breaking news Νέο

Παραλειπόμενα από τη συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της Τετάρτης

Παραλειπόμενα από τη συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της Τετάρτης
  • Η 22η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για το 2017, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην οποία δεν έλειψαν και κάποιες απουσίες, όπως αυτές των Γιάννη Παπαγιάννη (βρισκόταν στο εξωτερικό), Γιώργου Κάκαρη (ήταν στην Αθήνα), Δημήτρη Τραπεζανλή (άρρωστος) και Ολυμπίας Ιακωβίδου (ήταν εν ώρα εργασίας στο νοσοκομείο).
  •  Γλυκίσματα για την ονομαστική τους εορτή προσέφεραν στους συναδέλφους τους και στους εκπροσώπους του τύπου οι Στέργιος Διαμάντης και Στέλιος Ασλάνογλου.
  • Οι πλημμύρες των προηγούμενων ημερών που έπληξαν το Δήμο και οι ζημιές που προκλήθηκαν στις περιουσίες δημοτών, αποτέλεσαν κυρίαρχο ζήτημα στη συνεδρίαση του σώματος, όπου μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησής του (για περίπου ένα δίωρο) δεν έλειψαν και οι εντάσεις.
  • Αναφερόμενος ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης στο εν λόγω θέμα, επεσήμανε αρχικά πως ποσότητα νερού ενός έτους έπεσε το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου, επικαλούμενος βροχομετρικά στοιχεία που δόθηκαν από σταθμούς. Συνέπεια – είπε – αυτών των καιρικών φαινομένων ήταν να προκληθούν ζημιές στην αγροτική οδοποιϊα και σε δημοτικές οδούς στον ορεινό όγκο των Πιερίων, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν σε υπόγεια κατοικιών στη Μέση, στο Κυδωνοχώρι και στη Λυκογιάννη. Ο ίδιος ακόμα ανέφερε ότι υπήρξαν αιτήσεις για αποζημίωση, 1 στο Κυδωνοχώρι, 1 στη Μέση και 1 στη Βεργίνα.
  • Σημείωσε δε ότι «μάλλον η κλιματική αλλαγή δεν θα αφήσει ανενόχλητους και εμάς. Πρέπει να γίνει νέα μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα. Γι' αυτό και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς πρέπει να καθίσουμε και να δούμε τι θα γίνει με τα αντιπλημμυρικά έργα. Να πω επιπλέον για την Τάφρο 66, η οποία παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα, σ' αυτήν πέφτουν αποστραγγιστικοί τάφροι, πράγμα που σημαίνει πως με την άνοδο της στάθμης του νερού η Τάφρος '66 κλείνει και έχουμε πλημμύρες».
  • Ο κ. Βοργιαζίδης επ' αυτού του ζητήματος ενημέρωσε πως υπήρξαν άμεσα επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όπου σημειωτέον, υπάρχουν πέντε διαφορετικοί φορείς, οι οποίοι παρεμβαίνουν στην καταγραφή και αποζημίωση ζημιών.
  • Στο νεκροταφείο της Βεργίνας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εν λόγου Δημοτικής Ενότητας Μανώλης Εμμανουηλίδης. Και πιο συγκεκριμένα, στην εύρεση τρόπου για να απομακρυνθούν τα οστά από τάφους πάνω των 50 ετών, καθώς δεν υπάρχει οστεοφυλάκιο.
  • Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τριλόφου κ. Καραγιάννης κατήγγειλε το ξήλωμα την Τρίτη και των τελευταίων οργάνων από τις παιδικές χαρές. Κάτι το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε βάρβαρο, τη στιγμή που τα παιδιά δεν έχουν να παίξουν πουθενά, όπως είπε.
  • Πέρα από το δήμαρχο, που αναφέρθηκε στα προβλήματα, που προκάλεσε η νεροποντή του διημέρου 16-17 Νοεμβρίου στο Δήμο, λόγος για το ίδιο ζήτημα έγινε και από δημοτικούς συμβούλους και προέδρους Τ.Κ., αποδίδοντας συνάμα ευθείες βολές σε Δήμο και Περιφέρεια για τις ζημιές που έφερε το ακραιο καιρικό αυτό φαινόμενο, που είχε την ονομασία «Ευρυδίκη».
  • Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο Βέροιας» Νίκος Μπέκης αναφέρθηκε σε πλημμύρες, που προκλήθηκαν σε σχολεία των Ριζωμάτων, όπου πλημμύρισε το γραφείο της Διευθύντριας και στο Γυμνάσιο Βεργίνας που πλημμύρισε το υπόγειο και η στέγη στάζει ακόμα, με κίνδυνο να καταστραφούν οι ηλεκτρονικές συσκευές.
  • Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Αγγελίνας χαρακτήρισε το Δήμο Βέροιας «ήδη πλημμυροπαθή», βάζοντας στην αναφορά του το ότι παλιότερα παρασύρθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς μια ψαροταβέρνα στον Τριπόταμο. Συγχρόνως ο ίδιος έθεσε το αν ο Δήμος είναι ασφαλής σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Ακόμα πιο... επιθετικός απέναντι στο Δήμο υπήρξε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Γιώργος Μελιόπουλος, ο οποίος, με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου για τις αιτήσεις καταγραφής των ζημιών από τις πλημμύρες, ανέφερε χαρακτηριστικά : «Φύγε κακό από τα μάτια μου». Διερωτήθηκε, μάλιστα, πως ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν τέθηκε ως έκτακτο στο Δ.Σ., υπενθυμίζοντας πως... «το θέμα το θέσαμε ως «ΛΑΣ». Και πρόσθεσε: «Πως θα αντιμετωπιστούν οι ζημιές από τα λαϊκά στρώμματα της κοινωνίας; Δεν είναι μόνο οι ζημιές από τις πλημμύρες, είναι και τα προβλήματα, όπως στο νερό στα Ριζώματα που δεν πινόταν, οι πλημμύρες σε σχολεία και θερμοκήπια του Αγίου Γεωργίου».
  • Για λαϊκισμό κατηγόρησε το Γιώργο Γουλτίδη ο Δήμαρχος, μετά από σχόλιο του πρώτου που συνοδευόταν από φωτογραφίες, που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του στο Facebook, αποδίδοντας ευθύνες στο Δήμο σε έργα αντιπλημμυρικής τάφρου, για την οποία – όπως επεσήμανε ο κ. Βοργιαζίδης – την ευθύνη έχει η Περιφέρεια. «Δυστυχώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αν πρώτα δεν ελέγχουμε. Φαντάζομαι να ψάξει ευθύνες ο κ. Γουλτίδης από την Περιφέρεια τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

«Το 2015 η κυβέρνηση με έγγραφό της ξεκαθάρισε ότι ο καθαρισμός των αρδευτικών και στραγγιστικών τάφρων είναι ευθύνη των δήμων. Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας», απάντησε ο κ. Γουλτίδης. «Όταν κάνεις ένα λάθος, ή θα βγεις να ζητήσεις συγγνώμη ή συνεχίζεις να ρίχνεις λάσπη. Η ευθύνη της τάφρου είναι της Περιφέρειας, αλλά λέω ότι δεν φταίει, το νερό ήταν πολύ που έπεσε», ανταπάντησε ο κ. Βοργιαζίδης.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής