breaking news Νέο

Άθλιοι και επικίνδυνοι! Να φύγουν! - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Άθλιοι και επικίνδυνοι! Να φύγουν! - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Η αθλιότητα τους δεν έχει όρια. Τον περιφερόμενο επιτελικό «θίασο» δεν τον ενδιαφέρει η αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά το επικοινωνιακό αφήγημα. Να προστατεύσουν τον «ανέμελο» όσο μπορούν. Η πραγματικότητα όμως τους ξεπέρασε. Είναι ανέφικτο πλέον. Πόσο θα τον κρύβουν; Πόσο τα «πετσωμένα» Μ.Μ.Ε. θα γίνονται «ασπίδα» να συγκαλύπτουν την ανικανότητα του, να κρύβουν τα ψέματα του, να γίνονται «κυματοθραύστες» στα κύματα αγανάκτησης του κόσμου;

Δεν πάει άλλο! Δεν μπορεί η χώρα να βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο» με μόνο «στίγμα» την επικοινωνία, την προβολή και την προστασία του «ατσαλάκωτου»! Δύο παραδείγματα μόνο: στην πανδημία ακολούθησαν την παρατεταμένη καραντίνα- την πιο μακροχρόνια στην Ευρώπη- αντί να ενισχύσουν το ΕΣΥ, να αυξήσουν τα τεστ ανίχνευσης, να ανεβάσουν την ιχνηλάτηση  για τον περιορισμό των κρουσμάτων, να αυξήσουν τα δρομολόγια των ΜΜΜ που είναι ιδιαίτερη εστία μετάδοσης, το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε πάλι στο σημείο 0 και να μετράμε πάνω από 13.000 νεκρούς συμπολίτες μας και τώρα στις πυρκαγιές ακολούθησαν την τακτική της εκκένωσης. Τι καλύτερη ομολογία της ανικανότητας τους ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν και τις ζωές και τις περιουσίες και το περιβάλλον; Δεν τους είπε κανείς ότι αυτά είναι ενιαία; Κανείς δεν αντιλέγει ότι προέχει η ζωή για να είσαι όρθιος για να παλέψεις για τα άλλα, όμως όταν τους καλείς να φύγουν σημαίνει ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη  να προστατεύσεις τις περιουσίες τους, το βιος τους, τον τόπο που θα μείνουν. Αυτοί με «κλειστά τα αυτιά και τα μάτια» μόνιμο μοτίβο ήταν  το «στείλαμε σήμα με το 112 για να φύγουν από τα σπίτια τους». Μπορεί η φωτιά να βρίσκονταν μακριά, να μην υπήρχε άμεσος κίνδυνος, όμως αυτοί έδιωχναν τον κόσμο! Τους κυνηγούσε η τυμβωρυχία στο Μάτι! Οι άθλιοι δεν νοιάζονταν να σώσουν τις ζωές και τον τόπο, αλλά να «συντηρήσουν» την καταστροφή στο Μάτι και να προβάλουν  το επικοινωνιακό αφήγημα ότι εμείς σώσαμε ζωές! Ας μου επιτραπεί να βάλω το χέρι στην «πληγή»! Έχουν καμία σχέση οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε -για πυροθύελλα  μίλησε το αστεροσκοπείο, για απόρροια της κλιματικής αλλαγής μίλησε τον Σεπτέμβρη του 2019 στον Ο.Η.Ε. ο πρωθυπουργός και σήμερα με 1 μποφόρ κατακάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δασική έκταση και καταστράφηκαν περιουσίες; Έχει καμία σχέση η δόμηση και η μορφολογία του εδάφους που υπήρχε στην προηγούμενη τραγωδία με αυτό που συμβαίνει με τις ανοιχτοσιές των βουνών; Το κακό τότε συντελέστηκε σε λίγες ώρες και τώρα 10 μέρες κατακαίγεται ο τόπος. Λοιδόρησαν, «κατασπάραξαν» τη Δούρου και τώρα για τον Πατούλη «μούγκα»!!! Και τέλος αυτοί που είχαν την επιχειρησιακή  ευθύνη τότε και είναι ελεγχόμενοι σήμερα από τη δικαιοσύνη η σημερινή κυβέρνηση τους αναβάθμισε και τους έκανε υπεύθυνους για την προστασία του τόπου από τις πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα!!! Τι σημαίνει αναβάθμιση όσων είχαν την ευθύνη σε μία προηγούμενη τραγωδία; Πόση υποκρισία να αντέξει ο τόπος; Γιατί και σήμερα ακόμα συντηρούν την τραγική κατάσταση που βίωσε ο τόπος; Και πιο τραγικό ακόμα να θέλεις να κάνεις τέτοιους συμψηφισμούς πάνω στα  αποκαΐδια!

Δεν τους ένοιαζε ότι καιγόταν ο τόπος, χάνονταν περιουσίες. Βεβαίως υπεράνω όλων είναι η διάσωση της ζωής, όμως σκέφτηκε κανείς με πόσο κόπο αποκτήθηκε ένα σπίτι ή ακόμα να χρωστάς στην τράπεζα για να το ξεχρεώσεις και ξαφνικά να το βλέπεις να καίγεται; Σαφώς δεν μπορεί να τον νοιώσει κάποιος που διαθέτει 36 ακίνητα!!

Δεν είχαν κανένα προγραμματισμό, κανένα πλάνο αντιμετώπισης  αυτής της κρίσης. Στις καμένες δασικές εκτάσεις, στις κατεστραμμένες περιουσίες  «κάηκε» και το επιτελικό τους κράτος και φάνηκε η γύμνια τους και η επικινδυνότητά τους. Η φωτιά φούντωνε, αυτοί αλληλοεπαίρονταν, έδινε ο ένας τον άλλον συγχαρητήρια και ο απίθανος γενίτσαρος είπε το αμίμητο «δεν μας βρήκε απροετοίμαστους αυτή η κρίση»!! Και σε λίγες μέρες κάηκαν  εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, χιλιάδες νοικοκυριά καταστράφηκαν όπως και χιλιάδες ζώα. Ευτυχώς πολλοί  κάτοικοι  δεν τους άκουσαν, έκατσαν στα χωριά τους και έσωσαν τις περιουσίες τους.

Αυτός είναι ο επιτελικός «θίασος»! Αυτοί που διοικούν το κράτος  είναι υποχρεωμένοι  να εξασφαλίζουν την προστασία των πολιτών από κάθε θεομηνία , από κάθε έκτακτο γεγονός και όχι να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια στην πλάτη τους! Δύο χρόνια αυτό κάνουν. Η υπεροπλία  που εξασφάλισαν με το «μπούκωμα» στα Μ.Μ.Ε. έφερε την υπεροψία και την αλαζονεία τους! Ξέρουν  ότι αυτό είναι το τελευταίο στάδιο των ανίκανων και ότι πολύ σύντομα θα γίνουν και οι ίδιοι θύματά της! Έπρεπε να φύγουν χθες. Μετά  τα αποκαΐδια που δημιούργησαν τίποτα δεν θα αφήσουν όρθιο!! Πέφτει μεγάλη ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δημιουργήσει το μέτωπο της ανατροπής. Είναι ζήτημα εθνικό και όχι κομματικό. Ξεπερνάει τα όρια της παράταξης, πρέπει να διευρυνθεί ας πούμε τηρουμένων των αναλογιών και στις σημερινές συνθήκες η δημιουργία ενός νέου ΕΑΜ. Μπορεί να μην είναι εξωτερικός ο κίνδυνος, δεν είναι λιγότερος όμως από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση. Να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες ο πρόεδρος για τη συγκρότηση αυτού του μετώπου. Κάποιοι αιθεροβάμονες  που  κρατάνε στο χέρι το «αριστερόμετρο» να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και ας αφήσουν τους «αριστερίστικους βερμπαλισμούς». Να επαναφέρουν στην μνήμη τους το πρώτο εξάμηνο του 2015! Να αναλογιστούν τι παρέμβαση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο μαζικό κίνημα για να στηρίξει μία πιο ριζοσπαστική πολιτική! Η Αριστερά σήμερα δεν προσδιορίζεται μόνο  από τον ριζοσπαστισμό της στο πρόγραμμα της, αλλά και από την δυνατότητα να αναλύει την πραγματικότητα, να προσδιορίζει τις κυρίαρχες αντιθέσεις και να προωθεί τις ανάλογες λύσεις για τον λαό και τον τόπο. Και μία τέτοια σήμερα είναι να φύγει η πιο καταστροφική κυβέρνηση. Έτσι θα δημιουργούνται και οι συνθήκες για πιο ριζοσπαστικές λύσεις! Είναι από τα πιο  βασικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

 

Γιώργος Κακαφίκας

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής