breaking news Νέο

«Δώρημαν», αφιερωματικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη

«Δώρημαν», αφιερωματικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη

Στον Αφιερωματικό Τόμο «Δώρημαν» για τον Ομότιμο Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας Κο Κωνσταντίνο Φωτιάδη (Εκδ. «Επίκεντρο», Θεσσαλονίκη 2020), είναι συγκεντρωμένες πολλές και σημαντικές Επιστημονικές Εργασίες, που αντανακλούν και τα πεδία ευρύτερης επιστημονικής ενασχόλησης του τιμώμενου Ημαθιώτη Καθηγητή.

Ο Αφιερωματικός Τόμος για τον Κ. Φωτιάδη εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Κοσμητείας της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, σε Επιμέλεια των Καθηγητών Αντρέα Π. Ανδρέου και Κώστα Κασβίκη, και διαρθρώνεται σε πέντε επιμέρους θεματικές ενότητες.

Ο τόμος ξεκινά με την Εισαγωγή των δύο Επιμελητών και το κείμενο του Α.Π. Ανδρέου για τον «Λόγο της Ομοτιμοποίησης του Καθηγητή Κ. Φωτιάδη» (2016).

Η πρώτη θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στην Ιστορία και περιλαμβάνει επτά Εργασίες από τους : Christos Merantzas, Αρχιμ. Ειρην. Χατζηεφραιμίδης, Σταθ. Πελαγίδης, Alexandros Dagkas, Μαν. Γ. Βαρβούνης, Κ.Δ. Κονταξής και Χαραλ. Μπαμπούνης. Οι εργασίες αυτές καλύπτουν ποικίλα ζητήματα ιστορίας, πολιτισμού, μνήμης και προσφυγικής εμπειρίας.

Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και την Εκπαιδευτική Πολιτική. Περιλαμβάνει τρεις Εργασίες από τους : Γιαν. Κασκαμανίδης, Georgia Petraki και Ευαγγελία Καλεράντε. Οι εργασίες αυτές αφορούν εκπαιδευτικά ζητήματα τόσο στην ιστορική τους διάσταση όσο και στην συγκυρία των τελευταίων ετών.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στις Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στην Ιστορία. Περιλαμβάνει δύο Εργασίες από τους : την κοινή των Α.Π. Ανδρέου – Σοφία Ηλιάδου-Τάχου – Κ. Κασβίκης και Αλέξ. Ν. Ακριτόπουλος. Οι εργασίες αυτές κινούνται θεματικά στον ευρύτερο χώρο της Δημόσιας Ιστορίας.

Η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην Τέχνη. Περιλαμβάνει τρεις Εργασίες από τους : Ιλιάνα Ζάρρα, την κοινή από Ζωή Κωνσταντινίδου – Κ. Φωτιάδης – Αργ. Κυρίδης, και Χαριλ. Κ. Ζάραγκας. Οι εργασίες αυτές αναφέρονται σε ζητήματα αναπαραστατικών τεχνών μέσα από ψυχαναλυτικές, εκπαιδευτικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις.

Τέλος, η πέμπτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην Παιδαγωγική και Διδακτική. Περιλαμβάνει τρεις Εργασίες από τους : Βασιλική Παπαδοπούλου, Κατερίνα Δημητριάδου και την κοινή από τους Σίμος Παπαδόπουλος – Γεωργία Κοσμά.

Ο Αφιερωματικός Τόμος για τον Κο Κωνσταντίνο Φωτιάδη πληροί απόλυτα τον στόχο του, αφού τιμά και την Έρευνα και τον Τιμώμενο! Ο Κ. Φωτιάδης σφράγισε την επιστημονική του πορεία με το πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό έργο του. Με το τεράστιο συγγραφικό έργο του ανέδειξε την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, της Γενοκτονίας και της Μνήμης. Η όλη του προσφορά ξεπερνά τα όρια του εκπαιδευτικού χώρου και υπερκαλύπτει εκείνον του πατριωτισμού.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής