breaking news Νέο

Κονδύλι 16 δισ. ευρώ για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και αποκατάσταση των δασών

Κονδύλι 16 δισ. ευρώ για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και αποκατάσταση των δασών

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων μέχρι το 2027, υποστηρίζοντας ότι το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 16 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 10,5 δισ. ευρώ θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα αφορούν στην Πράσινη Μετάβαση, ενώ ένα ποσό 5,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ θα χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» προβλέπονται η προμήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών πυρόσβεσης και ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού και ομάδων πρώτης απόκρισης, καθώς και η αγορά υπερσύγχρονων οχημάτων και ειδικών μέσων περιπολίας για το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως και πλωτά μέσα διάσωσης και μεταφοράς ασθενών.

Παράλληλα, αναμένεται να γίνει προμήθεια υπερσύγχρονων ευφυών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου.

Τέλος, στο «ΑΙΓΙΣ» προβλέπεται η δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους εναέρια κέντρα διοίκησης και συντονισμού και προμήθεια σμηνών drones και πτυσσόμενες γέφυρες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

 

Αντιπλημμυρικά και αναδασώσεις

Κάνοντας αναφορά στο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και την υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι έχουν προβλεφθεί 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αναδάσωση.

«Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί 110 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επενδύσεις πολλαπλών χρήσεων, με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων πλημμύρας, την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, για δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας προβλέπονται άλλα 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ για πρόσθετες δράσεις και αναδασώσεις έχουν δρομολογηθεί μέσω ΕΣΠΑ 1,5 δισ. ευρώ.

 

Πράσινο ομόλογο

Τέλος ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην έκδοση πράσινου ομολόγου από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, θα πραγματοποιηθεί έκδοση ελληνικών κρατικών χρεογράφων τα πιστωτικά έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής