χρήστο Κούτρα και το γενικό γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, κ. Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου, που παρίστατο στη συνέντευξη τύπου, για τη συμβολή τους στη μελέτη και παρουσίαση αυτής της πρότασης.

 

Οι αναφορές των κ. κ. Παπακωνσταντίνου και Κούτρα

Νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν αυτός που προλόγισε τον κ. Παπαστεργίου, κάνοντας μια αναφορά στα προβλήματα του αγροτικού κλάδου (μεταξύ αυτών και στο ζήτημα πάλι των αναδιαρθρώσεων - κατόπιν σχετικού δημοσιογραφικού ερωτήματος), ενώ στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της εν λόγω πρότασης, έγινε αναφορά και για την πορεία της πανδημίας στην Ημαθία από τα χείλη του κ. Χρήστου Κούτρα, που τυγχάνει να είναι και διευθυντής της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας. Όπως δε υπενθυμίζεται πως γιατρός στο επάγγελμα είναι και ο κ. Παπαστεργίου, με θέση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Για την πανδημία, ο κ. Κούτρας έθεσε τρία πράγματα : τους εμβολιασμούς, τον καλό καιρό που συντελεί στη εξασθένηση ισχύος του ιού και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να παίρνουμε.

«Δυστυχώς τα τηλεοπτικά κανάλια δεν επιλέγουν αξιόπιστους ανθρώπους, που θα κάνουν την ενημέρωση για την πανδημία», σχολίασε με δηκτικό τρόπο ο κ. Κούτρας, ενω αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει με τον covid-19 τώρα στο Νομό Ημαθίας, επεσήμανε πως «υπάρχει μία αποκλιμάκωση, σίγουρα ομως θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα» και πως «δεν υπάρχει νοσηλευόμενος είτε στη μονάδα covid-19 είτε στη ΜΕΘ που να είναι εμβολιασμένος. Ο covid-19 είναι μια αρρώστια που καταστρέφει τα πνευμόνια».

Επιπλέον, ο κ. Κούτρας τόνισε την ανάγκη να συνεχισθούν οι εμβολιασμοί, ώστε να διαμορφωθεί η λεγόμενη «συλλογική ανοσία», όπως είναι ο ελληνικός όρος και όχι η «ανοσία της αγέλης» που χρησιμοποιείται, που προστατεύει τον πληθυσμό».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής