breaking news Νέο

Στέργιος Κύρτσιος : «Πιστεύω ότι είναι η χειρότερη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη μεταπολίτευση»

Στέργιος Κύρτσιος : «Πιστεύω ότι είναι η χειρότερη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη μεταπολίτευση»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια Σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώτσα και Παύλο Τουτουντζίδη) έδωσε την Τρίτη 29/6 ο Ημαθιώτης Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.

 

Απαντώντας για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, που μεγάλωσαν κατά την περίοδο της πανδημίας, σημείωσε : «Τα προβλήματα δυστυχώς παραμένουν άλυτα εδώ και τόσα χρόνια και δυσχεραίνουν την κατάσταση των κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα να κλείνουν πολλές εκμεταλλεύσεις. Την πρώτη χρονιά της πανδημίας πουλήθηκαν τα προϊόντα μας, αλλά σε εξευτελιστικές τιμές. Θυμηθείτε ότι την περασμένη χρονιά το Πάσχα πουλήθηκαν στην κατώτερη τιμή. Πήραμε κάποιο κορονο-βοήθημα, που δεν το λες τέτοιο, αλλά κοροϊδο-βοήθημα. Έτσι, όσοι είχαν απώλειες από τη σφαγή αμνοεριφίων το Πάσχα του 2020, δεν αποζημιώθηκαν όπως θα έπρεπε. Είχαμε ένα μικρό ποσό κατά κεφαλή και αυτό γιατί ήταν οριζόντια η κατανομή του κορονο-βοηθήματος. Δηλαδή και ένας που δεν έσφαξε το Πάσχα, πήρε το κορονο-βοήθημα. Ένας που έσφαξε 5 τόνους κρέας (500 κατσίκια), είχε ζημία λόγου χάρη 10.000 ευρώ και με βάση τον αριθμό των ζώων πήρε 2.000 ευρώ αντί για 10.000 ευρώ. Και άλλο πολύ δεν έπρεπε να πάρει καθόλου, πήρε το ποσό των 4 ευρώ ανά ζώο. Και πότε τα πήρε έχει σημασία. Ανακοινωθήκαν τον Απρίλιο, μετά το Πάσχα και τα πήραμε τον Οκτώβριο. Φέτος που πήγαν να ανακάμψουν οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, είχαμε τη ραγδαία αύξηση των ζωοτροφών. Οπότε όχι μόνο δεν έχουμε αντιστάθμισμα, αλλά ζημία. Είναι υπέρογκες οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών. Για παράδειγμα, πέρσι το καλαμπόκι το αγοράζαμε 18 λεπτά και φέτος είναι 27 λεπτά. Οπότε δεν μπορούν να καλύψουν τα κέρδος των 10 λεπτών από τις τιμές που πήρε το αιγοπρόβειο γάλα».

 

Σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι, τόνισε : «Η κυβέρνηση κωφεύει. Στις 10 Φεβρουαρίου είχαμε μία τηλεδιάσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό σαν Ένωση Κτηνοτρόφων, ενώ συζητήσαμε τα πάντα, κατανομή βοσκοτόπων, δικαιωμάτων, κάποιο βοήθημα για τις αυξήσεις των ζωοτροφών, υποσχέθηκε πολλά, έκτοτε ούτε μας έχει απαντήσει. Στις 20/2 του στείλαμε ένα υπόμνημα με τα αιτήματά μας και πάλι δεν έδωσε απάντηση ακόμη. Πιστεύω ότι είναι η χειρότερη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη μεταπολίτευση».

 

Όσον αφορά την παρατήρηση για το πώς έχει τέτοια εκτίμηση, αν και «γαλάζιος», υπογράμμισε : « Όταν είσαι σε συλλογικό όργανο και σε ενδιαφέρουν τα κοινά, ενδιαφέρεσαι μόνο για τη δουλειά σου- επάγγελμά σου, για την οικογένεια, για τη ζωή σου. Όλα τ’ άλλα είναι περιττά. Ποτέ δεν βάζουμε κόμματα πάνω από τη δουλειά μας».

 

Σε σχέση με τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, διευκρίνισε : « Πρώτο ζήτημα που αφορά το οικονομικό κομμάτι, είναι η χρήση του de minimis. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν τα δίνουν εκεί που τα έχει ανάγκη ο παραγωγός. Υπάρχει μία ραγδαία αύξηση των ζωοτροφών, που έχει γονατίσει τις μονάδες και πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν ούτε τα προς το ζειν και η πολιτεία κωφεύει. Τα υπόλοιπα προβλήματα είναι θεσμικά και παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια. Είναι τα βοσκοτόπια. Η νέα ΚΑΠ. Για ποια νέα ΚΑΠ μιλάμε, όταν υπάρχουν αδικίες. Εν υπάρχει Κοινή Αγροτική Πολιτική».

 

Με βάση τα προβλήματα, ρωτήθηκε για το τι σκέψεις υπάρχουν για τη διεκδίκησή τους : «Ξεκινάμε. Δεν μπορούσαμε λόγω πανδημίας να κινηθούμε, δεν μπορούσαμε δια ζώσης να συνεννοηθούμε. Σκεφτόμαστε όλα αυτά να φτάσουν (να τα θέσουμε) στον πρωθυπουργό, αφού δεν μας ακούει η ηγεσία του υπουργείου».

 

Τελειώνοντας, τόνισε την ανάγκη οι καταναλωτές να έχουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά προϊόντα και ν’ αποφεύγουν κάθε τι ελληνοποιημένο. Η ανάγκη πάταξης των ελληνοποιήσεων, η μεγαλύτερη γάγγραινα για την κτηνοτροφία, παραμένει. 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής