breaking news Νέο

Η ΥΓΕΙΑ, Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19 KAI ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ - Γράφει ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος

Η ΥΓΕΙΑ, Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19 KAI ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ - Γράφει ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος

Ο  κορωνοϊός SARS-CoV- 2 εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019  στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, προσβάλλοντας σταδιακά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Από τον Μάρτιο του 2020 ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακήρυξε  σε πανδημία τη λοίμωξη COVID-19 που προκαλείτε από τον ιό  SARS-CΟV-2  (World Health Organisation, 2020). Έκτοτε προκλήθηκε μια τεράστια υγειονομική κρίση  που κλόνισε όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, εγείροντας μεγάλους προβληματισμούς  για τον τρόπο διαχείρισης της.

 Ο τεράστιος αντίκτυπος της γρήγορης εξάπλωσης του Κορωνοϊού  ήταν ιδιαίτερα άμεσος και καταστροφικός  για αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, με εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών αλλά και στην οικονομίας τους .

Η πανδημία COVID 19  που εδώ και δύο (2) χρόνια ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα, με τεράστιες συνέπειες στην υγεία και με πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα μας έδειξε κάτι πολύ σημαντικό, ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Αυτό βέβαια το γνωρίζαμε όλοι, αλλά συχνά - πυκνά το ξεχνούσαμε και βλέπαμε την σημασία της υγείας μόνο όταν την χάναμε. Μέσα από την πανδημία COVID-19 που προκάλεσε  ο SARS-CΟV-2, είδαμε ακόμη κάτι πολύ σημαντικό, ότι οι πανδημίες αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από καλά οργανωμένα Εθνικά Συστήματα Υγείας . Όλο το βάρος της περίθαλψης των ασθενών με Covid-19 σε απλές κλίνες  και σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας, έπεσε πάνω στα Νοσοκομεία  των Εθνικών Συστημάτων Υγείας, αφού ο Ιδιωτικός Τομέας δεν μπορούσε  να  αντιμετωπίσει την πανδημία ιδιαίτερα στη Νοσηλεία και βοήθησε επικουρικά μόνο στον τομέα της διάγνωσης. Ειδικότερα στη Χώρα μας ο ιδιωτικός τομέας όταν χρειάστηκε το κράτος βοήθεια σε κλίνες ΜΕΘ κυρίως γιατί δεν επαρκούσαν, «σφύριζε αδιάφορα».

Τι μας δίδαξε λοιπόν η καταστροφική αυτή πανδημία COVID-19, ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και ότι μόνο μέσα από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την COVID-19. Άρα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην πανδημία Covid-19 και σε οποιαδήποτε άλλη τυχόν προκύψει στο μέλλον, για   να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, θα  πρέπει να θωρακίσουμε το ΕΣΥ με πόρους ανθρώπινους και οικονομικούς, γιατί η  ανθρώπινη ζωή εν τέλει έχει  ανυπολόγιστη αξία.

Η πανδημία COVID-19 όμως μας έδειξε και κάτι ακόμη, ότι με τα συνεχή lock down προκλήθηκαν εκτός από τις πολύ μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες οικονομικές απώλειες σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Σήμερα  απαιτούνται τεράστια κεφάλαια προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της  οικονομίας και να ισοσκελιστούν τρόπο τινά οι απώλειες. Άρα η Covid -19 μας δίδαξε και κάτι ακόμη, ότι  συμφέρει και από οικονομικής άποψης να ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί για την Δημόσια Υγεία, αφού εκτός από την μείωση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, η επένδυση στην υγεία και ιδιαίτερα στο ΕΣΥ, στο τέλος είναι  και  συμφέρουσα οικονομικά.

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

 

Όσον αφορά τον Νομό Ημαθίας και τις δύο Μονάδες Βέροιας και Νάουσας σε σχέση με την πανδημία Covid-19  προκύπτουν τα εξής. Σύμφωνα με την επιστήμη και τα διεθνή στάνταρ  ανά 150.000 κάτοικους, δικαιολογείται ένα Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο 320 περίπου κλινών. Εάν σχεδιάζαμε το ΕΣΥ από την αρχή θα ήταν λογικό λοιπόν να σχεδιάζαμε ένα τέτοιο Νοσοκομείο με 320 κλίνες και με όλες τις ειδικότητες που πρέπει να έχει ένα Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο.

Η Ημαθία έχει το Νοσοκομείο Ημαθίας με ενιαίο νομικό  πρόσωπο με δύο μονάδες την Μονάδα Βέροιας με 206 ανεπτυγμένες κλίνες και την Μονάδα Νάουσας  με 120 κλίνες. Οι δύο μονάδες αναπτύχτηκαν παράλληλα και πρόσφεραν πάρα πολλά στην Ημαθία και όχι μόνο, αφού πολλές φορές πολλοί ασθενείς ερχόταν και από όμορους νομούς, για  να χειρουργηθούν πχ. στην Ορθοπεδική κλινική της Νάουσας ή στην Χειρουργική και Ορθοπεδική της Μονάδας Βέροιας. Τα τελευταία  χρόνια με την μεγάλη ανάπτυξη της Καρδιολογικής Κλινικής  και με την δωρεά του Στεφανιογράφου, γίνονται καθημερινά  στεφανιογραφίες με πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως και η τοποθέτηση  βηματοδοτών αφού το Νοσοκομείο αναγνωρίστηκε επίσημα ως αδειοδοτημένο κέντρο τοποθέτησης τους. Οι  στεφανιογραφίες και οι τοποθετήσεις βηματοδοτών γίνονται  με απόλυτη επιτυχία σε ασθενείς του Νομού, αλλά και ασθενείς από την Πέλλα, την  Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, την Καστοριά και την Φλώρινα, στην ουσία σώζονται ζωές καθημερινά. Με λίγα λόγια η Μονάδα Βέροιας βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, αφού θα δοθούν και τα νέα κτίρια της επέκτασης σταδιακά και έτσι σιγά-σιγά γίνεται ένα σύγχρονο Νοσοκομείο που μπορεί να χαρακτηριστεί και Νοσοκομείο ανάσχεσης περιστατικών.

 Η Μονάδα Νάουσας ύστερα από διάφορες παλινωδίες (να κλείσει ή να υποβαθμιστεί) και αφού η προηγούμενη κυβέρνηση απέκλεισε ρητά και πολύ σωστά ότι δεν θα κλείσει και δεν θα υποβαθμιστεί και θα  ενισχυθεί όσο γίνεται, συνέχισε την λειτουργία της   και ενισχύθηκε όσο γινόταν στα πλαίσια μιας δύσκολης οικονομικής προσαρμογής. Σήμερα λοιπόν λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη διαμορφωμένη υγειονομική κατάσταση  στην Ημαθία και την διετή  εμπειρία από την πανδημία Covid-19 ( όπου μας χρειάστηκε ακόμη και η μία κλίνη για την αντιμετώπιση της) και του γεγονότος ότι ακόμη και 326 κλίνες δεν επαρκούν σε δύσκολες συνθήκες πχ. πανδημίας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κλείσει καμία Μονάδα, ούτε να υποβαθμιστεί. Τουναντίον να ενισχυθούν και οι δύο Μονάδες έτσι ώστε η Μονάδα Βέροιας να δυναμώσει περισσότερο ως  Νοσοκομείο Ανάσχεσης περιστατικών και η Μονάδα Νάουσας να ενισχυθεί περαιτέρω, έτσι ώστε να καλύπτει τις βασικές ειδικότητες.  Ακόμη και σε συνδυασμό και με την πολύ καλή ορθοπεδική κλινική που έχει η Μονάδα Νάουσας, να  γίνει και ένα Δημόσιο κέντρο αποκατάστασης, που δεν υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και που τόσο είναι απαραίτητο στους πολίτες, έτσι ώστε να μην αιμορραγούν οικονομικά οι πολίτες πληρώνοντας συμμετοχή για την περίθαλψη τους στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης. Επιπροσθέτως θα πρέπει να  γνωρίζουμε όλοι ότι η επένδυση στην υγεία είναι συμφέρουσα ακόμη και από οικονομικής άποψης όπως προσφάτως και η πανδημία, μας απέδειξε.                                                                                     

                                                                                           Βασίλης Κωνσταντινόπουλος

                                                                                         MSc στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής