breaking news Νέο

Μάχη για ποσότητες στην ποικιλία Andross, πάνω από 40% υπολογίζονται οι απώλειες

Μάχη για ποσότητες στην ποικιλία Andross, πάνω από 40% υπολογίζονται οι απώλειες

Στην ποικιλία «Andross», τη δεύτερη πιο σημαντική μετά την «Κατερίνα» από άποψη καλλιεργούμενων εκτάσεων, εστιάζουν πλέον οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες κομπόστας, στον κάμπο της Ημαθίας, της Πέλλας και της Λάρισας, για να δουν πώς θα κλείσει τελικά η πολύ δύσκολη, όπως εξελίχθηκε, φετινή χρονιά για το προϊόν και τα εισοδήματά τους.

Με τις τιμές παραγωγού να έχουν «καρφωθεί», πλέον, στα 43 λεπτά το κιλό, παραδοτέο στο εργοστάσιο, οι ροδακινοπαραγωγοί ετοιμάζονται από ημέρα σε ημέρα να αρχίσουν να συγκομίζουν τα Andross, κάτι που θα γίνει συστηματικά από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Αυγούστου.

Η απώλεια παραγωγής στη συγκεκριμένη ποικιλία υπολογίζεται πάνω από 40% μιας κανονικής χρονιάς, αλλά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, όταν τα φρούτα θα αρχίσουν να μαζεύονται στο τελάρο και να παραδίδονται σε βιομηχανίες ή στα κέντρα συγκέντρωσης συνεταιρισμών και τα στέκια.

Θα ακολουθήσουν βέβαια και κάποιες άλλες νέες όψιμες ποικιλίες, οι οποίες, όμως, είναι σε μικρές εκτάσεις ακόμη, για να περιμένει κανείς να αλλάξουν τα δεδομένα, ενώ η χρονιά θα κλείσει με την Evert, για την οποία ωστόσο οι προσδοκίες είναι περιορισμένες, καθώς φαίνεται πως η ζημιά είναι σε αρκετά μεγάλο ποσοστό της ποικιλίας.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, και έχοντας πλέον καθαρότατη εικόνα από τις πρώιμες αλλά και τις μεσοπρώιμες ποικιλίες, μεταξύ των οποίων και οι δυνατές «Κατερίνα» και «Α37», των οποίων η συγκομιδή ολοκληρώνεται αυτές τις ώρες, υπολογίζεται πλέον βάσιμα ότι η φετινή παραγωγή, εξαιτίας των παγετών της άνοιξης και των χαλαζοπτώσεων που τις ακολούθησαν τους επόμενους μήνες, θα είναι περίπου κατά 60% μικρότερη από μια κανονική χρονιά για το συμπύρηνο ροδάκινο.

Η εξέλιξη αυτή έχει προβληματίσει τους μεταποιητές, καθώς για τους ίδιους το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο από τα 43 λεπτά, που δίνουν στον παραγωγό. «Στη βιομηχανία ξεκινά από 45 λεπτά το κιλό, γιατί θα πρέπει να υπολογιστεί πως άλλα τουλάχιστον 2 λεπτά στο κιλό είναι το κόστος των υλικών συσκευασίας, αλλά και της απώλειας βάρους κατά τη μεταφορά των προϊόντων από το χωράφι στο εργοστάσιο», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου. Ο ίδιος προσθέτει μάλιστα πως στην πραγματικότητα το τελικό κόστος ξεπερνά ακόμη και τα 50 λεπτά το κιλό, φέτος «διότι, αν και τα εργοστάσια αγοράζουν όλα τα ροδάκινα σαν να είναι πρώτης κατηγορίας, ένα σημαντικό μέρος των ποσοτήτων, που κυμαίνεται από 20% έως 30%, ανάλογα με την παρτίδα ροδάκινων, οδηγείται τελικά στη χυμοποίηση, επιβαρύνοντας περαιτέρω το τελικό προϊόν της κομπόστας και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής