breaking news Νέο

Μητσοτάκης: Έκκληση για περιορισμό ρεύματος σε ώρες αιχμής - Ο χειρότερος καύσωνας από το 1987

Μητσοτάκης: Έκκληση για περιορισμό ρεύματος σε ώρες αιχμής - Ο χειρότερος καύσωνας από το 1987

Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση τους ρεύματος τις ώρες αιχμής προκειμένου το δίκτυο της ΔΕΗ να μην υπερφορτωθεί με αποτέλεσμα να υπάρξει εκτεταμένο black out ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.  Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους πολίτες να περιορίσουν τη ζήτηση στις ώρες αιχμής. «Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 - 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 - 11 το βράδυ», είπε και προσέθεσε: «Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα. Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια; Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες».

Από την  πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας ζήτησε με τη σειρά του να υπάρξει προσοχή στη χρήση του ρεύματος. «Ζητάμε, επειδή πιέζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και έχουμε πάνω από 2-3 εκατομμύρια επιπλέον αυτή τη στιγμή επισκέπτες στη χώρα μας, ζητάμε από τους καταναλωτές να μη σπαταλούν ενέργεια που δεν χρειάζεται. Όπως για παράδειγμα να μην έχουν περιττά φώτα αναμμένα ιδίως τις ώρες τις κρίσιμες, της αιχμής, μεταξύ 6 απογευματινής και 10 βραδινής. Εκείνο το διάστημα ας περιορίσουν και ας μην ανάβουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για μαγείρεμα και βέβαια να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους σε μία σταθερή θερμοκρασία στους 26 βαθμούς Κελσίου, ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα ως θερμοκρασία εντός της οικίας, με τη χαμηλότερη δυνατόν ηλεκτρική κατανάλωση», είπε χαρακτηριστικά.

 

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, δήλωσε:

Ζούμε έναν ιστορικό καύσωνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στη ζήτηση των καταναλωτών, την Παρασκευή που μας πέρασε. Είναι πιθανό το ρεκόρ αυτό να σπάσει σήμερα και να ξανασπάσει αύριο. Συνειδητοποιούμε λοιπόν όλοι ότι το σύστημα είναι υπό πίεση και είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την ετοιμότητα. Είμαστε πάνω συνεχώς από τα πράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, των βιομηχανιών και των πολιτών της χώρας.

 

Ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, τόνισε:

Από κοινού σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ,  με την ΡΑΕ, με τον ΑΔΜΗΕ και με τους παραγωγούς είμαστε σε συντονισμό και σε επιφυλακή έχοντας ανακαλέσει άδειες και έχοντας θέσει σε επιφυλακή όλο το προσωπικό μας, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γίνεται προσπάθεια  ό,τι βλάβες προκύπτουν είτε εξαιτίας της ζέστης, είτε εξαιτίας πυρκαγιών, άμεσα να επιδιορθώνονται ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση ηλεκτροδότηση.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Θανάσης Δαγούμας, ανέφερε:

Από την ομάδα διαχείρισης κρίσης εξετάσθηκαν 48 σενάρια προκειμένου να αποτυπωθούν δυνητικά σφάλματα ή πιθανότητες απώλειας και σε συνεργασία με τους διαχειριστές υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση όλων των θεμάτων.

Στην αίθουσα ελέγχου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν ολόκληρη την χώρα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, για την παραγωγή των λιγνιτικών σταθμών, την παραγωγή των σταθμών φυσικού αερίου, των υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και των ΑΠΕ.

Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες μέρες, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και πίεση στο σύστημα. Για το λόγο αυτό, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,  Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Διευθυντής Λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας, Βασίλης Ζιώγας καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Στους 44-46 βαθμούς η θερμοκρασία

Μέγιστες θερμοκρασίες 44-46 βαθμών Κελσίου αναμένονται σήμερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Παράλληλα, πολύ υψηλός διατηρείται ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον κατά το επόμενο διήμερο Δευτέρας-Τρίτης.

Επίσης, ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Νότια Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Θεσσαλία και κατά τόπους σε Κεντρική Μακεδονία και Έβρο.

Η σημερινή μέρα, Τρίτη, αναμένεται ακόμη περισσότερο επικίνδυνη, με πολύ υψηλή επικινδυνότητα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία, και κατά τόπους στον Έβρο.

Οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στην Ελλάδα, έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Γι' αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr απευθύνει έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής