breaking news Νέο

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ημαθίας : «Ανάγκη για ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ημαθίας : «Ανάγκη για ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

Η πανδημία και τα μέτρα εγκλεισμού επηρέασαν σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση και διατάραξαν την ποιότητα της ζωής μας. Και κοντά σ' αυτά, βέβαια, ανέδειξαν και την ανάγκη να υπάρχει στη χώρα μας ένα ισχυρό Δημόσιο σύστημα Υγείας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για το οποίο και έγινε λόγος στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στις 12 το μεσημέρι, στον όμορφο χώρο του «BELUGA», από τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ημαθίας.

Κάτι για το οποίο ο ιατρός – καρδιολόγος και επικεφαλής του Τμήματος Υγείας, κ. Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ως ο κατ' εξοχήν εισηγητής αυτής της θεματικής ενότητας, επεσήμανε πως «σ' αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση που βιώνουμε σήμερα, θα πρέπει να ανοίξει μια δημόσια κουβέντα με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς για το δημόσιο σύστημα υγείας που θέλουμε».

Ο κ. Τσαπαρόπουλος έθεσε τρεις παράγοντες, οι οποίοι και – όπως υπογράμμισε – βοήθησαν στην εμφάνιση αυτής της ιστορίας με την πανδημία του covid-19. Παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με το βαθειά καπιταλιστικό τρόπο ζωής, την υποχρηματοδότηση και τις κοινωνικές ανισότητες. «Είναι οι βασικές αιτίες, οι οποίες, εάν δεν ελεγχθούν, τότε θα μπούμε σε μια περίοδο πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ, όπως σημείωσε, «η πανδημία δίδαξε ότι αναδείχθηκε η καθολική αναγνώριση των δημοσίων συστημάτων υγείας ως υπέρτατο αγαθό και ο επαναπροσδιορισμός του ανθρώπου με τον πλανήτη», προσθέτοντας πως «έχουμε να κάνουμε με τη σύγκριση ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το νεοφιλελευθερισμό, που θέλει τον ιδιώτη και το ιδιωτικό σύστημα για την υγεία. Η δε πανδημία ανέδειξε αυτή τη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο αντιλήψεις».

 

Νέο ΕΣY στηριζόμενο σε 3 άξονες

Παράλληλα, ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα στον τομέα της υγείας, μιλώντας για ένα νέο ΕΣΥ, το οποίο και θα στηριχθεί σε τρεις άξονες : Πρώτον, να συναφθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εργαζόμενους και την πραγματοποίηση 15.000 προσλήψεων. Δεύτερον, τη θέσπιση εισαγωγικού μισθού 2.000 ευρώ στο νέο γιατρό και ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Τρίτον, την αύξηση πόρων προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε ποσοστό 7% και την αναδιανομή τους μέσα στο σύστημα.

 

«Καμπανάκι» για 4ο κύμα της πανδημίας

Ακόμα, ο επικεφαλής του τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην Ημαθία έκρουσε καμπανάκι, λέγοντας ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Υπάρχει ο φόβος, η υπόνοια πως θα υπάρξει και 4ο κύμα το φθινόπωρο. Γι' αυτό απαιτείται εγρήγορση και επιδημιολογικές μελέτες από την κυβέρνηση. Ενδυνάμωση του ΕΣΥ και μακριά από μεγαλοστομίες».

Συνάμα εξέφρασε και φόβο για τη νέα μετάλλαξη και έκρινε απαραίτητη – προς την κατεύθυνση αυτήν – την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Επιπλέον, ο κ. Τσαπαρόπουλος ανέφερε πως «επειδή αυτό το διάστημα έχουμε τη μετατροπή των νοσοκομείων σε κλινικές covid-19 και τη στροφή των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την ύπαρξη θανάτων στις ΜΕΘ («δυστυχώς ο ΜΟ των θανάτων στις ΜΕΘ πόλεων της χώρας είναι στο 60%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 30% - 35% και πως οι θάνατοι των ΜΕΘ στην Αθήνα πλησιάζουν προς το ποσοστό της Ευρώπης», επεσήμανε) έκρινε ότι θα πρέπει να υπάρξει η ολοκλήρωση των ΤΟΜΥ, η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς ειδικοτήτων και οι ΤΟΜΥ να ενταχθούν στο ΕΣΥ».

 

Β. Κωνσταντινόπουλος : «Υπέρ της λειτουργίας και των δύο νοσοκομείων στο νομό»

Προχωρώντας σε μια μικρή τοποθέτηση αμέσως μετά ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, υποδιευθυντής στο ΔΣ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Ημαθίας και μέλος του τμήματος υγείας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, αφού πρώτα σημείωσε πως «η πανδημία που ζούμε, απέδειξε περίτρανα πόσο σημαντικό πράγμα είναι η υγεία», σημείωσε ότι το ΕΣΥ έχει αποδοχή πάνω από 80%, το οποίο και πρέπει να διαφυλάξουμε». Συγχρόνως εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας, τονίζοντας πως έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σ' αυτό που ζούμε σαν θρίλερ, προκειμένου να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο τρόπο στα περιστατικά ανθρώπων με covid-19. Kαι ότι, «αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα σώζαμε κι άλλους ανθρώπους, γιατί θα είχαμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα».

Ο ίδιος, έκανε λόγο και για διαχρονικές ελλείψεις, υποστηρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας και των δύο νοσοκομείων του νομού – που είναι και η θέση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ – και μάλιστα «να αναπτυχθεί κέντρο αποκατάστασης στο νοσοκομείο της Νάουσας».

Αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων από covid-19 στα δύο νοσοκομεία της Ημαθίας, ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε πως υπήρξαν πολλοί μέσα στους προηγούμενους μήνες, χωρίς ωστόσο να προσδιορισθεί ο ακριβής αριθμός αυτών.

Τέλος, η κ. Κωστοπούλου Μπεϊνα, συντονίστρια οργάνωσης μελών του Νοσοκομείου Ημαθίας, επεσήμανε αρχικά πως «έχουμε ένα εξουθενωμένο προσωπικό, που έχει υποστεί θυσίες και έχει να πάρει άδειες εδώ και 8-9 μήνες», ενώ σημείωσε πως «έχουμε την αποδοχή του κόσμου και χρειάζεται ένα δωρεάν ΕΣΥ, με την ενίσχυσή του σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές».

 

Από τον Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη

Paulostoutou61@yahoo.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής