breaking news Νέο

Να που πήγαν οι εισφορές των εργαζομένων… -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Να που πήγαν οι εισφορές των εργαζομένων…  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

«Οι νέοι βλέπουν ότι οι εισφορές τους είναι μια αναγκαστική και αχρείαστη δαπάνη που με αυταρχικό τρόπο επιβάλλει το κράτος, για να μισθοδοτούνται σήμερα οι συνταξιούχοι».

«Από τα χρήματά τους δεν μένει ούτε ένα ευρώ γι' αυτούς, αλλά όλα οδηγούνται σε έναν κορβανά για τους σημερινούς συνταξιούχους».

Αυτά είναι μερικά από τα άθλια επιχειρήματα των βουλευτών της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση-τζογάρισμα της Επικουρικής Ασφάλισης.

Προσπαθώντας έτσι να πείσουν τους νέους ότι δήθεν δουλεύουν, για να ...ζουν τους συνταξιούχους. Να τους πείσουν ότι ο αντίπαλός τους είναι οι πατεράδες και οι μανάδες τους, οι παππούδες κα ιοι γιαγιάδες τους. Για να στοχοποιήσουν τους συνταξιούχους ως υπεύθυνους για την κατάσταση στο Ασφαλιστικό, διαστρεβλώνουν την ίδια την πραγματικότητα, αφού και οι σημερινοί συνταξιούχοι μέχρι χτες ήταν εργαζόμενοι που πλήρωναν τις εισφορές τους, όπως άλλωστε συμβαίνει από τότε που υπάρχουν συνταξιοδοτικά συστήματα.

Το επιχείρημα αυτό φανερώνει όμως και τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για γενικευμένη επίθεση στο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφού η λογική που καλλιεργεί δεν αφορά μόνο τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις κύριες, οι οποίες θα πάρουν «σειρά» μετά το τωρινό νομοσχέδιο.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική και για το πού πάνε τα λεφτά των εργαζομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι εισφορές τους δηλαδή που είναι μέρος του μισθού τους.

Τι λέει η ιστορική πραγματικότητα;

- Από το 1950 αλλά και πιο πριν το αστικό κράτος πρόσφερε «ζεστό» χρήμα στους ομίλους από τα λεφτά των εργαζομένων. Με τη θέσπιση του αναγκαστικού νόμου 1611/1950 τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεωτικά κατέθεταν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, με ελάχιστο ή και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 1951 -1975 χάθηκαν περίπου 58 δισ. ευρώ.

- Από τη δεκαετία του 1990, με τον νόμο 2076/1992 (κυβέρνηση ΝΔ), δόθηκε η δυνατότητα στα Ταμεία να τζογάρουν το 20% των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε με το νόμο 2676/1999 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα σε συμμετοχή των Ταμείων στα λεγόμενα «νέα» τραπεζικά και άλλα προϊόντα.

Και πάμε στο σήμερα:

- Την περίοδο 1999 - 2002 και 2008 - 2009 χάθηκαν περίπου 7 δισ. ευρώ στον χρηματιστηριακό τζόγο/αγορά μετοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. Ουσιαστικά, ανατέθηκε εν λευκώ στους τραπεζίτες η διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων. Από την αγορά των λεγόμενων «δομημένων ομολόγων» χάθηκαν επίσης τεράστια ποσά. Ακόμη, είναι δύσκολο να υπολογιστεί το μέγεθος της ζημιάς από την απομείωση της αξίας των τίτλων που διαθέτουν έως σήμερα.

- Η πιο πρόσφατη ληστεία των αποθεματικών είναι το γνωστό PSI. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ΤτΕ συνέχιζε να αγοράζει ομόλογα για ένα 5μηνο, αν και είχε εξαγγελθεί το επικείμενο «κούρεμά» τους. Αγόραζε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, ακόμα και με κεφάλαια κίνησης των Ταμείων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο βίαιη αρπαγή πλούτου, του κόπου των εργαζομένων «εν μια νυκτί». Για την προστασία, μάλιστα, των διοικήσεων των τραπεζών και των Ταμείων, με νόμο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις απάλλαξε από κάθε ευθύνη.

Αυτά, έτσι μόνο για να θυμίσουμε ορισμένα από τα «έργα και τις ημέρες» όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων σε σχέση με την Ασφάλιση. Και τότε όπως και σήμερα τα ίδια άθλια προσχήματα περί δικαιοσύνης επιστράτευαν, αλλά και τις κάλπικες προσδοκίες ότι η καταλήστευση, από το κεφάλαιο, του πλούτου για τον οποίο μάτωσαν μια ζωή οι εργαζόμενοι, θα «τονώσει» την καπιταλιστική ανάπτυξη, από την οποία τάχα θα ωφελούνταν όλοι, προσδοκίες που κατέρρευσαν ξανά και ξανά. Η πείρα αυτή δείχνει και πού πρέπει να σημαδέψει ο λαός με τον αγώνα του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής