breaking news Νέο

Κούβα και οργανωμένη παραπληροφόρηση -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Κούβα και οργανωμένη παραπληροφόρηση  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Είναι γεγονός ότι το «πρώτο θύμα σε κάθε πόλεμο είναι η αλήθεια». Στην εποχή μας μάλιστα η στρατηγική της παραπληροφόρησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα με αφορμή τις περίφημες «αντικυβερνητικές διαδηλώσεις» στην Κούβα:

1. Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων (που αναπαράγονται σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο) χρησιμοποιούν φωτογραφίες από τις λαϊκές διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της κυβέρνησης που έγιναν την ίδια μέρα σε όλες τις περιφέρειες της Κούβας, ύστερα από κάλεσμα του ΚΚ Κούβας, ως «αντικυβερνητικές». Επίσης χρησιμοποιούν παραποιημένες εικόνες από μαζικές διαδηλώσεις σε άλλες χώρες, όπως από την Αίγυπτο και την Αργεντινή, οι οποίες παρουσιάζονταν ως «μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις» στην Κούβα... (ΦΩΤΟ)

 

2. Στο twitter το hashtag “#SOSCuba” έγινε μέσα σε λίγες ώρες παγκόσμιο trend. Ας δούμε όμως ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία πάνω σ’ αυτό:

- Ο πρώτος λογαριασμός που χρησιμοποίησε το hashtag #SOSCuba με περιεχόμενο σχετικό με τη διαχείριση της πανδημίας από την Κουβανική κυβέρνηση έχει τη σημαία της Ισπανίας στο προφίλ του και δημοσίευσε περισσότερα από 1000 tweets στις 10 και 11 Ιουλίου, πραγματοποιώντας 5 retweets ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται δηλαδή, χωρίς καμία αμφιβολία, για «bot»(λογαριασμό που έχει προγραμματιστεί για να λειτουργεί αυτόματα).

- Αναλύοντας συνολικά τα tweets που χρησιμοποιούν το hashtag τις τελευταίες μέρες, γίνεται προφανές ότι εκατοντάδες χιλιάδες έχουν δημιουργηθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο (άρα δεν προέρχονται από πραγματικούς χρήστες). Το κείμενό τους συχνά επαναλαμβάνεται αυτούσιο, οι περισσότεροι λογαριασμοί έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα, αρκετά έχουν τα ίδια ονόματα και στοιχεία στο προφίλ και έχουν συχνότητα δημοσίευσης που δεν μπορεί να προέρχεται από πραγματικό άνθρωπο. Το περιεχόμενο που αναπαρήγαγαν προσπαθούσε να αποδώσει τις υπαρκτές ελλείψεις που δημιουργεί το εμπάργκο στις επιλογές της κυβέρνησης της Κούβας, να σπείρει πανικό για την κατάσταση της πανδημίας, ενώ έφτασαν να δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες διαδηλώσεων που καμία σχέση δεν έχουν με την Κούβα.

- Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ανεξέλεγκτα, ενώ τυπικά έρχονται σε αντίθεση και με τους ίδιους τους κανονισμούς που υποτίθεται πως θέτουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -εν προκειμένω το Twitter-,που κατά τ’ άλλα απαγορεύει και μπλοκάρει δήθεν τη δημιουργία και λειτουργία τέτοιων αυτοματοποιημένων λογαριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ανατρέξουμε στους όρους χρήσης του Twitter θα δούμε ότι μεταξύ άλλων απαγορεύεται η λειτουργία ψεύτικων λογαριασμών, η «χρήση των υπηρεσιών του Twitter με τρόπο που έχει στόχο την τεχνητή ενίσχυση ή αποσιώπηση πληροφοριών» και πολλά άλλα, που χαρακτηρίζουν πλήρως τα στοιχεία που παραθέσαμε παραπάνω. Αυτό κατήγγειλε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

3. Το έργο αυτό, βέβαια, κάτι μας θυμίζει. Είναι μια συνταγή που έχουμε δει να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όταν, μέσα σε μια νύχτα, πυροδοτούνται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ΜΚΟ και άλλες ομάδες, αντιδράσεις ενάντια σε κάποια κυβέρνηση που τυχαίνει να μη συμβαδίζει με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης». Οι αντιδράσεις αυτές βρίσκουν πάντα όψιμους υποστηρικτές τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι ΗΠΑ κι από κοντά και η ΕΕ έχουν το θράσος να αυτοπαρουσιάζονται ως δήθεν προστάτες των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ώρα που εντείνουν ολοένα και περισσότερο την καταστολή, το φακέλωμα, που ισοπεδώνουν και περιστέλλουν ακόμη και στοιχειώδεις λαϊκές ελευθερίες, που φέρνουν τρομονόμους κι επιστρατεύουν συνεχώς παλιότερα και νέα προσχήματα, για να στραφούν ενάντια στους λαούς και στην πάλη τους. Πάει πολύ να μιλάνε για ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία οι ΗΠΑ, η ΕΕ, αλλά και οι υποστηρικτές τους στην Ελλάδα, όταν σπέρνουν απ' άκρη σ' άκρη ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, όταν ευθύνονται για μια σειρά από επεμβάσεις - αιματοκυλίσματα ολόκληρων λαών προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών τους ομίλων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την εγκληματική, απάνθρωπη πολιτική του αποκλεισμού της Κούβας, δολοφονώντας καθημερινά τον Κουβανικό λαό. Διατηρεί σε ισχύ τα 242 πρόσθετα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ, που οδηγούν σε παραπέρα ασφυξία τον Κουβανικό λαό. Δηλώνει μάλιστα πως δεν προτίθεται να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Κούβα.

4. Οι Κουβανοί, παρά τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες, δίνουν -για άλλη μια φορά- την απάντησή τους με πράξεις στους δρόμους. Χιλιάδες βρέθηκαν σε διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της Επανάστασης, διατρανώνοντας ότι «οι δρόμοι ανήκουν στους επαναστάτες». Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η δύναμη των λαών είναι ανεξάντλητη και μπορεί να τα βάλει με κάθε εχθρό, όσο παντοδύναμος κι αν φαίνεται. Δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στην προσπάθεια του κουβανικού λαού να μην επιτρέψει την παρέμβαση ξένων κυβερνήσεων και να υπερασπιστεί την Επανάσταση. Η Κούβα δεν είναι μόνη της – Θα νικήσει!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής