breaking news Νέο

Σύγχυση στην κοινωνία με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, σχετικά με την είσοδο σε «αμιγείς» και «μεικτούς» χώρους διασκέδασης

Σύγχυση στην κοινωνία με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, σχετικά με την είσοδο σε «αμιγείς» και «μεικτούς» χώρους διασκέδασης

Σύγχυση έχει προκληθεί στην κοινωνία με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, σχετικά με την είσοδο στους «αμιγείς» και «μεικτούς» χώρους διασκέδασης. Από τη μία η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο στη φαρέτρα της, για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί, από την άλλη όμως για ακόμα μια φορά οι άνθρωποι της εστίασης, που έχει πληγεί πολύ, πρέπει να αναλάβουν βαρειές ευθύνες.

Υπενθυμίζεται ότι στους αμιγείς χώρους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες, ενω στους μεικτούς θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, όσοι έχουν νοσήσει και οι ανεμβόλιαστοι, οι οποίοι όμως θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ εντός 48 ωρών.

 

«Ρίχνουν σε εμάς τις ευθύνες»

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στους καταστηματάρχες της εστίασης. Δηλαδή, να γίνουν οι ίδιοι αστυνομικοί στα μαγαζιά τους», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ο Κώστας Σαμανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστηματαρχών Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας (φωτό). Και συνέχισε, λέγοντας : «Όταν μόνο το 38% της χώρας έχει εμβολιαστεί, ενώ σ' ό,τι αφορά την Ημαθία το ποσοστό είναι σαφώς πιο μειωμένο και από αυτό, αν αφαιρέσουμε τους εμβολιασμένους, των οποίων ενα ποσοστό ανήκει στις ηλικιακές ομάδες που δε βγαίνουν στα μαγαζιά, τότε οι ενδυνάμει πελάτες (οι πιο νέοι δηλαδή) για τα καταστήματα εστίασης περιορίζονται σημαντικά. Πράγμα το οποίο και αποτελεί τροχοπέδη στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών».

Το θετικό, πάντως, για τον Κώστα Σαμανίδη είναι ότι θα ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι, εστιάζοντας κυρίως στα μπαρ και στα κέντρα διασκέδασης, όμως – όπως επεσήμανε – θα πρέπει να διευκρινιστούν αρκετά σημεία ακόμα, ώστε «να είναι πιο ομαλή η λειτουργία τους, όπως ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος για το αν οι πελάτες είναι εμβολιασμένοι ή όχι». Και τούτο γιατί – όπως ξεκαθάρισε -  «έχουν μπερδευτεί και οι πολίτες, εμβολιασμένοι ή όχι, με τις εξαγγελίες και δεν ξέρουν ακόμα τι θα ισχύσει, οπότε πρέπει να δοθούν εξηγήσεις».

 

Οι διευκρινήσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης...

Μπροστά στις αντιδράσεις των καταστηματαρχών και τις ανησυχίες του κόσμου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, προσπάθησε να κατευνάσει αυτές σε τηλεοπτική παρέμβασή του, επιχειρώντας να αποσαφηνίσει με ποιόν τρόπο θα λειτουργήσει στην πράξη ο διαχωρισμός των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Όπως εξήγησε, ο καταστηματάρχης δεν θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών, απλώς θα σκανάρει το QR, που φέρουν τα πιστοποιητικά. «Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του, θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει», διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς και προσέθεσε : «Στα μεικτά μαγαζιά θα μπαίνουν αυτοί που έχουν αρνητικό τεστ. Το rapid – test γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο και καταχωρείται επισημα από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, εκδίδεται και το ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει κωδικό  QR. Απλώς θα πρέπει να υφίστανται την ταλαιπωρία, όταν θελουν να ξαναβγούν, να πρέπει να κανουν τεστ».

 

...αλλά το ακατανόητο και πάλι από τους καταστηματάρχες γα τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος

Όμως και πάλι οι εξηγήσεις του κ. Γεωργαντά δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους καταστηματάρχες, οι οποίοι, αφενός δεν έχουν καταλάβει πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα και αφετέρου δηλώνουν πως με το νέο σύστημα θα έχουν ρόλο χωροφύλακα στα μαγαζιά τους.

Κοντά σ' όλα αυτά να επισημάνουμε και τον προβληματισμό που επικρατεί στους ιδιοκτήτες καταστημάτων σχετικά με τα παράπονα που θα δέχονται από δυσαρεστημένους πελάτες. Μιας και σ' αυτή την περίπτωση, όταν δυσαρεστούνται οι πελάτες, επηρεάζουν τον καταστηματάρχη και όχι φυσικά την κυβέρνηση. Κι ο νοών, νοείτω...

 

Από τον Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη

Paulostoutou61@yahoo.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής