breaking news Νέο

Χρήστος Βοργιάδης : «Φέτος βλέπουμε να τηρείται σιγή ιχθύος για τις τιμές στο ροδάκινο».

Χρήστος Βοργιάδης : «Φέτος βλέπουμε να τηρείται σιγή ιχθύος για τις τιμές στο ροδάκινο».

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Τουτουντζίδη) έδωσε ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας.

Σε σχέση με την πορεία παραγωγής και τιμών φέτος στο ροδάκινο, τόνισε : «Οι τιμές στα επιτραπέζια και τα νεκταρίνια δεν είναι ανάλογες της ζήτησης, αν και είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι ποσότητες είναι πάρα πολύ μειωμένες σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε οι τιμές θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερες. Είναι 65-80 για το επιτραπέζιο και για τα νεκταρίνια 0.90 – 1.10. Όσον αφορά το συμπύρηνο, ξεκίνησε δειλά- δειλά η παραγωγή με τις πρώτες ποικιλίες. Πριν δύο χρόνια γινόταν κάποια πρόβλεψη από τον πρόεδρο της ΕΚΕ για την τιμή. Φέτος βλέπουμε να τηρείται σιγή ιχθύος. Θα έλεγα ότι δεν είναι πρέπον, όταν πουλάνε την κομπόστα οι βιομήχανοι στις αγορές τους, να τους πούνε οι αγορές θα πουλήσουμε πρώτα τις κομπόστες στους καταναλωτές και ό,τι καθαρίσουμε, θα ας δώσουμε και εσάς. Αυτά λένε ακριβώς οι κύριοι βιομήχανοι στους παραγωγούς και θ’ ανακοινωθεί στο τέλος της σεζόν η τιμή. Πείτε μου σε ποιο προϊόν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Πρέπει να παρέμβει το υπουργείο. Δεν γίνεται από ανθρώπους  που θεωρούνται συνεργάτες μας, να μας λένε τι θα σας δώσουμε. Σε μία χρονιά που η παραγωγή είναι μειωμένη 70%. Και θα έπρεπε να είναι ανάλογη και η τιμή. Αν λέμε ότι τηρείται ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Διαφορετικά τηρείται ένας άλλος νόμος, που γνωρίζουν αυτοί καλά, εμείς δεν τον ξέρουμε αυτό το νόμο. Να προσέξει η βιομηχανία για τις ποσότητες που περιμένει να παραλάβει, γιατί θα είναι πολύ μικρότερες, γιατί μεγάλες ποσότητες συμπύρηνων ροδάκινων θα πάνε ως εμπορικά, επιτραπέζια».

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, υπογράμμισε : «Έχουν γίνει οι καλλιεργητικές φροντίδες σε μεγάλο βαθμό, στο 90%. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα δοθεί προκαταβολή του 40% ,τέλη Ιουλίου λέγεται, αλλά θα δοθεί στις εκτιμητέες ζημιές. Να υποθέσω ότι σε όποια χωράφια θα γίνουν εκτιμήσεις θα δοθεί το 40%. Τα επόμενα που θα ακολουθήσουν – μέσα στον Αύγουστο- θα δοθεί αρχές Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο».

Σε σχετική ερώτηση για τα καλλιεργητικά έξοδα,  απάντησε ότι  «δεν υπήρχαν βροχοπτώσεις, όπως άλλες χρονιές, για να χρειάζονται περισσότερα μυκητοκτόνα, είχαμε μικρότερες ποσότητες, ο κόσμος κοίταξε να κάνει λίγο οικονομία, ήταν τελικά στα ίδια επίπεδα (σ.σ τα έξοδα)».

Σε σχέση με τους εργάτες γης, σημείωσε ότι «ήταν πολύ μειωμένος ο αριθμός τους, πιστεύω ότι καλύφθηκε και το ροδάκινο, το μεροκάματο κυμαίναται στα ίδια επίπεδα με πέρσι», ενώ υποστήριξε ότι «τα υγειονομικά μέτρα τηρήθηκαν κατά γράμμα, όπως και στα εργοστάσια». Κα κατέληξε, λέγοντας «να δούμε και το θέμα της ανεξέλεγκτης φύτευσης, της αναδιάρθρωσης που θα τρέξει μέσα στο 2022».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής