breaking news Νέο

Χρ. Κούτρας: "Σε πλήρη εξέλιξη η επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας, εστιάζουμε σε 4 στόχους"

Χρ. Κούτρας:

Η επέκταση του νοσοκομείου Ημαθίας (Υγειονομική Μονάδα Βέροιας), ένα όνειρο ζωής, δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά. Ένα έργο που μπήκε ξανά στις... ράγες, χάρις στις ενέργειες του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Νίκου Χατζηδημητρίου, που αναλαμβάνοντας διοικητής λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από το Γιώργο Παπανδρέου, κατάφερε να ξεπεράσει εμπόδια που συνάντησε και να ξεδιαλύνει διαδικασίες, με αποτέλεσμα να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ο ρυθμός των εργασιών ωστόσο δεν εξελίχθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε. Κάτι που σημαίνει πως η αποπεράτωση του έργου της επέκτασης του Νοσοκομείου Ημαθίας - Μονάδα Βέροιας θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και να παραδοθεί πριν 1,5 χρόνο! Οπότε και θα πρέπει να συντομεύσει ο χρόνος των έργων της επέκτασης του Νοσοκομείου.

Σ' ό,τι αφορά δε στο ένα από τα δύο κτίρια της επέκτασης, εκεί έχει σχεδιασθεί να εγκατασταθούν το φαρμακείο και η αποστείρωση, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού - περιτοναϊκών πλύσεων, η χειρουργική, η παθολογική κλινική, τα χειρουργεία, η παιδιατρική κλινική - τμήμα νεογνών και η Μονάδα εντατικής θεραπείας (όλα ανά όροφο, που αντιστοιχεί σε 8.000τ.μ. περίπου).

Με την ελπίδα - πλέον - να έχει παραδοθεί προς χρήση η πτέρυγα της επέκτασης του Νοσοκομείου μέσα στο 2018, αυτά που κρίνονται ως τα πιο σημαντικά, είναι το τμήμα επειγόντων περιστατικών και το τμήμα Μονάδας εντατικής θεραπείας, καθώς με την οργανωμένη λειτουργία τους θα σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 

Ανάγκη για ύπαρξη προνοσοκομειακής επείγουσας ιατρικής

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Χρήστος Κούτρας, Συντονιστής - Διευθυντής της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), «εάν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε σοβαρή χώρα, θα έπρεπε να έχουμε προνοσοκομειακή επείγουσα ιατρική. Αναβάθμιση και αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών πριν φθάσουν στο Νοσοκομείο. Εάν δεν μπορούμε να βάζουμε γιατρούς στο ΕΚΑΒ, να βάζουμε τότε νοσηλευτές εκπαιδευόμενους στην επείγουσα ιατρική. Και εδώ θα πρέπει να θυμίσω ότι ο κ. Χατζηδημητρίου ήταν αυτός που δημιούργησε το Αιμοδυναμικό εργαστήριο στο Νοσοκομείο και με την προσφορά ενός φίλου του από τη Χρυσή Αριδαίας έγινε η δωρεά ενός ασθενοφόρου στο Νοσοκομείο».

 

«Θέλω να προσφέρω τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους χρήστες της παθολογικής κλινικής»

Όπως σημειώνει ο κ. Κούτρας (έχοντας συμπληρώσει 31 χρόνια παρουσίας στη Βέροια και διανύοντας τον 33ο χρόνο ως ειδικός στο ΕΣΥ), «η κλινική έχει 13 ειδικευόμενους γιατρούς – κάτι που σε κανένα, σημειωτέον, άλλο επαρχιακό νοσοκομείο της χώρας δεν συμβαίνει - λόγω της εκπαίδευσης που προσφέρουμε και με τις αυξημένες απαιτήσεις που έχω από τους συνεργάτες μου, τους νοσηλευτές και τους ειδικευόμενους. Θέλουμε στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Γι' αυτό το κάνω, έχω υψηλό αίσθημα ευθύνης». Και συμπληρώνει : «όλο αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη συγγραφή άρθρων σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά και παρουσίαση επιστημονικών ανακοινώσεων στα συνέδρια, όλα αυτά γίνονται, ώστε η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Ημαθίας - Μονάδα Βέροιας να δίνει πλήρη ειδικότητα παθολογίας. Η οποία θα γίνει το καλοκαίρι του 2018 - ή το καλοκαίρι του 2019. Φιλοδοξία μου είναι οι ειδικευόμενοι της κλινικής να πρωτεύουν στις εξετάσεις ειδικότητας».

 

Τέσσερις στόχοι

Κατά τον κ. Κούτρα, οι στόχοι που τίθενται, είναι :

«Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης εσωτερικής παθολογίας για την παθολογική κλινική, όπου ο κάθε ειδικευόμενος θα μπορεί να απευθύνεται εκεί σε ζητήματα κλινικών προβλημάτων.

Δεύτερος στόχος, η δημιουργία μιας μονάδας χημειοθεραπείας στο χώρο που υπάρχει σήμερα το τμήμα φυσικοθεραπείας, που θα μεταφερθεί στο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου. Το τμήμα χημειοθεραπείας θα εξυπηρετεί όλους τους ογκολογικούς ασθενείς του νομού, που χρήζουν χημειοθεραπείας. Φυσικά τα σχήματα χημειοθεραπείας θα καθορίζονται από τις ογκολογικές κλινικές Θεσσαλονίκης, του «Θεαγενείου», του «Παπανικολάου» και του «Παπαγεωργίου».

Τρίτος στόχος είναι μια μονάδα αυξημένης φροντίδας για ασθενείς, οι οποίοι δεν πρέπει να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Η Μονάδα αυξημένης φροντίδας για ασθενείς όλων των κλινικών θα δημιουργηθεί στο χώρο των σημερινών χειρουργείων τα οποία και θα μεταφερθούν στο καινούργιο κτίριο. Αυτή η μονάδα αυξημένης φροντίδας θα σώσει πολλές ζωές, θα είναι τεράστιας σημασίας. Και τέταρτος στόχος, το επιστέγασμα όλων θα είναι η μονάδα θρομβόλυσης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αφού εκπαιδευτεί παθολόγος και νευρολόγος του Νοσοκομείου».

 

Διοργάνωση και συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια της παθολογικής κλινικής

Ο ίδιος συνεχίζοντας θύμισε τις δυο ημερίδες, που διοργανώθηκαν φέτος. Η πρώτη για θερινές επείγουσες καταστάσεις και η δεύτερη με θέμα : «Η Σήψη σήμερα», με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας σήψης, την 13η Σεπτεμβρίου. «Μία πολύ σημαντική παρουσία», τονίζει ο κ. Κούτρας, «είναι η συμμετοχή μας στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο λοιμώξεων. Στο οποίο έχω προσκληθεί να είμαι ομιλητής και να προεδρεύω σε στρογγυλή τράπεζα και θα λάβει χώρα στις 7-8 Δεκεμβρίου και με θέμα : Λοιμώξεις στους ανοσοκατασταλμένους. Στις 15 Δεκεμβρίου έχω προσκληθεί σε ημερίδα παθολογίας Ελλάδος (Αθήνα), στην οποία θα είμαι ομιλητής με θέμα : «Τα εμβόλια, σύγχρονες απόψεις». Στις 18 Ιανουαρίου 2018 συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της Πανεπιστημιακής Παθολογίας Λάρισας με θέμα : «Δείγματα δηλητηριωδών φιδιών».

Ακόμα, ως παθολογική κλινική συμμετέχουμε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και στο διάστημα 21-25 Φεβρουαρίου 2018. Σ' αυτό έχω διάλεξη και προεδρεύω, συμμετέχοντας σ' αυτό και 3 γιατροί της παθολογικής κλινικής, όπου θα είμαι και ομιλητής. Επιπλέον, να πω ότι στέλνω έναν από τους καλύτερους ειδικευόμενους στο Ευρωπαϊκό σχολείο Εσωτερικής Παθολογίας (Φινλανδία) και αυτός θα είναι ένας που θα πάει από την Ελλάδα!

Επίσης, τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου 2018 πραγματοποιείται το Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο επείγουσας Ιατρικής στη Βέροια. Στο οποίο και θα έρθουν σπουδαίοι γιατροί Έλληνες και Ξένοι. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε την ημερίδα ενδοκρινολογίας, με τη συμμετοχή του κορυφαίου καθηγητή Αβραμίδη, που έκανε αποδεκτή την πρόσκλησή μου για συμμετοχή. Και έπονται και άλλα το φθινόπωρο του 2018, με εκπαιδευτικές ημερίδες».

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής