breaking news Νέο

Εξαγωγές : Καλές τιμές στα πυρηνόκαρπα

Εξαγωγές : Καλές τιμές στα πυρηνόκαρπα

Με καλή ζήτηση και τιμές αρκετά υψηλότερες από εκείνες του 2020, σε κάθε περίπτωση όμως, με πολύ μειωμένη παραγωγή, βαίνει προς το τέλος της η σεζόν για τα πυρηνόκαρπα.

Σύμφωνα, με τις αναγγελίες εξαγωγών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS στο εβδομαδιαίο δελτίο εξαγωγών φρούτων και λαχανικών οι εξαγωγές μέχρι σήμερα (1/5-27/8) ανέρχονται:

α) των κερασιών σε 36.008 τ -7,5% μειωμένες έναντι πέρσι,

β) των βερίκοκων  σε 14.202 τόνους -31,2%,

γ) των ροδάκινων 32.804 τόνους -65,7%.

Στο μεταξύ η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίσθηκε με μειωμένους ρυθμούς, ουσιαστικά έχει τελειώσει η εμπορική τους περίοδος, με 210.646 τόνους +3,7% καταγράφοντας ρεκόρ σε τονάζ.

Συνεχίσθηκε η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών σε 19.650 τ. -1,9%  και με τις κύριες εκ των ποικιλιών. Η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη μέχρι τώρα και έχουμε εξάγει τις ίδιες ποσότητες την ίδια περίοδο πέρυσι με τις τιμές να είναι καλές. Με την επιστροφή των αδειούχων η ζήτηση θα βελτιωθεί.

Οι επιπτώσεις στην παραγωγή από τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) σε κάποιες περιοχές θα αποτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Το lockdown την παραγωγική περίοδο 2020 οδήγησε σε επίπεδα ρεκόρ το εμπόριο και την οικιακή κατανάλωση. Η δραστική μείωση της παραγωγής την φετινή περίοδο και η χαμηλότερη προσφορά καλλιέργησε προσδοκία για μεγαλύτερη αύξηση των τιμών, η οποία επετεύχθη πλην όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως στο σύνολό της αξίας την μείωση των εξαχθεισών ποσοτήτων.  Όσον αφορά την εξαγωγική -παραγωγική περίοδο πεπονιών και καρπουζιών παρατηρείται σημαντική αύξηση στην παραγωγή που συνδέεται με μια συμπεριφορά τιμών κάτω από εκείνες που κατεγράφησαν σε προηγούμενες περιόδους, παρά την καλή απόδοση στις εξαγωγές με ρεκόρ σε σύγκριση και με το 2020», σχολιάζει ο ειδικούς σύμβουλος του Incofruit Γιώργος Πολυχρονάκης.

 

«Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων είναι μια πράξη ανευθυνότητας»

Στην πρακτική ορισμένων «εμπόρων» που συγκόμισαν και διακίνησαν-εξήγαγαν ακτινίδια που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ, αναφέρεται ο Γιώργος Πολυχρονάκης σημειώνοντας ότι: «Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα  τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών. Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες  προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία.

 

Ζητείται όπως:

1) Ελεγχθούν τα σχετικά συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτουγείας

2) Ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας Summer, και

3) Να ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και  ξηράς ουσίας

Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας», επισημαίνει.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής