breaking news Νέο

Στο νέο εξωδικαστικό μηχανισμό του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να ενταχθούν πλέον και τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε παλιννοστούντες

Στο νέο εξωδικαστικό μηχανισμό του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να ενταχθούν πλέον και τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε παλιννοστούντες

Στο νέο εξωδικαστικό μηχανισμό του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να ενταχθούν πλέον και τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε παλιννοστούντες, κυρίως στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών. Η δυνατότητα αφορά όσους παλιννοστούντες δανειολήπτες έλαβαν στεγαστικά δάνεια ύψους 60.000 ευρώ, στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος της στεγαστικής τους αποκατάστασης, που υλοποιήθηκε μεταξύ του 1990 και του 2004.

Το ελληνικό δημόσιο παρείχε για τα δάνεια αυτά εγγύηση 100% και επιδοτούσε το επιτόκιο κατά 60%, ενώ οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους ήταν ελάχιστες και σχετίζονταν κυρίως με την ηλικία των δικαιούχων και την εργασιακή τους κατάσταση. Ωστόσο, πολλοί από τους δανειολήπτες βρέθηκαν σε αδυναμία να πληρώσουν τα δάνεια, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να πληρώνει τις δόσεις και να βεβαιώνει τις οφειλές στην Εφορία, οδηγώντας σε αδιέξοδο πολλές οικογένειες, που διαβιούν με οικονομικές δυσκολίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για 8000 οικογένειες, που έχουν βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής των δανείων τους, αρκετές μάλιστα από την περιοχή μας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ».

Σημειώνεται πως έως σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα ένταξης της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων σε κάποια ρύθμιση, καθώς έφεραν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να τα χαρακτηρίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής