breaking news Νέο

«Je Suis Armenien», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Je Suis Armenien», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Βεροιώτης Συγγραφέας Γιώργος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος, στο νέο μυθιστόρημά του «Je Suis Armenien» (Βέροια 2021), πραγματεύεται μια αδιέξοδη και τραγική ιστορία Έρωτα και Αγάπης στα Χρόνια της Φρίκης.

Στο πολυεπίπεδο και πολυπρισματικά μυθιστόρημά του ο Γ.-Ξ. Τροχόπουλος, τοποθετεί στο επίκεντρο της αφήγησης του την συγκινητική ιστορία αγάπης του Μουράτ Τουράκογλου, Τούρκου Αξιωματικού, και της Αρμένισσας Αννέν Πασουμιάν. Γύρω από τους δύο ερωτευμένους νέους, ο Συγγραφέας στήνει αριστοτεχνικά το σκηνικό της μεγάλης ιστορίας, όπου η μικροϊστορία των ανθρώπων τοποθετείται, διά πυρός και σιδήρου, στο Αμόνι της Ιστορίας.

Ο Γ.-Ξ. Τροχόπουλος υφαίνει θαυμάσια το ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματός του, όπου αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ως ενήμερος ιστοριοδίφης ξεδιπλώνει την αφήγησή του από τις απαρχές των διώξεων των Αρμενίων (1896), μέχρι την απόπειρα των Αρμενίων να δολοφονήσουν τον αιμοσταγή Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β’ (1905), και από την Μάχη του Σαρίκαμιτς (Δεκ. 1914-Ιαν. 19015), όπου οι Οθωμανοί ηττήθηκαν από τους Ρώσους, και ακολούθησε η εξέγερση των Αρμενίων του Βαν, μέχρι τις γενικευμένες σφαγές της «Κόκκινης Κυριακής» του Πάσχα (1915), ο αναγνώστης παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την αιματοβαμμένη πορεία ενός ολόκληρου λαού προς τον αφανισμό. Επιπροσθέτως, ο Συγγραφέας θέλοντας να μεταφέρει στον αναγνώστη μια σφαιρική εικόνα του Αρμενικού Ζητήματος, φροντίζει με μαεστρία να εντάξει στην αφήγησή του πλείστα βιογραφικά στοιχεία πνευματικών ταγών και επιφανών Αρμενίων, χρήσιμα για να κατανοηθεί το μένος και οι λόγοι για τις διώξεις και τον αφανισμό των Αρμενίων. Ταυτόχρονα, ο αναγνώστης πληροφορείται, παράλληλα με τον έρωτα του Μουράτ και της Αννέν, τις τεράστιες πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές που χωρίζουν τους Τούρκους και τους Αρμένιους, και οδηγούν σε τραγικό αδιέξοδο.

Στο ιστορικό μυθιστόρημα «Je Syis Armenien», ο Γιώργος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά τις λογοτεχνικές αρετές του. Με γοητευτική γλώσσα και άριστη δομή, η αφήγησή του εδραιώνεται τεχνικά στα στοιχεία του πολυεπίπεδου, πολυπρισματικού και πολυπρόσωπου μυθιστορήματος. Ο έρωτας του Μουράτ και της Αννέν εντάσσεται άψογα στην συναισθηματική σφαίρα και συνδέεται εκπληκτικά με την ατμόσφαιρα μιας δραματικής εποχής, με κατάληξη την Τραγωδία…

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής