breaking news Νέο

Καταγγελίες ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ για μη εξυπηρέτηση. «Δραματική μείωση προσωπικού και ελλείψεις εξοπλισμού», απαντούν οι εργαζόμενοι

Καταγγελίες ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ για μη εξυπηρέτηση. «Δραματική μείωση προσωπικού και ελλείψεις εξοπλισμού», απαντούν οι εργαζόμενοι

Σφίγγει ο κλοιός για τους εργαζόμενους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν καταγγελθεί για μη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων. Κι αυτό γιατί πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές, για το ότι δεν ανταποκρίνονται επί μήνες και χρόνια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς έχουν καταγραφεί εκατοντάδες παράπονα ασφαλισμένων για αναπάντητες τηλεφωνικές κλήσεις, e-mails και επιστολές.

Η “ΗΜΕΡΗΣΙΑ” είναι σε θέση να γνωρίζει πως τις επόμενες ημέρες θα ελεγχθούν πειθαρχικά και άλλες υποθέσεις με καταγγελίες ασφαλισμένων, ενώ θα αναζητηθούν οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι υπάλληλοι, που κατ' επανάληψη δεν εξυπηρέτησαν τους ασφαλισμένους. Μάλιστα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές.

Ποινές, οι οποίες, θα έχουν να κάνουν με στέρηση του μηνιαίου τους μισθού για ένα χρονικό διάστημα, την τοποθέτησή τους σε διαθεσιμότητα, αλλά και την απόλυσή τους σε περίπτωση καταδίκης τους.

Προς επίρρωσιν όλων αυτών είναι ότι τόσο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, φέρονται αποφασισμένοι να μην ανεχθούν φαινόμενα «λευκής» απεργίας, τα οποία και καθιστούν αδύνατη την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι περιπτώσεις των καταγγελιών θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Αναφορών, προκειμένου να συγκροτηθεί επιτροπή για πειθαρχικό έλεγχο, η οποία με τη σειρά της θα εξετάσει και θα τοποθετηθεί για τις ποινές που πρέπει να επιβληθούν.

Και πλέον μπορεί, όπως γίνεται απόλυτα κατανοητό, να επικρέμεται η “δαμόκλειος σπάθη” πάνω από τα κεφάλια των... αδιάφορων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, όμως και οι εργαζόμενοι έχουν να αντιπαραθέσουν μια σειρά από ζητήματα πάνω στο έργο της δουλειάς τους. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για δραματική μείωση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια, αλλά και για έλλειψη του απαιτούμενου εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως η ανυπαρξία ενιαίου συστήματος μηχανογράφησης και ψηφιακής παρακολούθησης στον  e-ΕΦΚΑ, έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών, mails ακόμα και μελάνης για τους εκτυπωτές.

Ζητήματα, βέβαια, για τα οποία υπήρξε μια εν τάχει αναφορά και από τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στο υποκατάστημα ΕΦΚΑ της Βέροιας, Μιλτιάδη Φιλιππίδη, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που δόθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στον τρίτο όροφο του υποκαταστήματος με αφορμή την ανυπόφορη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, εξ αιτίας της ζέστης που υπάρχει από τη μη λειτουργία του κλιματισμού.

«Ο κ. υπουργός μιλάει και με αυτά που λέει, στρέφει τους πολίτες σε βάρος μας, αλλά ο κ. Χατζηδάκης δεν λέει να μας λύσει και τα πολύ σοβαρά προβλήματα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», σχολίασε με δηκτικό τρόπο ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος και αναμένεται μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου των εργαζομένων να προχωρήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα σε μια νέα συνέντευξη τύπου, προκειμένου ασφαλισμένοι της τοπικής κοινωνίας να γίνουν κοινωνοί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο χώρο της δουλειάς τους οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ.

 

Ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι η λειτουργία νέου ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου

Στο μεταξύ, πιλοτικά και εντός του καλοκαιριού πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου, το οποίο και θα είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Παράλληλα, θα επεκταθούν οι ψηφιακές συναλλαγές με τον ΕΦΚΑ με την ενεργοποίηση του myefkalive, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω βιντεοκλήσης, όπως συμβαίνει με τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, οι κλήσεις προς το τηλεφωνικό κέντρο θα είναι δωρεάν, ενώ το προσωπικό που θα απασχολείται θα είναι εκπαιδευμένο, για να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες σε κάθε ασφαλισμένο. Το δε τηλεφωνικό κέντρο θα αποτελεί μια σύμπραξη ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και τον ιδιωτικό τομέα. Το προσωπικό θα μπορεί να απαντά για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους ασφαλισμένους και έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, όπως γίνεται γνωστό, αν πρόκειται για πιο σύνθετα θέματα, θα υπάρχουν εσωτερικές ομάδες υποστήριξης που θα λειτουργούν ως “back office”.  Aυτές θα έχουν την ευθύνη να αντλούν εσωτερικά τις απαιτούμενες πληροφορίες, ενώ ακολούθως θα πρέπει να καλούν τον ενδιαφερόμενο πολίτη, προκειμένου να τον ενημερώσουν σχετικά με το αίτημά του σε διάστημα που δεν θα ξεπερνά τις 15 ημέρες! Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως υπηρεσιακοί παράγοντες του e-ΕΦΚΑ εκτιμούν πως το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο θα μπορεί να δέχεται 25.000 κλήσεις ημερησίως.

 

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Paulostoutou61@yahoo.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής