breaking news Νέο

Τις προτάσεις του στα ζητήματα της δημόσιας υγείας παρουσίασε χθες το ΚΙΝ.ΑΛ. στην Ημαθία

Τις προτάσεις του στα ζητήματα της δημόσιας υγείας παρουσίασε χθες το ΚΙΝ.ΑΛ. στην Ημαθία

Σε μια εποχή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έρχεται να αναδείξει – και πάλι – τον κυρίαρχο ρόλο του στην κοινωνία, μέσα από τον εφιάλτη της πανδημίας που πλήττει εδώ και ενάμιση χρόνο τον πλανήτη, αλλά και το πρόβλημα που υπάρχει με το μεγάλο ποσοστό των μη εμβολιασμένων στην ελληνική επικράτεια, το ΚΙΝ.ΑΛ. στην Ημαθία προέβη στην παρουσίαση των προτάσεών του στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, με συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στις 12:30 μ.μ. στον πολυχώρο της Ελιάς.

Τις προτάσεις παρουσίασαν οι κ. κ. Γιώργος Τρελόπουλος (περιφερειακός οργανωτικός υπεύθυνος Μακεδονίας “Κίνημα Αλλαγής”, αγγειοχειρουργός, διευθυντής ΕΣΥ Νοσοκομείο “Παπανικολάου”), Χρήστος Κούτρας (περιφερειακός σύμβουλος, συντονιστής παθολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας, μέλος Ν.Ε.), Μπρουσκέλης Νίκος (ουρολόγος, ειδικός χειρουργός, μέλος Ν.Ε.) και Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου (πρώην διευθυντής χειρουργικής κλινικής Νοσοκομείου Βέροιας, μέλος ΝΕ), οι οποίοι και πρόταξαν την αναβάθμιση του ΕΣΥ και τη δημιουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας.

 

«Την πανδημία πρέπει να την αντιμετωπίσει το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας»

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο κ. Τρελόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΥ, κατηγορώντας στη συνέχεια τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ για συγκεντρωτισμό στο μείζον ζήτημα της πανδημίας. Θέτοντας ότι «την πανδημία πρέπει να την αντιμετωπίσει το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας». Έκρινε δε αναγκαίο το να ενταχθούν - στην προσπάθεια αυτή και άλλοι φορείς. Ακόμα, επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη Δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, εγγυήσεις, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, αποτελούν το δημόσιο διάλογο, σε μια κοινωνία χωρίς διχασμούς και ταμπέλες, έχοντας ως μόνη λύση στην πανδημία το εμβόλιο.

Επιπλέον, έθεσε πως το ΕΣΥ (που σχεδίασε ο Παρασκευάς Αυγερινός και με το οποίο ταυτίστηκε ως υπουργός Υγείας ο Γιώργος Γεννηματάς) υπήρξε μια από τις μεγάλες κατακτήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980, προσθέτοντας : «Ένα ΕΣΥ που παρουσιάζει σήμερα σημάδια κόπωσης και πρέπει να αναγεννηθεί μέσα από ένα πλέγμα 11 προτάσεων, οι οποίες και πρόκειται να παρουσιασθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο».

 

«Ντροπή και κοροϊδία για τη μη συμμετοχή των ιδιωτικών νοσοκομείων στην αντιμετώπιση της πανδημίας»

Τη σκυτάλη αμέσως μετά πήρε ο κ. Χρήστος Κούτρας, ο οποίος στάθηκε εν πρώτοις στην εφαρμογή του ΕΣΥ, λέγοντας πως «ήταν νύχτα και έγινε μέρα, τέτοια είναι η διαφορά που έφερε το ΕΣΥ». Κατόπιν προχώρησε σε αναφορά για το τι πρέπει να γίνει τόσο στο Νοσοκομείο Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας, όσο και στο Νοσοκομείο Νάουσας, με τη συσσώρευση εμπειρίας, η οποία και προσδιορίζεται σε 35 χρόνια ενεργούς παρουσίας στο χώρο. Ειδικότερα, ο κ. Κούτρας επεσήμανε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί και (όχι να τίθενται κατά κομμάτια αλλά) να παραδοθεί συνολικά η επέκταση του Νοσοκομείου στη Βέροια και ενίοτε να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα. Τη λειτουργία όλων των ΜΕΘ στη χώρα με εντατικολόγους, τη δημιουργία και λειτουργία Ουρολογικού Τμήματος, για το λόγο ότι γηράσκει ο λαός μας, όπως επίσης και τη δημιουργία γηριατρικών τμημάτων και ιδρυμάτων χρονίων νοσημάτων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κούτρας ανέφερε ότι πρέπει να λειτουργήσει ακόμα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για βαρέως πάσχοντες. Η λειτουργία Μαγνητικού Τομογράφου και για 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ, όπως τόνισε, στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ θα πρέπει να βρίσκεται ένας γιατρός ή νοσηλευτής (φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα ότι το 1986 τα ΕΚΑΒ στα Τίρανα πήγαιναν με 2 γιατρούς!!). Επιπλέον, ο κ. Κούτρας έθεσε την ανάγκη της δημιουργίας θαλάμων αρνητικής πίεσης, ενώ για το προσωπικό υπογράμμισε πως θα πρέπει να εκπαιδευτεί και πως σ' ό,τι αφορά τους επικουρικούς, αυτοί πρέπει να χρησιμοποιούνται για λίγο διάστημα και σύντομα να καλύπτεται η θέση τους με μόνιμο ιατρό.

Για δε το Νοσοκομείο της Νάουσας, ο κ. Κούτρας σημείωσε ότι πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτό της Βέροιας, ενώ, όπως είπε, αν το Νοσοκομείο της Νάουσας θέλει να αναβαθμισθεί, τότε θα πρέπει να συμμετέχει στις εφημερίες. Τέλος, ο ίδιος έβαλλε κατά των Ιδιωτικών Νοσοκομείων, για το γεγονός ότι θα έπρεπε να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εκφράζοντας «ντροπή για την κοροϊδία».

 

«Αναβάθμιση του ΕΣΥ, ενίσχυση της ουρολογικής κλινικής της Βέροιας, με πειθώ οι εμβολιασμοί»

Ο Νίκος Μπρουσκέλης με τη σειρά του, υπήρξε κατηγορηματικός απέναντι στην επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να αφήσει απέξω τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα, στάθηκε σύμφωνος στο να ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ενισχυθεί η ουρολογική κλινική της Βέροιας. Ο κ. Μπρουσκέλης ακόμα επεσήμανε τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει στην Ημαθία, επανέλαβε την αναγκαιότητα αναβάθμισης του ΕΣΥ και έθεσε τέλος την πειθώ ως μέτρο για να πεισθούν οι πολίτες και να κάνουν το εμβόλιο για το νέο κορονοϊό!

 

«Η φιλοσοφία είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων σε μια στάση»

Από την πλευρά του, ο κ. Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου προχώρησε στην ανάπτυξη της πρότασης του ΚΙΝ.ΑΛ. για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όπως επεσήμανε, σε επίπεδο Ημαθίας όλες οι υγειονομικές μονάδες του νομού θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένες μεταξύ τους και πως θα πρέπει να λειτουργούν ως μία υγειονομική μονάδα. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να μπουν ενεργά και οι Δήμοι του Νομού, ενημερώνοντας και συστήνοντας στους πολίτες ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν γα την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας τους. Τονίζοντας χαρακτηριστικά δε, «η φιλοσοφία είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων σε μια στάση».

 

Δυσαρέσκεια Κώστα Ασλάνογλου για...

Επιπροσθέτως, ο κ. Κώστας Ασλάνογλου, γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΚΙΝ.ΑΛ. Ημαθίας και συντονιστής της χθεσινής συνέντευξης τύπου, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) δεν προέβη σε ανακοίνωση, με την οποία να προτρέπει τους πολίτες να εμβολιασθούν. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι μέσα στο επόμενο διάστημα το ΚΙΝ.ΑΛ. θα κινηθεί προς την κατεύθυνση να ανοίξει δημόσιο διάλογο, στην προσπάθειά του να πείσει τους πολίτες να εμβολιασθούν κατά του νέου κορονοϊού, σημειώνοντας πως «θα το κάνουμε με διάλογο κα όχι στη λογική των αποκλεισμών. Μέσα από τον οποίο θα πείσουμε τον κόσμο να εμβολιασθεί και να συμβάλλει στο απαιτούμενο τείχος ανοσίας που πρέπει να χτισθεί».

Τέλος, ο ίδιος – και εκτός πλαισίου της συνέντευξης τύπου – ερωτώμενος για το αν θέλει να σχολιάσει την αλλαγή έδρας στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ημαθίας, δεν έδειξε να επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, περισσότερο ενδιαφέρον θα είχε, όπως είπε, αν τα χρήματα που θα πάρει ο κ. Τόλκας γι' αυτά τα δύο χρόνια, θα τα διέθετε για κοινωνικό σκοπό!

 

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Paulostoutou61@yahoo.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής