breaking news Νέο

Γιώργος Κοτζαερίδης : Αφιέρωμα στις Παναγίες

  • Γιώργος Κοτζαερίδης : Αφιέρωμα στις Παναγίες
  • Γιώργος Κοτζαερίδης : Αφιέρωμα στις Παναγίες
  • Γιώργος Κοτζαερίδης : Αφιέρωμα στις Παναγίες
  • Γιώργος Κοτζαερίδης : Αφιέρωμα στις Παναγίες

Η Παναγία του Νόστου, η Μικρασιάτισσα

 

Η Παναγία του Νόστου, ξεριζωμένη και αυτή από τις προγονικές εστίες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, πεταμένη στη θάλασσα, για να διασωθεί από τα βέβηλα χέρια των εικονομάχων, λεηλατηθείσα από τους αδίστακτους και αιμοδιψείς Σταυροφόρους της Δύσης και τέλος, φορτωμένη στις πλάτες των δυστυχισμένων προσφύγων του 1922, που προσπάθησαν να διασώσουν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, την Παναγιά τους, έφθασε στην Ελλάδα και σήμερα στολίζει με την παρουσία της τους ναούς των προσφυγικών χωριών, πόλεων και μοναστηριών, χαρίζοντάς τους προστασία και ευημερία.

Είναι η Παναγιά μας, Παναγιά της Ελπίδας, της Προσδοκίας και της Νοσταλγίας, που η Παρουσία της διατηρεί στις μνήμες μας τις αδικοχαμένες Πατρίδες.

Είναι η Παναγία του Νόστου.

 

-Παναγία Γεντζέ

Πανόρμου Προποντίδας

 

Η εικόνα αυτή της Παναγίας βρίσκονταν στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Γεντζέ της επαρχίας Πανόρμου. Ήταν παλιά εικόνα και πολύ θαυματουργή, που όταν γιόρταζε, έρχονταν πολλοί  Τούρκοι από τα τριγύρω χωριά, να ζητήσουν τη βοήθειά της.

Τα τελευταία χρόνια πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή η εικόνα έκανε πολλά θαύματα και όποιος την έπαιρνε στα χέρια του, για να την προσκυνήσει, έτρεμε ολόκληρος με σπασμούς και δεν μπορούσε να τη συγκρατήσει. Το γεγονός αυτό επαναλαμβάνονταν με πολλές εικόνες της Παναγίες από τις γύρω περιοχές και σαν εξήγηση έδιναν το γεγονός  της μεγάλης συμφοράς που θα επακολουθούσε.

Την εικόνα διέσωσε και έφερε μαζί της στην Ελλάδα μια γυναίκα, η Μαριοράκαινα, η οποία κατά τη διάρκεια της αποχώρησης από τη Μικρά Ασία, αντί να πάρει προσωπικά της είδη, τύλιξε την εικόνα, το παλιό δισκοπότηρο και το παλιό Ευαγγέλιο και τα έφερε στην Ελλάδα.

H Παναγία συνέχισε να κάνει τα θαύματά της και στη νέα της πατρίδα, την Πιπεριά,  που απέχει 3 χιλιόμετρα από την Αριδαία.

Μέχρι το 1923 το κατοικούσαν μόνο Τούρκοι και ονομαζόταν Μπίζιο Μαχαλάς.

Κάποτε στην Πιπεριά Αριδαίας, ένας κάτοικος του χωριού ονόματι Χασιώτης, για να στεριώσει τα αμπέλια του, έπαιρνε πέτρινες πλάκες και σίδερα από ένα παλιό σέρβικο νεκροταφείο, που βρίσκονταν στην περιοχή.

Ξαφνικά αρρώστησε βαριά και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει την αρρώστια του. Ο ιερέας του χωριού έφερε μπροστά του την Ιερή Εικόνα της Παναγίας, την οποία προσκύνησε και  σε λίγο καιρό θεραπεύθηκε πλήρως.

Σήμερα  η προσφυγοπούλα  εικόνα της Παναγίας του Γεντζέ προσφέρει την ευλογία της στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πιπεριά Αριδαίας. Κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο οι κάτοικοι, παράλληλα με τη δοξολογία και την περιφορά, διοργανώνουν διήμερο γλέντι προς τιμήν της.

 

-Παναγία Μηλιώτισσα

Μηλιάς Αριδαίας

 

Την Ιερή εικόνα της Παναγιάς Μηλιώτισσας την έφεραν οι κάτοικοι του χωριού Ελμαλίκ Νικομήδειας, με πρωτοστάτη τον Παπά Παύλο Τσαουσάκη και την εγκατέστησαν στη νέα τους πατρίδα, στο χωριό Μηλιά του νομού Πέλλας, στον Ιερό Ναό Γενέσιον της Θεοτόκου. Ελμαλίκ σημαίνει στα ελληνικά μηλιά και γι΄ αυτό ονομάστηκε και το νέο χωριό Μηλιά και η Ιερή εικόνα Μηλιώτισσα.

Η εικόνα είναι τύπος Παναγίας Οδηγήτριας και σύμφωνα με την αρχαιολόγο καθηγήτρια του ΑΠΘ κυρία Μαυροπούλου, έχει αγιογραφηθεί τον 7ο - 8ο   αιώνα μ.Χ. Συντηρήθηκε για πρώτη φορά πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, περίπου το 1400 – 1450 και η δεύτερη συντήρηση έγινε το 1650 – 1700 στην Κωνσταντινούπολη.

Η παράδοση αναφέρει ότι αγιογραφήθηκε στην Ιερουσαλήμ τον 10ο αιώνα από καλογέρους ερημίτες. Η εικόνα ήταν θαυματουργή και την τιμούσαν Τούρκοι και Έλληνες σαν Παναγία της Ευτεκνίας. Οι κάτοικοι της Μηλιάς αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1940, πολλοί στρατιώτες έρχονταν να την προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη βοήθειά της.

Οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να καταβάλουν τη Μηλιά, διότι μόλις έφθαναν στο χωριό, έβλεπαν την Παναγία να πλέκει έναν προστατευτικό ιστό γύρω του και να μην τους επιτρέπει να μπουν μέσα. Το 1965 ήρθαν στο χωριό οι Αστυνομικές Αρχές της Έδεσσας, για να ελέγξουν ότι πράγματι η εικόνα είναι θαυματουργή και ότι τα θαύματά της δεν είναι φαντασιώσεις των πιστών. Μια γυναίκα πήρε την εικόνα στα χέρια της και ο Ιερέας άρχισε να ψάλλει την Παράκληση. Η Παναγία άρχισε να τρέμει, να φεύγει από τα χέρια της γυναίκας και να τη χτυπά σε όλο το σώμα.

Ο Αστυνόμος πήγε να πιάσει την Εικόνα, για να την εμποδίσει να χτυπά τη γυναίκα. Τότε τον χτύπησε στο χέρι η Παναγία και τον έριξε κάτω. Αμέσως ο Διοικητής έκανε το Σταυρό του και πίστεψε πιο πολύ στη Δύναμή Της.

Από το έτος 1938 μέχρι και το 1975 γίνονταν στο χωριό ο Αγιασμός της θαυματουργής εικόνας. Ο παπάς με το Άγιο Λάδι ευλογούσε μπροστά στην Ωραία Πύλη τον προσκυνητή, που κρατούσε στα γόνατά του την Άγια Εικόνα.

Γίνονταν Αγιασμός-Παράκληση, διαβάζονταν τα Τροπάρια και Ευχές της Μικρής Παράκλησης προς την Παναγία και η Εικόνα άρχιζε να ταλαντεύεται και να κουνιέται δεξιά – αριστερά, πάνω - κάτω με πηδήματα και συγχρόνως χτυπούσε στο πρόσωπο τον προσκυνητή. Όταν τελείωνε ο Αγιασμός, η Εικόνα σταματούσε να χτυπάει και την τοποθετούσαν πάλι στο προσκυνητάρι Της.

Η εκκλησία γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το χωριό, για να ζητήσουν τη βοήθεια της θαυματουργής εικόνας.

 

-Παναγία Φανερωμένη

Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης

 

Η θαυματουργή αυτή εικόνα της Παναγίας βρίσκεται στο ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και την έφεραν οι πρόσφυγες, που κατάγονταν από τη Μηχανιώνα της χερσονήσου της Κυζίκου. Σύμφωνα με την παράδοση, την περίοδο των εικονομαχιών, κάποιοι πιστοί, για να σώσουν την εικόνα από τη μανία των εικονομάχων, αφού την περιτύλιξαν σωστά, για να μην καταστραφεί, την εναπόθεσαν στη θάλασσα, τα κύματα της οποίας την οδήγησαν στο χωριό Μηχανιώνα της Κυζικικής χερσονήσου.

Οι κάτοικοι του χωριού, θεωρώντας την Αγία Εικόνα ευλογία, της έκτισαν μοναστήρι και την τοποθέτησαν στο καθολικό του. Λόγω του τρόπου, που η Παναγιά φανερώθηκε στους κατοίκους της Μηχανιώνας, την ονόμασαν Φανερωμένη.

Η θαυμαστή αυτή εικόνα έκανε πολλά θαύματα και στη γιορτή της έρχονταν πολλοί πιστοί από μακρινά μέρη, για να την προσκυνήσουν.

Αν κάποιος πιστός ήταν βαριά άρρωστος και δεν  εύρισκε γιατρειά, κρατούσε την εικόνα στην αγκαλιά του και προσεύχονταν, ζητώντας τη βοήθειά της.

Στις 22 Αυγούστου του 1922, παραμονή της γιορτής της Παναγίας Φανερωμένης, έφθασε στο χωριό η δυσάρεστη είδηση ότι έπρεπε να το εγκαταλείψουν.                                               

Σε πέντε μέρες έφθασε ένα βαπόρι, που είχε στείλει η Αδελφότης των Μηχανιωτών της Κωνσταντινούπολης και στις 29 Αυγούστου 1922 πέρασε όλους τους κατοίκους στην απέναντι παραλία της Ανατολικής Θράκης, στο χωριό Επιβάτες.

Η χήρα Κατίγκω Μαουτσίδου, που ήταν καντηλανάφτισσα της Εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης, μαζί με δύο ευσεβείς  νέους, τύλιξαν την Αγία Εικόνα μέσα σε ένα πάπλωμα και την έφεραν στη νέα πατρίδα. Στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης έχτισαν έναν περίλαμπρο ναό, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Γιορτάζει  στις 23 Αυγούστου και χιλιάδες πιστοί έρχονται, για να την προσκυνήσουν.

 

-Παναγία Τσιμερά Πόντου

 

Η πολύχρωμη αυτή εικόνα της Παναγίας με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια, βρίσκεται στην εκκλησία του χωριού Πέντε Βρύσες του Λαγκαδά και είναι έργο του 17ου αιώνα. Κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των πληθυσμών που επακολούθησε, τη μετέφερε στο χωριό πάνω στην πλάτη του ο πρόσφυγας  Παναγιώτης Νεμψίδης από την Τσιμερά του Πόντου και το 1973 την παρέδωσε στην εκκλησία.

Η Τζιμερά ή Τσιμερά είναι χωριό της περιοχής Αργυρουπόλεως (σήμερα Gümüşhane) του Πόντου. Η Τσιμερά χτίστηκε από Τραπεζουντίους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Τραπεζούντα ύστερα από την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς το 1461.

Γιορτάζει την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, και χιλιάδες πιστοί έρχονται στο χωριό, να προσκυνήσουν τη Χάρη της.

 

-Παναγία Βηματάρισσα

Λαγκαδά

 

Η θαυματουργή αυτή εικόνα της Παναγίας Βηματάρισσας (15ος αιώνας) φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στο Λαγκαδά.

Κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή την έφεραν μαζί τους πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα από την περιοχή

των Σαράντα Εκκλησιών.

 

-Παναγία Γιάτρισσα

Ασκού Λαγκαδά

 

Η θαυματουργή αυτή εικόνα αγιογραφήθηκε μεταξύ του 6ου και 8ου αιώνα και βρίσκονταν στο χωριό Ασκός της Ανατολικής Θράκης.

Αναφέρεται ότι ανασύρθηκε από τη θάλασσα, όπου είχε πεταχτεί, για να γλυτώσει από τη μανία των εικονομάχων.

Σήμερα βρίσκεται στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στον Ασκό, Λαγκαδά.


ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΗΛΙΩΤΙΣΣΑ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΣΚΟΥ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής