breaking news Νέο

Κώστας Κρομμύδας : «Είναι τόσο όμορφο το ταξίδι που κάνω με τον Ακάκιο που θέλω να το απολαύσω»

Κώστας Κρομμύδας : «Είναι τόσο όμορφο το ταξίδι που κάνω με τον Ακάκιο που θέλω να το απολαύσω»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Τουτουντζίδη) έδωσε ο γνωστό ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας, με αφορμή την παρουσία του στην Αλεξάνδρεια και τη Βέροια, για να υπογράψει το νέο του βιβλίο «Ακάκιε».

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες περιοδείες του και τη χιουμοριστική του παρομοίωση με το έργο του Κοσμά του Αιτωλού, απάντησε με το ίδιο στυλ : «Κηρύττω το έργο του «Ακάκιου» εγώ ανά την Ελλάδα. Είναι πολύ ιδιαίτερο και όμορφο αυτό που κάνω και χαίρομαι, γιατί επισκέπτομαι πάρα πολλά βιβλιοπωλεία- στο πεζοδρόμιο τους- λόγω πανδημίας. Αυτή η …πεζοδρομιακή περιοδεία που επέλεξα να κάνω φέτος, περιλαμβάνει πολλά βιβλιοπωλεία (σ.σ 36 εκδηλώσεις και πάνω από 200 βιβλιοπωλεία συνολικά), βρίσκομαι σε συνεχή κίνηση. Ο κόσμος ανταποκρίνεται πάρα πολύ. Ειδικά μετά από ενάμιση χρόνο εγκλεισμού και στέρησης όλων αυτών των εκδηλώσεων, θέλει πολύ να κάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις. Συνεχίζω ασταμάτητα».

Σχετικά με το πώς αντιμετώπισε την περίοδο της πανδημίας αλλά και τις ευρύτερες επιπτώσεις της στον καλλιτεχνικό – πνευματικό κόσμο, τόνισε: « Η πανδημία λειτούργησε πολύ διαφορετικά στους ανθρώπους. Δεν αντιμετώπισαν όλοι με τον ίδιο τρόπο, είτε θέλοντας, είτε όχι. Σε κάποιους ήταν βίαιο αυτό που συνέβη, έχασαν τις δουλειές τους, υπάρχουν επαγγέλματα που έχουν πληγεί τρομερά από την πανδημία. Σε ό,τι αφορά τη δική μου δουλειά, η πανδημία δεν μπορώ να πω ότι λειτούργησε καταστροφικά. Αντιθέτως εγώ δημιούργησα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγραψα τον «Ακάκιο». Η όλη διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και πολύ δυσάρεστη. Αλλά προσαρμόστηκα, προσπάθησα ν’ αξιοποιήσω δημιουργικά».

Σε σχέση με το νέο του βιβλίο  (9ο μυθιστόρημα) με τίτλο «Ακάκιε», τόνισε : «Το βιβλίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Είναι ουσιαστικά η άγνωστη ιστορία του Λευτέρη Μαντζίκα, ο οποίος κρύβεται πίσω απ΄ όλο αυτό το σλόγκαν (σ.σ ιδρυτή της ΜΙΣΚΟ), τη γνωστή διαφήμιση. Πιάνω το νήμα της ζωής από εκεί που ξεκίνησε. Για να δείξω πώς ένας άνθρωπος ξεκινά από μικρό παιδί, περνώντας όλες τις δυσκολίες του ’20, του ’30, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Εμφύλιος, μέχρι να φτάσουμε στο να δημιουργήσει ο ίδιος μία αυτοκρατορία. Ήταν ο άνθρωπος που έμαθε τον Έλληνα να τρώει ζυμαρικά. Συμβαδίζουν τα όσα αναφέρω με τα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, που καθόρισαν την ιστορία της Ελλάδα αλλά και τον έβαλαν στη διαδικασία μέσα στις δυσκολίες  και στους καπνούς του πολέμου, να δημιουργήσει, να βλέπει λίγο πιο μπροστά και να δημιουργήσει αυτή την αυτοκρατορία, να γίνει μεγάλος και τρανός, ποτέ να μην ξεχάσει όμως να είναι Άνθρωπος. Το φιλανθρωπικό του έργο  είναι τεράστιο. Χαίρομαι πολύ που μου δόθηκε η δυνατότητα. Είναι μία ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί, που έπρεπε να γραφεί».

Όσον αφορά τα επόμενα λογοτεχνικά-καλλιτεχνικά του σχέδια, υπογράμμισε : «Δεν έχω χρόνο να κάνω τίποτε άλλο. Έχω στη σκέψη μου το επόμενο βιβλίο. Αλλά πραγματικά είναι τόσο όμορφο το ταξίδι που κάνω με τον Ακάκιο, που θέλω να το απολαύσω. Αυτό το βιβλίο μ’ έχει ταξιδέψει και εμένα».

 

Λεπτομέρειες βιβλίου:
Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων.

Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του, μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει. Όμως τα γραμμένα της ζωής δύσκολα τα ξεγελάς. Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του.

Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα.
Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα κρατήσετε στη μνήμη σας χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου, μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια.

Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.

Η εταιρία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών «Αργοναύτες» απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου με σκοπό τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής