breaking news Νέο

Προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο κομματικό σχήμα στο χώρο της Αριστεράς

Προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο κομματικό σχήμα στο χώρο της Αριστεράς

Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο κομματικό σχήμα στο χώρο της Αριστεράς δείχνει πλέον να παίρνει σάρκα και οστά. «Η “ΗΜΕΡΗΣΙΑ” εδώ και πολύ καιρό με ρεπορτάζ της είχε προϊδεάσει τους αναγνώστες της γι' αυτή την κίνηση. Κι έτσι ο διάλογος που ξεκίνησε για τη δημιουργία μιας ανοιχτής «Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης», δεν μπορεί παρά να κρίνεται ως σημαντική και ελπιδοφόρα διαδικασία. Και τούτο γιατί η «Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης» μπορεί να συμβάλλει, προκειμένου να υπάρξει πραγματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση και να αναπτυχθούν λαϊκοί αγώνες για την ακύρωση και ανατροπή των αντικοινωνικών κυβερνητικών πολιτικών.

Για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής, της εργασίας, των εισοδημάτων, των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, που δοκιμάζονται σκληρά στη μέγγενη της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που αξιοποιεί στο έπακρο την υγειονομική και την οικονομική κρίση, για να περάσει χωρίς αντιστάσεις τις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της μ' έναν αυταρχισμό και καταστολή, φέρνοντας στο νου αλήστου μνήμες εποχές...

Η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε για τη δημιουργία ανοιχτής «Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης» με την προχθεσινή πρώτη εκδήλωση στην Αθήνα, αποτιμάται θετικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει να κάνει με 175 αγωνιστές/αγωνίστριες της Αριστεράς, των κινημάτων, της επιστήμης, του πολιτισμού, της Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων και της νεολαίας, που υπογράφουν και το σχέδιο διακήρυξης αυτής της πρωτοβουλίας. Επίσης, ότι αρκετές οργανώσεις παρακολουθούν την πρωτοβουλία αυτή, οι οποίες και είναι οι : Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, Παρέμβαση, Συνάντηση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό σχέδιο, Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων.

 

Ισότιμη συμμετοχή

Τώρα, σημείο – κλειδί για την επιτυχία αυτής της νέας ενωτικής αναγεννητικής προσπάθειας είναι ασφαλώς η ισότιμη συμμετοχή σε αυτή την πρωτοβουλία ανένταχτων αγωνιστών/αγωνιστριών, αλλά και οργανωμένων δυνάμεων της ασυμβίβαστης, Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με ενεργή συμμετοχή εργαζομένων, γυναικών, διανοουμένων και -κυρίως – εκπροσώπων της νέας γενιάς.

Εξάλλου, είναι σημαντικό πως η νέα αυτή πρωτοβουλία με το σχέδιο διακηρυκτικού κειμένου της δεν μένει μόνο στη σκληρή και γενναία αυτοκριτική των δυνάμεων που τη συναπαρτίζουν για την πορεία και την κατάσταση της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, αλλά παράλληλα το ενδιαφέρον της έχει να κάνει και για το τι πρέπει να κάνει η Αριστερά σήμερα και στο μέλλον, με ξεκάθαρες και αποκρυσταλλωμένες θέσεις. Όλα αυτά, με μια διαδικασία συλλογικής συζήτησης για τα μεγάλα και επίκαιρα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία εν μέσω υγειονομικής, οικονομικής και οικολογικής κρίσης, αλλά και λόγω της εφαρμογής στη χώρα μας μιας πολιτικής σαν και αυτή της ΝΔ, που ξεδιπλώνει το σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού.

 

Θ. Αποστολόπουλος : «Η δημιουργία Αριστερού Ριζοσπαστικού Πολιτικού Μετώπου αποκούμπι και ελπίδα για τον εργαζόμενο και τη νεολαία»

«Μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου και κοινής κινηματικής και πολιτικής δράσης μπορεί, χωρίς ηγεμονισμους και αρχηγισμούς, να υπάρξει συμφωνία σε βασικά πολιτικά προαπαιτούμενα, που μπορούν να χρησιμεύουν ως οδηγός στην προοπτική συγκρότησης, εν τέλει, ενός «Αριστερού Ριζοσπαστικού Πολιτικού Μετώπου», που σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαίο ως στήριγμα, αποκούμπι και ελπίδα για τον εργαζόμενο και τη νεολαία», επεσήμανε, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ο Θανάσης Αποστολόπουλος – δικηγόρος – πρώην υποψήφιος βουλευτής της «Λαϊκής Ενότητας» στην εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, μέλος της Νομαρχιακής Λαϊκής Ενότητας Ημαθίας και πρώην γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την περίοδο 2014-2019, εκλεγμένος με την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για τον Δήμο Βέροιας – Ανατροπή τώρα», της οποίας ηγείτο ο Νίκος Μπέκης.

Όπως εξήγησε δε ο ίδιος, «με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να δοθεί πολιτική διέξοδος στους αγώνες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, που σήμερα, παρά τη ζοφερή κατάσταση, δεν το βάζουν κάτω, κινητοποιούνται μαζικά και μαχητικά και διεκδικούν κατακτήσεις και πολιτική έκφραση. Επίσης, να καλυφθεί το υπαρκτό πλέον, πολιτικό κενό μιας νέας Αριστεράς των αγώνων, του διαλόγου και ενός σύγχρονου σχεδίου ανατροπής, ιδιαίτερα, ύστερα από τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς την κεντροαριστερά».

Εν κατακλείδι, λοιπόν, η εναρκτήρια εκδήλωση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης», την Τετάρτη στην Αθήνα, μέσα από μια μορφή «συνασπισμού» διαφόρων μικρότερων κινήσεων, δείχνει να βαδίζει στα... χνάρια του τότε «Συνασπισμού» τη δεκαετία του '90, πλην όμως σε μια εποχή σήμερα, αλλά και η προοπτική για το αύριο στη χώρα μας απαιτούν κοινή δράση της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας στους αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και παιδείας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων.

 

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Paulostoutou61@yahoo.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής