breaking news Νέο

Ψίχουλα τα κονδύλια στους Δήμους της Ημαθίας για αντιπυρική προστασία

Ψίχουλα τα κονδύλια στους Δήμους της Ημαθίας για αντιπυρική προστασία

Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του καλοκαιριού ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος, Άρης Λαζαρίδης, το απόγευμα της Δευτέρας 23ης Αυγούστου, στην, δια τηλεδιασκέψεως, συνεδρίασή του.

 

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στις ανησυχητικά ακραίες θερμοκρασίες, που συνοδεύτηκαν με ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή. «Κατά τα άλλα, η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ καλπάζει και αφορά όλο και περισσότερο μικρότερες ηλικιακά μονάδες», τόνισε.

 

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πανέμορφα δάση στη Βόρεια  Εύβοια, απ΄ όπου κατάγεται η σύζυγός μου, κάηκαν. Πολλά τα παράπονα από τους κατοίκους της, ότι αφέθηκαν στην τύχη τους από εναέρια μέσα. Τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή για εμάς; Την είδαμε με πιο light μορφή, αυτή της λειψυδρίας, στα ορεινά κυρίως χωριά. Σε κάποια υπάρχει σπατάλη νερού, σε άλλα όχι. Όπως στο Σέλι, που δεν υπήρχε καθόλου νερό στις πηγές του Ασούρμπασι», είπε στην προ ημερησίας διάταξης τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης. «Υλοποιούμε και σχεδιάζουμε σημαντικά έργα, τόσο στην ύδρευση, όσο και την άρδευση, ειδικά στα Πιέρια. Θα μπουν υδρομετρητές σε κάποιες κοινότητες», κατέληξε για το θέμα. 

Αναφορικά με την πανδημία ο κ. δήμαρχος τόνισε ότι τα ενεργά κρούσματα στο δήμο Βέροιας  διπλασιάστηκαν σε έξι βδομάδες  και από τα 58 έφτασαν στις 23 Αυγούστου, στα 113.

 

Σημαντικό το ζήτημα και της επανάληψης των δια ζώσης δημοτικών συμβουλίων, που τέθηκε από τον κ. Βοργιαζίδη, ο οποίος είπε ότι ζήτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το ποιοι θα συμμετάσχουν. «Αν κάποιος μη εμβολιασμένος δεν συμμετέχει σε μια συνεδρίαση, θα αντικαθίσταται. Τι γίνεται για κάποιον που δεν θέλει να εμβολιαστεί; Μετά από 3 συνεδριάσεις θα χάσει τη θέση του; Έχουμε τρόπο να κάνουμε δια ζώσης δημοτικό συμβούλιο εντός της αιθούσης. Θα καλέσω τους δημοτικούς συμβούλους, για να δούμε τη χωροθεσία. Υπάρχει πρόβλεψη να παρίστανται και δημοσιογράφοι», η τοποθέτηση του Κώστα Βοργιαζίδη. 

 

«Θα προτιμούσα να μας καλέσει για άλλα ζητήματα παρά για τη χωροθέτηση των καρεκλών στο δημοτικό συμβούλιο. Ας μας καλούσατε για το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας του δήμου», είπε ο Παύλος Παυλίδης από τους ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ, επισημαίνοντας ως σωστή τη χρηματοδότηση των δήμων από την κυβέρνηση, λόγω πανδημίας. Ο κ. Παυλίδης χαρακτήρισε ως μεγάλης κλίμακας δικαιολογίες από τη δημοτική αρχή, τη λειψυδρία στο δήμο. 

«Όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε η πόλη των νερών, εξ ου και το όνομα Βέροια. Κάποιοι ασχολούνται με το φαίνεσθαι και όχι με τις πραγματικές μας ανάγκες. Υπάρχουν δίπλα μας ποτάμια νερό, που δεν τα εκμεταλλευόμαστε», συνέχισε, ενώ αναφορικά με τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν με την ΚΕΠΑ και τις «απευθείας αναθέσεις» εκδηλώσεων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έκανε λόγο για σιωπή και των υπολοίπων μελών του διοικητικού της συμβουλίου. «Μη θεωρείτε τον κόσμο αφελή. Έπεται συνέχεια για αυτά που συμβαίνουν στην ΚΕΠΑ. Καλά θα είναι να αντιληφθούν ότι δεν διοικούν τη δική τους επιχείρηση», κατέληξε ο κ. Παυλίδης. 

 

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου προς την κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον παγετό ζήτησε ο Αντώνης Μαρκούλης, που επίσης ζήτησε να υπάρξει προστασία των δημάρχων, κατά την εκτέλεση των νομίμων καθηκόντων τους. 

 

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης αναρωτήθηκε τι συμβαίνει με τους χορηγούς των εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ. «Πέραν των χρημάτων της συμβατικής υποχρέωσης της Π.Ε Ημαθίας, υπήρχαν και μια σειρά από άλλες χορηγίες, για τις οποίες ο κ. Κορωνάς είπε ότι θα ενημέρωνε το συμβούλιο για τους χορηγούς και τα ύψη των χορηγιών. Αυτά έγιναν πριν τις εκδηλώσεις, αλλά απάντηση δεν υπήρξε μέχρι και σήμερα. Τους χορηγούς τους μάθαμε από τα έντυπά τους, αλλά και από τα ταμπλό της ΚΕΠΑ. Για ποιο λόγο δεν έχουν κατατεθεί τα χρήματα των χορηγών στο ταμείο της ΚΕΠΑ; Για ποιο λόγο δεν πήρατε απόφαση, που να αποδέχεστε τις χορηγίες;», ρώτησε ο σύμβουλος των ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ. 

 

Ως επιστολή προς τo ...Θεό χαρακτήρισε τις περιγραφές των έργων  από τη δημοτική αρχή ο Κυριάκος Θεοδωρίδης. «Δέκα χρόνια είστε στη διοίκηση», είπε.

 

Στις πυρκαγιές της Αθήνας βρίσκεται ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Γιώργος Μελιόπουλος. «Δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή. Δεν υπάρχουν κονδύλια εκ μέρους της κυβέρνησης για πρόληψη, Πού είναι οι ζώνες πυροπροστασίας, η εκπαίδευση των πολιτών;», είπε ο Γιάννης Τσαναξίδης για την παράταξή του, ζητώντας επίσης να πληροφορηθεί με ποια πρωτόκολλα θα γίνει η έναρξη των σχολείων. 

 

«Ο εμβολιασμός δεν έχει καμιά εκκλησιαστική άρνηση. Έχουν τοποθετηθεί οι ταγοί της εκκλησίας υπέρ του», τόνισε, ως φαρμακοποιός, ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, λέγοντας επίσης ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη πληροφόρηση, ώστε να πειστούν με πιο ήπιο τρόπο οι ανεμβολίαστοι.

 

«Για την κλιματική αλλαγή δεν φταίνε οι..ανεμογεννήτριες. Να μπει θέμα συνεδρίασης στο δημοτικό συμβούλιο», είπε ο Θανάσης Σιδηρόπουλος, ζητώντας από την ΚΕΠΑ μια ποντιακή μουσική εκδήλωση στους Γεωργιανούς, εις μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη Γιώργου Τσαρτιλίδη, του γνωστού σε όλους «Τσάρτιλου». 

 

Τον απολογισμό των δράσεων του καλοκαιριού της ΚΕΠΑ έκανε ο πρόεδρός της Θεόφιλος Κορωνάς. Είχαμε πλήρες πρόγραμμα 60 εκδηλώσεων. Κατορθώσαμε να φέρουμε στο Ξηρολίβαδο 4.000 κόσμο, με άψογη διοργάνωση, στη συναυλία του Μπρέγκοβιτς. Συνεχίζουμε την «Εύηχη Πόλη» από την 1η Σεπτεμβρίου. Για την απευθείας ανάθεση της videoκάλυψης ο κ. Κορωνάς δικαιολογήθηκε ότι δεν υπήρχε στο αρχείο της ΚΕΠΑ οπτικοακουστικό υλικό, αντάξιο της φήμης της! Για το λόγο αυτό, είπε, η κάλυψη έγινε σε επαγγελματικό επίπεδο, σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, με πεντακάμερη μάλιστα καταγραφή! Ο κ. Κορωνάς έκανε λόγο για τρεις εκδηλώσεις που δόθηκαν με προσφορά (!;;;) σε συγκεκριμένη εταιρεία, αν και στην αρχή τόνισε ότι σε τόσο χαμηλά ποσά (1.000 ευρώ) μπορούν να δοθούν με απευθείας ανάθεση, χωρίς καν ενημέρωση των υπολοίπων ενδιαφερομένων!  Προφανώς ο κ. Κορωνάς θεωρεί ότι δεν υπάρχουν στη Βέροια επαγγελματίες του χώρου της φωτογραφίας και του video. Μάλλον υποτιμά τα μέγιστα τον κλάδο. 

 

Στο ότι δεν υπάρχει κλιματικός νόμος στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο Βασίλης Παπαδόπουλος. «Θα έρθει τους επόμενους μήνες. Με βάση όμως τον κλιματικό νόμο της ΕΕ, πρέπει να μειώσουμε έως το 2030 το ενεργειακό μας αποτύπωμα στο 40%, απ΄ό,τι σήμερα. Οι ΑΠΕ συμβάλλουν θετικά στην κλιματική κρίση. Αν κάποιες πυρκαγιές σταμάτησαν στην Ημαθία, ήταν από τους δρόμους που έγιναν για τις ανεμογεννήτριες (σ.σ η αναφορά του αντιδημάρχου για τη φωτιά στα όρια Κοζάνης-Ημαθίας, στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής). Ο κ. Παπαδόπουλος επίσης χαρακτήρισε ως «ψίχουλα» αυτά που παίρνουν τα δασαρχεία της περιοχής (20 χιλιάδες ευρώ η Βέροια και 4 χιλιάδες η Νάουσα) για την αντιπυρική προστασία, με τους δυο δήμους και πάλι να μην ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ στα κονδύλια που διέθεσε η κυβέρνηση για τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους! Σημαντική η αναφορά του για τα συστήματα πυροπροστασίας (μικρά πυροσβεστικά, unimog κ.α), που θα αποκτήσει ο δήμος Βέροιας, μέσω του «Αντώνης Τρίτσης», με την ταυτόχρονη εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου εθελοντών, ενημέρωσης αγροτών, καθώς και σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής. 

 

Στις παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΒ στις πηγές των Πιερίων το χειμώνα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις τοπικές κοινότητες, αναφέρθηκε ο Στέργιος Διαμάντης, ο οποίος για την περίπτωση του Σελίου τόνισε ότι υπήρξε πρόβλημα με τις πηγές του Ασούρμπασι. «Έχουμε σχέδιο, ώστε να το λύσουμε του χρόνου», είπε ο κ. Διαμάντης. Για δε το Ξηρολίβαδο τόνισε ότι θα γίνει νέα γεώτρηση, ώστε να λυθεί και εκεί το πρόβλημα. «Νερό υπάρχει στα χωριά, αλλά δεν γίνεται σωστή κατανάλωση. Το νερό το δίνουμε για οικιακή χρήση, όχι για να ποτίζουμε χωράφια και μπαξέδες. Προγραμματίζουμε να κάνουμε γεωτρήσεις στο Κουστοχώρι και τη Φυτειά, αλλά και να τοποθετήσουμε υδρόμετρα. Πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση του νερού. Η πόλη της Βέροιας και τα περισσότερα χωριά στον κάμπο  δεν έχουν κανένα πρόβλημα υδροδότησης», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής