breaking news Νέο

Στοιχεία-σοκ για τη βία κατά των γυναικών

Στοιχεία-σοκ για τη βία κατά των γυναικών

Aν και παρήλθε η 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, ωστόσο αξίζει και πάλι να δούμε τα στοιχεία που δηλώνονται, σ' ό,τι αφορά στους βιασμούς στη χώρα μας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρη Λέοντα, περισσότεροι από 5.500 βιασμοί το χρόνο γίνονται στη χώρα μας. Πλην όμως μόνο 150 με 200 καταγγέλλονται στις αστυνομικές αρχές, γεγονός που κάνει την Ελλάδα να έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες καταγεγραμμένων βιασμών στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι στη Σουηδία, που έχει αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα, δηλώνονται περίπου 5.500 βιασμοί σε ετήσια βάση.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέων, τα θύματα δεν καταγγέλλουν το βιασμό, γιατί κάποια από αυτά φοβούνται, αλλά και διότι εξαρτώνται οικονομικά από το δράστη, ενώ άλλα πιστεύουν ότι, καταγγέλλοντας την πράξη, θα ταλαιπωρηθούν και δεν θα δικαιωθούν. Επιπλέον, ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι η ανυπαρξία ιατροδικαστικών δομών σε πάρα πολλούς νομούς της Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει ότι, αν για παράδειγμα, μία γυναίκα υποστεί βιασμό σε νομό όπου δεν υπάρχει ιατροδικαστής, θα πρέπει να υποστεί και την ταλαιπωρία του ταξιδιού προς την πλησιέστερη δομή, και όπως εξηγεί ο κ. Λέων : «Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση το θύμα θα αποθαρρυνθεί ακόμα περισσότερο».

Σύμφωνα με τον κ. Λέοντα, το πρώτο που πρέπει να κάνει το θύμα βιασμού, είναι να προσέλθει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να υποβάλει μήνυση, ζητώντας παράλληλα άμεση ιατροδικαστική εξέταση. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσέλθει στην ιατροδικαστική δομή χωρίς να έχει κάνει μπάνιο και, αν είναι δυνατόν, να έχει αφαιρέσει ρούχα και εσώρουχα και να τα έχει τοποθετήσει σε καθαρό σάκο. Να σημειωθεί ότι και οι δύο αυτές κινήσεις γίνονται με σκοπό να είναι δυνατή η ανίχνευση γενετικού υλικού του δράστη.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής