breaking news Νέο

Πως θα χτιστεί το αύριο - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Πως θα χτιστεί το αύριο - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

 Δυστυχώς για την χώρα μας σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, δοκιμασμένη  από την υγειονομική κρίση και πρόσφατα από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές βρίσκεται στο τιμόνι η πιο ιδεοληπτική, ανίκανη, αδίστακτη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Πώς να την χαρακτηρίσεις όταν, μεσούσης της πανδημίας, της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ  που σήκωσε όλο το βάρος στην διάρκεια της, αυτή  προγραμματίζει να κλείσει νοσοκομεία που βρίσκονται σε κοντινές πόλεις, γιατί τα θεωρούν… περιττά; Άκουσον, άκουσον!!! Και από την άλλη, στην πύρινη λαίλαπα αντί να παρέμβει έγκαιρα να σώσει ζωές, περιουσίες, περιβάλλον προχωρούσε σε εκκενώσεις των χωριών για να υπηρετήσει το επικοινωνιακό «αφήγημα», «δεν με νοιάζει τι θα καεί να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες όπως στο Μάτι»!!

Είναι πολλές και μεγάλες οι καταστροφές που προκάλεσε τα 2 χρόνια της διακυβέρνησης στον τόπο μας. Δεν χρειάζεται να τις επαναλαμβάνουμε. Δεν ξέρουμε ακόμα που βρίσκεται ο «πάτος». Πρώτιστο ζητούμενο να φύγουν όσο γίνεται νωρίτερα προτού αφήσουν στάχτες και ερείπια.

Από εδώ αρχίζουν  οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όχι σαν κομματικό καθήκον αλλά περισσότερο σαν εθνικό. Ο στόχος που έβαλε ο πρόεδρος «...έστω και μία ψήφο παραπάνω..» αποκτά  ιδιαίτερη σημασία και ξεπερνά τα παραταξιακά όρια..Στην πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση πρέπει να διευρυνθεί το εύρος των συμμαχιών.

Θα μπορέσει όμως να αντεπεξέλθει σ’ αυτό το καθήκον;  Είναι εφικτό θα αναρωτηθεί κανείς σ’ αυτή τη δημοσκοπική καθήλωση που βρίσκεται να κάνει την ανατροπή;  Μπορεί, αρκεί ο πρόεδρος να βάλει το  χέρι «επί τον τύπο των ήλων». Έχει το πολιτικό θάρρος να δει τα λάθη και τις αδυναμίες της κυβερνητικής του θητείας, να απομακρύνει τα όποια «βαρίδια» υπάρχουν και με ανανεωμένο το στελεχικό δυναμικό να δώσει το στίγμα της νέας αλλαγής.

Σημαντικό είναι πέρα από την διεύρυνση, να δούμε και τους πρώην ψηφοφόρους του 2015 που είναι μία μεγάλη «δεξαμενή». Δεν πήγαν σε άλλα κόμματα, προτίμησαν την αποχή, το λευκό ή το άκυρο για να στείλουν κάποιο μήνυμα. Άλλο αν εκ του αποτελέσματος το μήνυμα επεστράφη με τον πιο επώδυνο τρόπο με την παλινόρθωση της πιο ακραίας δεξιάς. Αυτοί σήμερα δεν στέκονται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, είναι ουδέτεροι και αδρανοποιημένοι. Με καταβολές οι περισσότεροι  από τον προοδευτικό χώρο, μπορεί να  ενταχθούν στην πανστρατιά.. ΠΩΣ;; Πρέπει να δοθούν οι σωστές εξηγήσεις για γεγονότα και καταστάσεις που τους απογοήτευσαν και τους απομάκρυναν. Με παρρησία θα αναφέρω μερικές χωρίς να θεωρηθεί ότι «αναμεταδίδω» τον ιό της εσωστρέφειας..

1. Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία και έντονος προβληματισμός για την περίοδο της διακυβέρνησης 2015-2019.

Να εξηγηθεί  γιατί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν «αναγκαίο κακό». Δεν υπήρχαν περιθώρια επίτευξης με τους όμορους χώρους όταν μάλιστα ορισμένοι εξ` αυτών πρωτοστάτησαν στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Το πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ πήρε διαστάσεις, όταν ο  πρόεδρος του μετά τη συμφωνία των Πρεσπών σήκωσε «παντιέρα» με τις απαράδεκτες δηλώσεις για την κυβέρνηση σε ταξίδι του στις Η.Π.Α, όπως και  η επιδεικτική και στομφώδης αναφορά στον Ιερώνυμο, όταν συζητιόταν ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας «…θέλεις να τους ρίξω τώρα;..». Γιατί δεν σταμάτησε εκεί η συνεργασία, αφού είχαν δημιουργηθεί άλλοι συσχετισμοί; Γιατί θυσίασε την συνεργασία μ` έναν δοκιμασμένο αριστερό πολιτικό και διανοούμενο, με μεγάλη προσφορά στο Υπουργείο Εξωτερικών  για ένα «σαλταδόρο» της πολιτικής;;

2. Δεν αντιμετωπίστηκε επιθετικά η ψευδολογία, ο χλευασμός, η συκοφάντηση  της δεξιάς προπαγάνδας και των «συνοδοιπόρων» τους  για την ακύρωση του μνημονίου με ένα νόμο. Είναι τραγική ειρωνεία να σε εγκαλούν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια. Προσπέρασαν «πονηρά» το γεγονός ότι ζήτησε και πήρε την ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού τον Σεπτέμβρη του 2015. Ποιος ηγέτης σε τόσες ζοφερές στιγμές πήρε τέτοια πρωτοβουλία; Η θρασύτητα τους δεν έχει όρια!! Δεν ήταν μόνο η υπεροπλία στα Μ.Μ.Ε είναι και η νοοτροπία που μας κυνηγά αφού έχουμε το δίκιο με το μέρος μας άρα θα γίνει κατανοητό από τον κόσμο!! Υποτιμήθηκαν τα «φίλτρα» και οι «διαστρεβλωτές» που «παρεμβάλουν» τα συστημικά Μ.Μ.Ε για να παρουσιάζουν την πραγματικότητα αντεστραμμένη. Μην ξεχνάμε και το επικοινωνιακό «βατερλώ» στις ευρωεκλογές του 2019 που έφερε την ανατροπή στον σχεδιασμό και ακυρώθηκαν οι μεταμνημονιακές πολιτικές, που έστω στο σύντομο χρονικό διάστημα θα έδειχναν κάποια  ποιοτική διαφορά.

3. Ήταν  λάθος το «πρώτη φορά αριστερά» σαν εννοιολογική σημασία. Δεν «συμβιβάζονται» αριστερά και μνημόνιο! Η εμπειρία του πρώτου εξάμηνου του ‘15 έδειχνε ότι οι δανειστές δεν θα άφηναν να εφαρμοστεί κανένα φιλολαϊκό  μέτρο.  Σωστά έγινε ο συμβιβασμός και σωστά ζητήθηκε η ψήφος για το νέο πρόγραμμα που θα έβγαζε τη χώρα στο «ξέφωτο». Έστω  και με καθυστέρηση 4 χρόνων  βγάλαμε τη «θηλιά από το λαιμό» . Ήταν ισοβαρή  τα φορτία που αναγκάστηκε να σηκώσει κάθε στρώμα και ομάδα; ΟΧΙ!! Πάλι οι συνήθεις «ύποπτοι» την πλήρωσαν!! Οι μικρομεσαίοι υπερφορολογήθηκαν, οι συνταξιούχοι «έβαλαν πλάτη» κλπ .Το  μαξιλάρι των 37δίς, αν ήταν  λιγότερο κατά 10δίς, και επέστρεφαν αυτά από εκεί που εισπράχτηκαν  θα υπήρχε πρόβλημα;;

4.Πέρα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις υπήρχαν τομείς που μπορούσαν να γίνουν  παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο χωρίς «κοστολόγιο» που  θα άφηνε το στίγμα της αριστεράς, να γίνει εμφανής η διαφορά με τους προηγούμενους. Δεν αντιμετωπίστηκε η φοροδιαφυγή, η μεγαλύτερη μάστιγα για τον τόπο και ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα της αριστεράς ούτε και το λαθρεμπόριο  καυσίμων. ΓΙΑΤΙ;;

5.Συμπεριφορά στελεχών, λειτουργία κόμματος. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που έπρεπε να  αναδεικνύει την ποιοτική διαφορά που έχουμε «με τους άλλους». Φάνηκε όμως;; Δεν είναι μόνο  ότι δεν «έβαλαν το χέρι στο μέλι», αλλά το ήθος, η υπευθυνότητα, η σιγουριά που πρέπει να εκπέμπουν. Δεν νοείται  στέλεχος της κυβέρνησης να συνομιλεί με πράκτορα της πιο περιβόητης μυστικής αστυνομίας και να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, ή  να εμπιστεύεται πρόσωπο που έχει φιλική και επαγγελματική σχέση με τον υπεύθυνο της επικοινωνίας του αντιπάλου!! Ούτε να νεκρανασταίνεται ο «αυριανισμός» μεταλλαγμένος σε «πολλακισμό». Είναι κρίμα ένα τέτοιο στέλεχος με αγωνιστικότητα, εντιμότητα, να ρίχνει κάθε λίγο «κλωτσιά στην καρδάρα» και σήμερα να γίνεται αντικείμενο  αξιοποίησης της πιο αντιδραστικής προπαγάνδας. Μία παρένθεση για πρόσφατα γεγονότα. Πασχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και ο πρόεδρος να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί και αυτός με μία «ρουκέτα» τους αναιρεί! Αν αυτό είναι η επιστημονική  του ιατρική άποψη ας την ακολουθήσει  και να αφήσει το κόμμα να προχωρήσει. Αυτά τα δύο αντικρουόμενα δεν μπορεί να πάνε  μαζί!! Ελλοχεύει ο κίνδυνος  αυτή η αντιπαλότητα να περάσει και στη βάση.

 Υπήρξαν δυστυχώς και κάποια ανεπίτρεπταμεμονωμένα ρουσφετολογικά φαινόμενα που έχουν να κάνουν  με νυχτερινές  «ντροπολογίες»!!

Για τη λειτουργία του κόμματος  και των οργανώσεων θα μας απασχολήσουν διεξοδικά στην πορεία για το συνέδριο –τι κόμμα χρειαζόμαστε σήμερα –, αν δεν δώσουμε «ραντεβού στα γουναράδικα»!  Μέχρι τότε 3 επισημάνσεις

Α. Δεν μπορεί να υπάρχουν «κόμματα» μέσα στο κόμμα, είτε εκφράζονται  με τους 53+, είτε με την ομπρέλα είτε με οποιαδήποτε άλλη ομάδα δημιουργηθεί. Η προσφορά του καθένα είναι εθελοντική  και οι φιλοδοξίες θεμιτές μέχρι ενός ορίου. Είναι ό,τι χειρότερο να εκπέμπεται προς την κοινωνία ότι και αυτοί «σφάζονται για τις καρέκλες».

Β. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ  σήμερα ακολουθεί ένα «παγκόσμιο» φαινόμενο: ενώ  κατέχει το 32% του εκλογικού σώματος να απουσιάζει παντελώς από την Τ.Α. και τους άλλους μαζικούς φορείς. Πήρε κανείς την ευθύνη; Αναλύθηκε το γιατί αυτής της αντίφασης; Ο πρώην γραμματέας αντί να αναλογιστεί τις ευθύνες του και  να αποσυρθεί έβαζε ζήτημα να μην στηριχθεί η πρόταση στήριξης στη Βουλή του εκδότη της εφημερίδας DOCOUMENTO  και απαίτησε να ασκηθεί αυστηρή κριτική στο ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ. Όποιος γαλουχήθηκε με τα αριστερά  ιδανικά δεν δείχνει - το λιγότερο - τέτοια μικροψυχία.

Γ. Ανάλογη είναι και η κατάσταση  στις οργανώσεις. Δεν ξέρω πόσο επαφή έχουν με την κοινωνία τους. Από την απουσία τους στους μαζικούς φορείς μάλλον καμία!!Και αν τους ακούσεις τους πύρινους αριστερούς λόγους θα …νομίζεις ότι βρίσκεσαι κάπου αλλού! Παράδειγμα χαρακτηριστικό με εγκάλεσε άτομο που ανήκε στις πάλαι ποτέ «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις», για «δεξιόστροφη» πορεία και ότι αυτός «εκφράζει» σήμερα την αριστερά!!! Φοβάμαι τα όργανα δεν είναι ενιαία και είναι χωρισμένα σε ομάδες!! Και μ` αυτό θα ασχοληθούμε διεξοδικά στο μέλλον, όμως το κεντρικό όργανο  πρέπει να απασχοληθεί από τώρα με αυτές τις παθογένειες.

Πρόεδρε είναι εντυπωσιακές οι πολιτικές πρωτοβουλίες που παίρνεις!! Δεν σε ακολουθούν όμως όλοι και ορισμένοι μπαίνουν τροχοπέδη!! Πάρε τα μέτρα έγκαιρα!! Δεν χρειάζονται συναισθηματισμοί. Η δύναμη σου είναι στη βάση και απευθύνσου σ` αυτήν. Να μη  φτάσουμε στο «έσχατο» εσύ να γίνεις αρχηγός σε νέο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ να… ψάξει να βρει άλλον πρόεδρο!!!

Κακαφίκας Γιώργος

Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ημαθίας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής