breaking news Νέο

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : ΑΓΙΟΣ ΣΑΜΨΩΝ, Προστάτης των ξενοδόχων

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : ΑΓΙΟΣ ΣΑΜΨΩΝ, Προστάτης των ξενοδόχων

Ο Άγιος Σαμψών, γεννήθηκε στη Ρώμη από πλουσίους, ευσεβείς και ενάρετους γονείς, οι οποίοι του παρείχαν σπουδαία μόρφωση.

Σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ιατρική, την οποία εξάσκησε όχι  σαν επικερδές επάγγελμα, αλλά,  την μεταχειρίσθηκε για καθαρά φιλανθρωπικούς και ευεργετικούς σκοπούς.

Βοηθούσε οποιονδήποτε είχε την ανάγκη του, παρηγορώντας τον και στηρίζοντάς τον στην χριστιανική  πίστη. Έναν  όροφο του σπιτιού του τον είχε μετατρέψει σε νοσοκομείο και περιέθαλπε αφιλοκερδώς τους φτωχούς και δυστυχισμένους  συνανθρώπους του.

Όταν πέθαναν οι γονείς του, μοίρασε την  περιουσία  του σε φτωχούς ανθρώπους  και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου  επισκέφθηκε όλες τις μονές της περιοχής,  προσπαθώντας  να βρει καταφύγιο για να ηρεμεί και να μελετά τις  Γραφές.

Η φήμη του, η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε, προσέλκυσε την εύνοια και αυτού του μεγάλου αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Η  μεγάλη θεολογική του κατάρτιση και οι άλλες του αρετές, κίνησαν το ενδιαφέρον του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μηνά, ο οποίος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο.

Κάποτε ο Ιουστινιανός προσβλήθηκε από βαριά ασθένεια και ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου.

Ο Άσιος προσευχήθηκε θερμά και κατόρθωσε να σώσει τη ζωή του αυτοκράτορα. Εκείνος θέλοντας να τον ευχαριστήσει, έκτισε ένα νοσοκομείο, το οποίο αναδείχθηκε σε μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα, όπου  εύρισκαν καταφύγιο οι άποροι και οι αδύναμοι.

Πέθανε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα.

Η μνήμη του τιμάται στις 27 Ιουνίου και θεωρείται προστάτης Άγιος των Ξενοδόχων

Απολυτίκιο 
«Ὁ φέρων τὴν μίμησιν, τῶν τοῦ Θεοῦ οἰκτιρμῶν, ἐνθέου χρηστότητας, ἀναβλυστάνεις κρουνούς, Σαμψῶν Ἱερώτατε, σὺ γὰρ θεομιμήτω, ἑλλαμφθεῖς συμπάθεια, ὤφθης τῶν τεθλιμμένων, καὶ πασχόντων ἀκέστωρ, παρέχων ἐνὶ ἐκάστω, ρώσιν καὶ ἔλεος».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής