breaking news Νέο

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Άγιος Τριαντάφυλλος εκ Ζαγοράς Βόλου

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Άγιος Τριαντάφυλλος εκ Ζαγοράς Βόλου

Γεννήθηκε στην Ζαγορά της Μαγνησίας το 1663. Από μικρός εργαζόταν ως ναύτης σε ένα από τα πιο περίφημα ζαγοριανά καράβια. Το καλοκαίρι του 1680  το πλοίο του έδεσε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης., όπου  ο Τριαντάφυλλος επισκέφτηκε τις εκκλησίες και τα αγιάσματα της Πόλης. Για κάποιο άγνωστο λόγο, ήρθε σε φιλονικία με κάποιους Τούρκους, οι οποίοι τον διέσπειραν την ψεύτικη πληροφορία συκοφάντησαν ότι δήθεν εξέφρασε την επιθυμία να γίνει Μωαμεθανός.

Ο Τριαντάφυλλος όμως αρνήθηκε  αυτό το γεγονός, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να το εκλάβουν σαν συκοφαντία της θρησκείας τους, οπότε συνέλαβαν τον Τριαντάφυλλο και τον πίεσαν με βασανισμούς να αλλάξει την πίστη του.

 Ο Άγιος παρέμεινε σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του, με αποτέλεσμα να θανατωθεί την 8η Αυγούστου του 1680, στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως, σε ηλικία 18 ετών. Την ημέρα αυτή τιμάται και η μνήμη του τόσο στη Ζαγορά, όσο και στις Αλυκές Βόλου.
Τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του Αγίου Τριαντάφυλλου υπάρχει στην Ι. Μονή Αγίου Νικολάου της Άνδρου. Η μνήμη του τιμάται στις 8 Αυγούστου.

Ἀπολυτίκιον

«Θείας πίστεως, ἔχων τὴν χάριν, χαίρων ἤθλησας, ἀνδρειοφρόνως, Νεομάρτυς Χριστοῦ Τριαντάφυλλε· ὅθεν ὡς ῥόδον εὐφραίνεις ἡδύπνευστον, τὴν Ἐκκλησίαν τῇ θείᾳ ἀθλήσει σου. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής