breaking news Νέο

Φώτης Καραβασίλης : «Οι δικηγόροι είναι κοντά στον πολίτη»

Φώτης Καραβασίλης : «Οι δικηγόροι είναι κοντά στον πολίτη»

Τηλεφωνική συνέντευξη παραχώρησε την Τετάρτη 23/6 στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Τουτουντζίδη) ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Φώτης Καραβασίλης.

 

Απαντώντας στην ερώτηση για την πρόσφατη απόφαση για αποχή όλων των δικηγόρων από την εκτελεστική διαδικασία σε βάρος της πρώτης κατοικίας, από χθες και μέχρι την 31.7.2021, σημείωσε : «Ως Ολομέλεια Προέδρων είδαμε το θέμα, αναθέσαμε σε κάποιους ειδικούς για εξαντλητική μελέτη του Νέου Πτωχευτικού, για να μας κάνουν εισήγηση για το αν οδεύουμε πουθενά ή όχι. Τα συμπεράσματα δυστυχώς δεν ήταν καλά. Καταρχήν δεν έχουν βγει ακόμη κάποιοι εφαρμοστικοί νόμοι, για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Το βασικό που φαίνεται είναι ότι δεν θα δοθούν λύσεις στα καίρια προβλήματα, που έχουν αυτή τη στιγμή και οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις αλλά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τα οποία σας θυμίζω ότι ο νόμος Κατσέλη (που εγώ τον λέω νόμο ΠΑΣΟΚ) έδωσε πολλές μεγάλες λύσεις από το 2010 που ψηφίστηκε. Ο νέος νόμος δεν φαίνεται ότι δίνει διέξοδο, δημιουργεί προβλήματα περισσότερο, παρά λύνει. Από την άλλη έχουμε τα funds – τις εταιρείες διαχείρισης των απαιτήσεων- όπου πλέον μιλάμε τελείως απρόσωπα και καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στον κόσμο. Η απόφασή μας είναι να μην υπογράφουμε καμία πράξη ως δικηγόροι, για να προχωρήσει η εκτελεστική διαδικασία για την πρώτη κατοικία. Απέχουμε μέχρι 31/7, αλλά μιας και ο Αύγουστος είναι κενός μήνας (δικαστικές διακοπές), η απόφαση επεκτείνεται και για το χρόνο αυτό. Οπότε αίρεται η δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε σχετική διαδικασία. Και ζητάμε ως Ολομέλεια να ανασταλεί κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών νομοθετικά και να θεσπιστεί  δεοντολογικός κανονισμός λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων με νόμο».

Αποκάλυψε ακόμη «ότι γίνονται πλειστηριασμοί, έχουν παρθεί σπίτια οφειλετών» και ότι ως δικηγόροι «στεκόμαστε στο ύψος μας, η απόφαση για αποχή δεν γίνεται για να λύσουμε συνδικαλιστικά μας αιτήματα, αλλά είμαστε στο πλευρό του πολίτη και βοηθάμε κυρίως αυτούς τους ευάλωτους, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Διευκρινίζουμε ότι μιλάμε γι’ αυτούς που πήραν δάνειο, αλλά εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους δεν μπορούν να το πληρώσουν. Δεν μιλάμε για τους καρχαρίες, που πήραν δάνεια και δεν τα πληρώνανε και έτρωγαν τα λεφτά αλλού. Μιλάμε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που υπέστησαν πραγματική ζημιά από την κρίση».

 

Αναφορικά με τα προβλήματα των δικηγόρων, που αυξήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, τόνισε : «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Οι δικηγόροι είναι παιδιά του κόσμου και ο κόσμος δεν πρέπει να βλέπει αυτό που βλέπει στα κανάλια, τους 5-6 μεγαλοδικηγόρους. Πρέπει να δει τι γίνεται με τους μαχόμενους δικηγόρους και πόσο υποφέρουν». Αναφέρθηκε στο προσωπικό του παράδειγμα αλλά και στους νέους δικηγόρους «που έχουν κάνει όνειρα, έχουν μεταπτυχιακά, οι γονείς πλήρωσαν τόσα λεφτά, για να τους σπουδάσουν και δεν μπορούν να βγάλουν ένα μεροκάματο. Είναι δυνατόν να είσαι δικηγόρος σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και να βγάζεις λεφτά;»

 

Σε σχέση με τη συζήτηση που γίνεται για το «Νομικό μας Πολιτισμό», υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει Πολιτισμός συνολικά και από εκεί και πέρα να κουβεντιάσουμε αν υπάρχει Νομικός, Κοινωνικός κλπ, αν μπορούμε να δώσουμε τέτοιους επιθετικούς προσδιορισμούς».

Αναφέρθηκε με συγκεκριμένο παράδειγμα από τηλεοπτικό πρόγραμμα, που πρόβαλλε ουσιαστικά «για το πώς γίνεται ο πνιγμός με το μαξιλάρι», αναρωτώμενος αν υπάρχει «δημοσιογραφικός πολιτισμός» και κατέληξε : «Η Δικαιοσύνη έχει πολλά προβλήματα. Οι δικηγόροι  έχουμε ευθύνες. Στην πορεία, σε φάσεις όπου μπορούσαμε, δεν παρεμβήκαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την κύρια ευθύνη έχουμε εμείς που είμαστε συν-λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, που θα πρέπει να σκύψουμε σοβαρά, για να δούμε πως θα λυθούν. Οι δικηγόροι είναι κοντά στον κόσμο, στον πολίτη».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής