breaking news Νέο

Φόροι: Ποιες μειώσεις βρίσκονται στο τραπέζι – Ετοιμάζεται το πακέτο των φοροελαφρύνσεων της ΔΕΘ

Φόροι: Ποιες μειώσεις βρίσκονται στο τραπέζι – Ετοιμάζεται το πακέτο των φοροελαφρύνσεων της ΔΕΘ

Το οικονομικό πακέτο που θα ανοίξει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει να ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο ξεκινώντας τις συσκέψεις για τις φοροελαφρύνσεις οι οποίες αναμένεται να «κλειδώσουν» προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο των πρόσθετων φοροελαφρύνσεων το 2022 πέραν των «κλειδωμένων» που αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα καθώς και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 22% από 24%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για νέες ελαφρύνσεις το επόμενο έτος υπό την προϋπόθεση ότι θα εξευρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και θα δοθεί το «πράσινο» φως από τους θεσμούς εκφράζοντας ωστόσο αισιοδοξία για περαιτέρω «κούρεμα» φόρων και εισφορών.

 

Οι έξτρα φοροελαφρύνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για:

- επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους και

- μείωση ή και πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.

Επίσης εξετάζονται δύο ακόμα ελαφρύνσεις με μικρές όμως πιθανότητες υλοποίησης όπως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Η επέκταση του μέτρου της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τους συνταξιούχους αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών αλλά η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 800 εκ. ευρώ.

Πάντως εάν υλοποιηθεί όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα έχουν αυξήσεις στις καθαρές τους αποδοχές που θα ξεκινούν από 8 ευρώ και θα ξεπερνούν τα 141 ευρώ ανάλογα με το ύψους των μισθού. Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση.

Στη φορολογία ακινήτων ο σχεδιασμός προβλέπει μείωση ή πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται με κλιμακούμενους συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε κάθε φυσικό πρόσωπο με συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Όσον αφορά στο βασικό ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές προκειμένου να ακυρώσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα μικρά και μεσαίας αξίας ακίνητα που φέρνει η αύξηση των αντικειμενικών τιμών. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των αλλαγών στο καθεστώς για τον ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 εκ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια και την κατάσταση στη πραγματική οικονομία θα εξετασθεί αν θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει την περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής