breaking news Νέο

«Ο Υπαρξισμός είναι ένας Ανθρωπισμός», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Ο Υπαρξισμός είναι ένας Ανθρωπισμός», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και πάντα επίκαιρο Φιλοσοφικό Δοκίμιό του «Ο Υπαρξισμός είναι ένας Ανθρωπισμός» (Εκδ. «Δώμα», Μτφρ. Αντ. Χατζημωϋσής, Αθήνα 2020), ο Γάλλος Στοχαστής Ζαν Πωλ Σαρτρ παρουσιάζει συνοπτικά τις βασικές φιλοσοφικές θέσεις του, αναφορικά με τα υπαρξιακά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ (1905-1980), έχει στο ενεργητικό του πλούσιο συγγραφικό έργο. Έγραψε φιλοσοφία, μυθιστορήματα και θεατρικά, ενώ ταυτόχρονα είχε δημόσια παρουσία με πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις. Μετά τον Β’ Π.Π. αναδείχτηκε σε δεσπόζουσα μορφή της γαλλικής σκέψης. Το 1964 του απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας το οποίο όμως αρνήθηκε να παραλάβει.

Ο Σαρτρ έδωσε από στήθους την Διάλεξη «Ο Υπαρξισμός είναι ένας Ανθρωπισμός», στις 29 Οκτωβρίου 1945, στο Παρίσι. Το κείμενο της διάλεξης, αφού στενογραφήθηκε, δημοσιεύτηκε, ελάχιστα επεξεργασμένο, την επόμενη χρονιά. Ως βιβλίο πια, η διάλεξη αναδείχθηκε στο πιο πολυδιαβασμένο, ίσως, φιλοσοφικό δοκίμιο του 20ου αι.

Ο Σαρτρ θέλοντας να υπερασπιστεί τις βασικές θέσεις της φιλοσοφίας του, από συχνές παρανοήσεις, επιμένει στην επαναδιατύπωσή τους. Ισχυρίζεται λοιπόν ότι, ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, αλλά θέλει να φαντάζεται τον εαυτό του δέσμιο, γιατί ακριβώς θέλει να αποποιηθεί την ευθύνη. Ο άνθρωπος πλάθει τα δικά του φαντάσματα, και κρύβεται πίσω από αυτά για τα λάθη του. Ο άνθρωπος αυτοεξαπατάται για να κρύψει από τον εαυτό του την αγωνία της μοναξιάς του. Όμως, ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι ελεύθερος…

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής