breaking news Νέο

«Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης» : Προσπάθεια ζύμωσης και ανασύνταξης του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς

«Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης» : Προσπάθεια ζύμωσης και ανασύνταξης του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς

«Δεν είμαστε κόμμα, αλλά χώρος διαλόγου».

Στην πρώτη της δημόσια συζήτηση η «Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης» (για την οποία η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» έκανε αναφορά στο φύλλο της Τετάρτης) ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί άλλη μία πολιτική παράταξη, αλλά μια προσπάθεια ζύμωσης και ανασύνταξης του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς, με απώτερο στόχο τη μετωπική πολιτική συμπαράταξη του χώρου.

«Φτιάχνουμε χώρο διαλόγου και δράσης για την ανασύνταξη της Αριστεράς και για να δοθούν απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας μας. Υπάρχουν εκατοντάδες ανένταχτοι και πολλές οργανώσεις, που δήλωσαν ότι συμμετέχουν, στηρίζουν ή παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Καλούμε ανένταχτους φίλους και συντρόφους να πάρουν μέρος ενεργά στη συνδιαμόρφωση της προσπάθειάς μας», επεσήμανε ο καθηγητής οικονομικών και πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, ξεκαθαρίζοντας αμέσως το τοπίο γύρω από το τι είναι αυτή η νέα κίνηση, η «Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης», στην προχθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας, στην πλατεία Αυδή, όπου μίλησε ο ίδιος μαζί με τους Γιάννη Κουζή και Γιώτα Σταθά.

 

«Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού είναι που θα αναδείξει και την ανάγκη δημιουργίας πολιτικού μετώπου»

Όσον αφορά στο λόγο για μια άλλη πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από το χώρο της Αριστεράς, ο Γιάννης Κουζής εξήγησε :

«Η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία αποτελεί εγχείρημα ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς, με αφορμή το βαθύ τέλμα και τα αδιέξοδα για την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι κόμμα, ούτε αποσκοπεί σε πρόσκαιρες εκλογικές συμπράξεις. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι που θα αναδείξει και την ανάγκη δημιουργίας πολιτικού μετώπου. Γεννιέται από την παρατεταμένη κρίση της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής διαχείρισης, τον ακραίο νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό της σημερινής κυβέρνησης, τις υπογεγραμμένες μακροχρόνιες οδυνηρές δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους «φίλους» και δανειστές της, που θα υποθηκεύσουν το μέλλον των επόμενων γενεών με την «ελευθερία επιλογής ανάμεσα σε άνωθεν εγκεκριμένες πολιτικές».

 

Κ. Λαπαβίτσας : «Στόχος μας είναι η κοινή δράση πάνω σε κοινές θέσεις»

Όπως τονίζει στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Κώστας Λαπαβίτσας, «θέλουμε να στηριχθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και να δώσουμε απαντήσεις στα ζητήματα που καίνε και την κοινωνία σήμερα. Στόχος μας είναι η κοινή δράση πάνω σε κοινές θέσεις. Και απαντώντας με δράση, να ανασυντάξουμε την Αριστερά».

Ακόμα, ο Ναουσαίος καθηγητής Οικονομικών κατέστησε σαφές πως η Πρωτοβουλία θα συνεχίσει τις εκδηλώσεις – συζητήσεις μέσα στο καλοκαίρι, με σκοπό μια μεγάλη, ανοιχτή συνέλευση στην Αθήνα το Σεπτέμβριο, με διαδικτυακή πρόσβαση από την επαρχία, «για να δρομολογηθεί λύση στα προβλήματα της δημοκρατικής λειτουργίας μας και να δοθεί νομιμοποίηση στην προσπάθειά μας», προσθέτοντας πως «έτσι θα μπουν τα θεμέλια για τη μετωπική πολιτική συμπαράταξη της Αριστεράς, που τελικά επιδιώκουμε».

 

Ποιοί στηρίζουν την Πρωτοβουλία αυτή

Θυμίζουμε πως η Πρωτοβουλία αυτή αποτελείται ή στηρίζεται από κινήματα, συλλογικότητες και οργανώσεις (όπως αναμέτρηση, αριστερό ρεύμα, ΔΕΑ), αλλά κυρίως απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα (εξ ου και οι 170 υπογραφές από τα πρώτα μέλη της Πρωτοβουλίας) κι όχι σε κόμματα. Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν υπογράψει, υπάρχουν ονόματα πρώην βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και νυν της ΛΑΕ (Δ. Στρατούλης, Ν. Χουντής, Κ. Ήσυχος, Στ. Λεουτσάκος, Μ. Παπαδημητρίου) πανεπιστημιακών (Κ. Λαπαβίτσας, Γ. Κουζής, Γ. Μανιάτης κ.α.), στελεχών αυτοδιοίκησης, αλλά και δημοσιογράφων (Α. Χατζηστεφάνου, Θ. Σκαμνάκης κ.α.).

 

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Paulostoutou61@yahoo.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής