breaking news Νέο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας με την επωνυμία «ΟΡΕΙΝΗ ΗΜΑΘΙΑ – ΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας με την επωνυμία «ΟΡΕΙΝΗ ΗΜΑΘΙΑ – ΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ»

Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν. 4423/2016 (Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κ.λ.π.) τα Εποπτικά Συμβούλια των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας ασκούν έλεγχο της τήρησης του νόμου, του καταστατικού και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο. Επίσης παρακολουθούν την οικονομική κατάστασή τους, συντάσσουν εισηγήσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση, καθώς και Αναλυτική Έκθεση στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου, σχετικά με τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού. Την έκθεση αυτή οφείλει να δημοσιοποιήσει 10 ημέρες πριν από την σύγκλιση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης και να την υποβάλλει ταυτοχρόνως με την δημοσιοποίηση στην εποπτεύουσα αρχή.

Οι παραπάνω επιταγές του νόμου επαναλήφθηκαν και στα άρθρα 11 και 15 του καταστατικού του Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας με την επωνυμία «Ορεινή Ημαθία – Δασικός Συνεταιρισμός Εργασίας Βέροιας» και η παρούσα έκθεση συντάσσεται κατ’ επιταγή των διατάξεων αυτών.

Η παρούσα έκθεση συντάσσεται αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα βιβλία του συνεταιρισμού, όλα τα φορολογικά στοιχεία και παραστατικά και επιπλέον : ο από 15 Ιουνίου 2021 ισολογισμός έτους 2020,  ο από 15 Ιουνίου 2021 λογαριασμός αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2020, οι οποίες καταστάσεις συντάχθηκαν νομίμως με τη συνδρομή και συνυπογραφή του λογιστή Δημοσθένη Γκίνη, ο απολογισμός πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και το Πρόγραμμα Δράσης και Ανάπτυξης του Δ.Σ. για το έτος 2021. Τα έγγραφα αυτά ετέθησαν υπόψη του Εποπτικού Συμβουλίου από το Δ.Σ. του συνεταιρισμού, όπως τούτο υποχρεούνταν από το άρθρο 15 §4 του καταστατικού.

Στην παρούσα περιέχονται όσα στοιχεία είναι απαραίτητα για τη σωστή εκτίμηση των δράσεων του συνεταιρισμού και την ευχερή κατανόηση των οικονομικών μεγεθών του ισολογισμού και του λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσης, καθώς και αξιολόγηση του απολογισμού πεπραγμένων του Δ.Σ.. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διασαφήσεις ή διευκρινήσεις τίθενται στη διάθεση των μελών του συνεταιρισμού και της εποπτεύουσας αρχής, σε πρώτη ζήτηση αυτών, τα Πρακτικά του Εποπτικού Συμβουλίου για τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής χρήσης και οι οικονομικές καταστάσεις του.

Το Εποπτικό Συμβούλιο κατά την διάρκεια του έτους 2020 ασκούσε  τον προβλεπόμενο έλεγχο στην οικονομική και εν γένει διαχείριση του συνεταιρισμού και υπέβαλλε τις εκθέσεις του (αντίγραφα των πρακτικών του) στο Διοικητικό Συμβούλιο. Κατά την επίμαχη περίοδο δεν διαπιστώθηκε τίποτε παράτυπο ή παράνομο και δεν εκφράστηκαν παρατηρήσεις από κανένα μέλος του. Ειδικότερα κατά τους ελέγχους του Εποπτικού Συμβουλίου διαπιστώθηκε η νομιμότητα όλων των πράξεων  στα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία, ενώ όλες οι εγγραφές στις οικονομικές καταστάσεις και τα φορολογικά βιβλία, που τηρεί ο συνεταιρισμός, προήλθαν από νόμιμα παραστατικά και σε εκτέλεση των αποφάσεων και των πράξεων των θεσμοθετημένων οργάνων και εντός των σκοπών του συνεταιρισμού.

Τα έσοδα του συνεταιρισμού το διαχειριστικό έτος 2020 ανήλθαν στα 12.433,93 ευρώ και προήλθαν από την πώληση ξυλώδους προϊόντος υλοτόμησης, που προέρχεται από συστάδες των δασών Μ. Σάντας και Δασκίου, η εκμετάλλευση των οποίων παραχωρήθηκε στο συνεταιρισμό από το Ελληνικό Δημόσιο. Για όλες τις πωλήσεις ακολουθήθηκε η σύμφωνη με το νόμο, το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας διαδικασία και οι τιμές πώλησης ήταν συμφέρουσες για το συνεταιρισμό, λαμβανομένου υπόψη και του αριθμού προσέλευσης πλειοδοτών και των υποβληθεισών προσφορών κατά την διενέργεια της σχετικής δημοπρασίας. Για παροχές σε εργαζόμενους δασεργάτες – μέλη του συνεταιρισμού καταβλήθηκαν 7.816,26 ευρώ εκ των οποίων τα 6.156,48 ευρώ αφορούν μισθούς και τα 1.659,78 ευρώ επιβαρύνσεις κοινωνικής ασφάλισης. Τα λοιπά έξοδα και ζημίες ανήλθαν : α) ποσό 3.763 ευρώ δαπανήθηκε για τις λεπτομερώς αναφερόμενες στον απολογισμό πεπραγμένων του Δ.Σ. αιτίες : δαπάνες τρέχουσας φύσης, όπως εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ και ενοικίων, για τη μίσθωση του χώρου του γραφείου, αγορά ειδών γραφικής ύλης και αναλωσίμων (λάδια, αλυσίδες αλυσοπρίονων, λίμες και λάμες), εξόφληση αμοιβών συνεργατών για τις παρασχεθείσες στο συνεταιρισμό υπηρεσίες τους, οι οποίες ήταν απολύτως αναγκαίες, όπως η αμοιβή του λογιστή και η αμοιβή του τεχνικού ασφαλείας, β) ποσό 725,80 ευρώ δαπανήθηκε για την αγορά εξοπλισμού, ενός αλυσοπρίονου Husquarna 365 και γ) ποσό 395,40 ευρώ αφορά διάφορα έξοδα τραπεζών. Τα αποτελέσματα της περιόδου μετά από φόρους ανέρχονται στο ποσό των -266,53 ευρώ.

Τέλος κατά τον έλεγχο των υποβληθεισών από το Διοικητικό Συμβούλιο οικονομικών καταστάσεων, δηλαδή τον ισολογισμό της χρήσης και την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως διαπιστώθηκε ότι όσα αναγράφονται σε αυτές προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία, τα φορολογικά στοιχεία και λοιπά παραστατικά και οι καταστάσεις απεικονίζουν επακριβώς την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού κατά την 31.12.2020.

Κατά τον έλεγχο ελήφθησαν υπόψη οι διατάξεις του νόμου, το καταστατικό, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι αρχές της χρηστής οικονομικής διαχείρισης.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο συνεταιρισμός λειτούργησε κατά την πρώτη διαχειριστική περίοδο της λειτουργίας του αφενός μεν νόμιμα και αφετέρου επιτυχημένα,  παραγωγικά, εντός των σκοπών του και κατά τρόπο επωφελή για τους δασεργάτες μέλη του, ιδίως αν ληφθή υπόψη ότι λειτούργησε για διάστημα μικρότερο του έτους (περίοδος αναφοράς: 12 Μαρτίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020). Ή δε οριακή ζημία των 266,53 ευρώ, που καταγράφηκε για την χρήση είναι αμελητέα, καθώς από τα κέρδη ύψους 12.433,93 ευρώ το μεγαλύτερο ποσό δαπανήθηκε ως αμοιβή και κοινωνική ασφάλιση των δασεργατών – μελών, που εργάστηκαν στην υλοτόμηση και εξασφαλίστηκε για αυτά απασχόληση για διάστημα περίπου 3 μηνών.

Το δε πρόγραμμα δράσης και ανάπτυξης για το έτος 2021, που μας υποβλήθηκε από το Δ.Σ., κρίνεται επίσης σύμφωνο με το νόμο, βιώσιμο, εφαρμόσιμο και επωφελές για το συνεταιρισμό.

Συνεπεία όλων των ανωτέρω αναφερομένων, ομόφωνα το Συμβούλιο εισηγείται προς την Γενική Συνέλευση την έγκριση: α) του απολογισμού πεπραγμένων του Δ.Σ., β) του προγράμματος δράσης και ανάπτυξης για το έτος 2021, γ) του ισολογισμού έτους 2020 και του λογαριασμού “αποτελέσματα χρήσης έτους 2020”.

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΞΑΧΘΕΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.              Η Γραμματέας του Ε.Σ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής