breaking news Νέο

Ξεκινά συγκομιδή συµπύρηνων Κατερίνα και Ρομέο, κάποιοι δίνουν προκαταβολές 30 λεπτά

Ξεκινά συγκομιδή συµπύρηνων Κατερίνα και Ρομέο, κάποιοι δίνουν προκαταβολές 30 λεπτά

Ξεκίνησε η συγκομιδή των υπερπρώιμων ποικιλιών συµπύρηνων ροδάκινων αν και ακόμη η μεταποίηση δεν έχει ανακοινώσει τιμή παραγωγού. Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη, αν και κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το ύψος της, εξαιτίας των ζηµιών του ανοιξιάτικου παγετού. 

Ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, τόνισε ότι «από τη Δευτέρα (5/7) ξεκίνησε η συγκομιδή συµπύρηνων ροδάκινων για τις ποικιλίες Κατερίνα και Ρομέο. Αναμένουμε να δούμε το επόμενο διάστημα που θα φτάσει η τιμή παραγωγού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κωνσταντίνος Αποστόλου, αναφέρει ότι «αν και ξεκινά η συγκομιδή συµπύρηνων ροδάκινων, ακόμη δεν γνωρίζουμε το ύψος της ζημιάς λόγω των παγετών και που θα φτάσει η φετινή παραγωγή. Το σίγουρο είναι ότι η ζημιά είναι πάνω από 50%. Αυτή την εποχή δεν γίνεται συζήτηση με τους παραγωγούς για το ύψος της τιμής. Προφανώς θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι, που ήταν 26 λεπτά το κιλό (παραδοτέα). Περσινά αποθέματα υπάρχουν, αλλά δεν είναι σε ανησυχητικά επίπεδα και δεν θα μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Στο μεταξύ, άνοιξε η αγορά των ΗΠΑ (κατάργηση δασμών), αλλά δεν έχουμε φέτος την παραγωγή, για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας».

Πάντως κάποια εργοστάσια ανακοίνωσαν ότι θα αγοράζουν με 30 λεπτά προκαταβολή στον παραγωγό. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι «εκτός από τις ζηµιές λόγω παγετού και χαλαζόπτωσης, οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, με στόχο την ποιότητα, κοστίζουν και αυτές παραπάνω. Για αυτό αναμένουμε μια τιμή που να στηρίξει την καλλιέργεια».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής