breaking news Νέο

Στέργιος Καλπάκης : «Έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες

Στέργιος Καλπάκης : «Έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες

Τηλεφωνική συνέντευξη έδωσε στο ΡΑΔΙΟ – ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (στον Αλέκο Χατζηκώστα) ο Στέργιος Καλπάκης αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ την Τρίτη 20/7.

 

Απαντώντας σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τις ευθύνες της κυβέρνησης τόνισε:«Το γεγονός που σημάδεψε τις τελευταίες μέρες είναι το περίφημο τοπικό λοκνταουν στη Μύκονο γιατί αποτελεί ομολογία αποτυχίας. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στην Bild ότι ο Ιούλιος-Αύγουστος θα μοιάζουν με φυσιολογικούς μήνες, νωρίτερα είχαμε ακούσει ότι βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ και όλο αυτό το κλίμα φαίνεται ότι διαψεύδεται παταγωδώς και προφανώς γι’αυτό υπάρχουν ευθύνες. Μιλάμε για ένα νησί που έχει 90% και πάνω εμβολιαστική κάλυψη, άρα προφανώς δεν υπήρξαν τα απαραίτητα στάνταρ  υγειονομικής ασφάλειας σε όσους έρχονταν στο νησί (δηλαδή δεν υπήρχαν έλεγχοι, δεν υπήρχαν τεστ). Η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δ’ επελαύνει στη χώρα μας, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αντί για 70% που ήταν οι προβλέψεις για αρχές Ιουνίου της κυβέρνησης είναι λίγο πάνω στο 40%. Και όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα εφησυχασμού που είχε καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από τη κυβέρνηση.»

 

Απαντώντας σχετικά με την κυβερνητική προπαγάνδα ότι «φανταστείτε τι θα παθαίναμε αν είχαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Πολάκη» σημείωσε: «Είναι μία κλασσική μέθοδος, η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Αν βρίσκεται στην αποτυχία και στη διάψευση των προσδοκιών να μεταθέτεις τις ευθύνες στους πολιτικούς σου αντιπάλους. Η πιο χυδαία πολιτικά εκδοχή είναι αυτό που είπε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο πρωθυπουργός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα. Είναι κορυφαίο πολιτικό ατόπημα να κατηγορείς την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας ότι κάνει υγειονομικό σαμποτάζ. Υπάρχουν πολιτικές συγκρούσεις, ένα σωρό σημαντικά ζητήματα που αντιπαρατίθενται τα κόμματα αλλά να κατηγορεί η κυβέρνηση την αντιπολίτευση ότι στην ουσία θέλει να επιβαρυνθεί η υγεία των πολιτών, δεν θυμάμαι στην εποχή της μεταπολίτευσης να υπήρχε αντιπαράθεση με τέτοιους όρους. Είναι προφανές ότι όταν έχεις πέσει έξω στις προβλέψεις για τους εμβολιασμούς, όταν είχε προβλέψει ένα φυσιολογικό καλοκαίρι και τα κρούσματα αυξάνονται με τρόπο εκθετικό, όταν προαναγγέλλεις εν μέσω πανδημίας συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων καταφεύγεις σε τέτοια μέσα. Έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα για μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες. Η δίκη μας στοχευμένη κριτική-δυστυχώς το λέω- έχει πέσει μέσα σε πολλές προβλέψεις μας.»

 

Αναφερόμενος- επιγραμματικά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είπε: «Εμείς από την αρχή της πανδημίας αποφασίσαμε να κρατήσουμε μία πολύ υπεύθυνη στάση, στάση συναίνεσης όσον αφορά τα μέτρα περιορισμού την Άνοιξη του 2020 γιατί τότε η πανδημία ήταν το κάτι καινούριο κάτι που το μαθαίναμε. Είχαμε στη συνέχεια τοποθετηθεί συγκεκριμένα επι μήνες ζητώντας μαζικό παρατεταμένο τέστινγκ , να ελέγχουμε δηλαδή συνολικά τη διασπορά της πανδημίας, ιχνηλάτιση. Έλεγχοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αυστηρή τήρηση των μέτρων σε εργασιακούς χώρους, που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών προτού επιβαρυνθούν ώστε να μη χρειαστεί να υπερφορτωθούν στη συνέχεια τα νοσοκομεία. Είχαμε την τελευταία πράξη του δράματος με τα νοσοκομεία να υπερφορτώνονται με επιβαρυμένα περιστατικά, να υπερφορτώνονται στη συνέχεια οι ΜΕΘ . Ένα ΕΣΥ αποψιλωμένο από γιατρούς να έχει έλθει σε μία δραματική  κατάσταση και να έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου. Από την δική μας πλευρά υπήρχε ένα συνολικό πλέγμα για το πώς αντιμετωπίζεται η πανδημία»

 

Για τα ζητήματα της οικονομίας υπογράμμισε:  «Το ζήτημα της οικονομίας να το προσεγγίσουμε πρώτον από τα ζητήματα που αφήνει η πανδημία το οποίο κατά την άποψη μας είναι το ζήτημα της υπερχρέωσης , της ραγδαίας αύξησης του ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύτηκε στην πανδημία γιατί η κυβέρνηση πήγε στη λογική της επιστρεπτέας ενίσχυσης που στην ουσία είναι ένα δάνειο με αποτέλεσμα παλιά χρέη να φορτωθούν με νέα. Η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή μία συνολική αντίληψη και για την οικονομία και για την κοινωνία σύμφωνα με την οποία η χώρα θα ανακάμψει από την πανδημία δίνοντας πόρους σε μερικές μεγάλες εταιρίες οι οποίες θα κάνουν μεγάλες επενδύσεις και στη συνέχεια όταν και εφόσον θα έλθει κάποια στιγμή η ανάπτυξη τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης θα διαχυθούν και στην κοινωνία. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό το μοντέλο δεν δούλεψε ποτέ. Και η κοινωνία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν είδαν ποτέ οφέλη, μόνο έσφιξαν το ζωνάρι από αυτή τη ιστορία. Και βλέπουμε πως αποτυπώνεται και στο εργασιακό. Θυσίες από την πλευρά των εργαζόμενων προς όφελος μίας ανάπτυξης η οποία κάποια στιγμή στο μέλλον θα γυρίσει στον εργαζόμενο ως οφέλη. Στο πρόγραμμα μας που εγκρίθηκε στην τελευταία προγραμματική συνδιάσκεψη  πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος απ’ αυτόν».

 

Σε σχέση με την αξιοποίηση της πανδημίας για την κατάργηση δημοκρατιών δικαιωμάτων και ελευθεριών υποστήριξε ότι : «Η δημοκρατία υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα. Και υφίσταται ένα σοβαρό πλήγμα στα δύο χρόνια διακυβέρνησης   στα εξής επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο έχει να κάνει με την ενημέρωση. Με τον τρομακτικά ασφυκτικό έλεγχο που ασκείται στα ΜΜΕ, στην παντελή έλλειψη πολυφωνίας και πλουραλισμού αφού πρόσχημα την ενημέρωση για τον κωρονοϊο – η περιβόητη λίστα Πέτσα- δημιούργησε μία τρομακτική σχέση εξάρτησης ανάμεσα  κυβέρνησης και ΜΜΕ τα οποία εκ του ρόλου τους οφείλουν να ελέγχουν την εξουσία και όχι να λειτουργούν προκειμένου να κρύβουν τα κακώς κείμενα ή να διαμορφώνουν την ατζέντα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και να αποκλείουν οποιαδήποτε άλλη φωνή. Εάν δεύτερο αφορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Διότι το Κοινοβούλιο υποβαθμίστηκε ουσιαστικά όλο αυτό το διάστημα . Στις ονομαστικές ψηφοφορίες οι βουλευτές ουσιαστικά εκχωρούσαν την ψήφο τους  στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας , ενώ οι δυνατότητες της τεχνολογίας έδιναν τη δυνατότητα να λειτουργεί το Κοινοβούλιο οι βουλευτές να μπορούν να ψηφίζουν , να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ένα ακόμη ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών είναι το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων και τον τρόπο με τον οποίο η έκτακτη συνθήκη αξιοποιήθηκε προκειμένου να μοιραστούν πάρα πολλά χρήματα σε φίλους και κολλητούς με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Μιλάμε για τρομερά φαινόμενα αδιαφάνειας και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος προς όφελος λίγων και ισχυρών. Το άλλο επίπεδο αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις διεκδικήσεις, τις κινητοποιήσεις, τις δημοκρατικές ελευθερίες . Ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι με το νόμο Χρυσοχοϊδη, συνεχίστηκε με τον τρόπο που αντιμετώπισε κινητοποιήσεις για το νόμο Κεραμέως , που βλέπουμε τι δραματικές συνέπειες έχει για 30.000 σχεδόν μαθητές και τις οικογένειες τους. Βγήκαν στους δρόμους αντιμετωπίζοντας την καταστολή και μια συνολική στοχοποίηση από τα ΜΜΕ για την διασπορά του κωρονοϊου. Είδαμε ακόμη τι συνέβη στην επέτειο του Πολυτεχενίου, της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Αλλά παίρνει και θεσμική μορφή π.χ με τις προβλέψεις του συνδικαλιστικού νόμου. Υπάρχει δηλαδή μία συνολική αντιμετώπιση και σε επίπεδο νομοθέτησης  αλλά και σε επίπεδο καθημερινής διαμόρφωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Είναι αυτό που είπε ο κ. Βορίδης «να τελειώνουμε με τη ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς». Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια συμμαχία στη κυβέρνηση ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων οι οποίοι μισούν την μεταπολίτευση, μισούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, αυτό που καταφέραμε σαν Ελληνική κοινωνία από το 1974 και μετά και το επιχειρούν με έναν πρωτοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό. Κατά την άποψη μου δεν θα τους περάσει στο τέλος της ημέρας. Γιατί ο Ελληνικός λαός έχει βαθειά δημοκρατική και προοδευτική παράδοση. Η αντίδραση του κόσμου φέρνει αποτελέσματα»  

 

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τραβά» τόνισε: «Θεωρώ ότι η πανδημία πάγωσε τον πολιτικό χρόνο. Οι πολίτες έθεσαν άλλες προτεραιότητες- που ήταν η προστασία και η ζωή τους- και αυτό ήταν φυσιολογικό. Συνήθως σε τέτοιες περιόδους  κρίσης υπάρχει το φαινόμενο της συσπείρωσης «γύρω από τη σημαία». Δηλαδή της συσπείρωσης του κόσμου γύρω από αυτόν που διαχειρίζεται τα πράγματα, δηλαδή γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι ένα γεγονός που σηματοδότησε όλο το προηγούμενο διάστημα και έχει και το αποτύπωμα του στις έρευνες που γίνονται. Θεωρώ ότι όσο ο πολιτικός χρόνος θα ξεπαγώνει και όσο η συζήτηση θα γίνεται πιο πολιτική  και όσο η κυβέρνηση θα επιτίθεται σε κομμάτια της κοινωνίας  όπως π.χ με τον πτωχευτικό κώδικα, τις εργασιακές σχέσεις , με τους μαθητές που μένουν εκτός των ΑΕΙ, με αυτό που έχει στα σκαριά με την επικουρική ασφάλιση, σιγά-σιγά θα αλλάζει αυτή η εικόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο στην Ελληνική κοινωνία το οποίο φιλοδοξούμε το επόμενο διάστημα να γίνει και πλειοψηφικό ρεύμα.»

 

Τελειώνοντας και απαντώντας για την πορεία της«διεύρυνσης» σημείωσε: «Θέλουμε να εκφράσουμε   την κοινωνική συμμαχία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των εργαζόμενων, της νεολαίας  και των μεσαίων στρωμάτων , μιας παραγωγικής μεσαίας τάξης και όχι μίας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που στηρίζει αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. Αυτό προσπαθούμε μέσα από το πρόγραμμά μας  να περάσουμε. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι το μεγάλο κόμμα της αριστεράς, της προοδευτικής παράταξης, πήρε 32%,  έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια μία μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού του, η οποία δυστυχώς λόγω της πανδημίας, για καθαρά αντικειμενικούς λόγους πήγε πίσω. Δενγίνεται από το σπίτι όσο και αν αξιοποιήσαμε τη νέα τεχνολογία. Παρόλα αυτά στις πολύ δύσκολες αυτές συνθήκες καταφέραμε να εκλέξουμε νέες Ν.Ε, να διπλασιαστεί ο αριθμός των μελών του κόμματος. Ολοκληρώθηκε μία πολύ μαζική συνδιάσκεψη που εγκρίθηκε το πρόγραμμα μας. Το επόμενο διάστημα και αν μας το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες να αρχίσουμε να ερχόμαστε ξανά σε επαφή με τον κόσμο. Γιατί ένα κόμμα προοδευτικό, της αριστεράς , η δύναμη του είναι η επαφή με τον κόσμο. Να συζητά μαζί του, να ακούει τα προβλήματα τους, την κριτική τους, να προτείνει λύσεις. Εμείς δεν έχουμε ούτε τα ΜΜΕ, δεν έχουμε χορηγούς, ούτε να κάνουμε χρυσοπληρωμένες καμπάνιες όπως κάνει η Ν.Δ. Η διεύρυνση είναι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, είναι διαρκής η προσπάθεια. Θέλουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, συμμετοχικό, νεανικό και προς αυτή την κατεύθυνση προχωράμε.»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής