breaking news Νέο

«Ο άνθρωπος και η τεχνική», παρουσίαση δοκιμίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Ο άνθρωπος και η τεχνική», παρουσίαση δοκιμίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Γερμανός Στοχαστής Όσβαλντ Σπένγκλερ (1880-1936), στο Δοκίμιό του «Ο άνθρωπος και η τεχνική» (Εκδ. «μάγμα», Μτφρ. Γ. Στεφανίδης, Επίμετρο Ν.Μ. Μάλλιαρης, Αθήνα 2019), διερευνά τις πολλαπλές συνέπειες της επικράτησης της βιομηχανικής τεχνικής, σε κάθε επίπεδο της ζωής των ανθρώπων.

Ο Όσβαλντ Σπένγκερ συγγραφέας του πολύκροτου έργου «Η Παρακμή της Δύσης» (τ.Α’, 1918, τ.Β’, 1922), εμβαθύνει στις ιδέες που κυριαρχούν στο παραπάνω δίτομο έργο, για να καταδείξει τις πολλαπλές συνέπειες της επικράτησης της βιομηχανικής τεχνικής. Κατά τον Σπένγκλερ, οι συνέπειες αυτές εντοπίζονται σε κάθε επίπεδο, όπως στο κοινωνικό, στο οικονομικό, στο πνευματικό, στο γεωπολιτικό και στο οικολογικό, και αφορούν την ίδια την παρακμάζουσα Δύση.

Ο Σπένγκλερ, στο Δοκίμιο «Ο άνθρωπος και η τεχνική», αναπτύσσει ιδέες της ύστερης περιόδου της σκέψης του (περί το 1924), τις οποίες συμπεριέλαβε σε κείμενο μιας Διάλεξής του (το 1931), με σχετικό θέμα. Οι βασικές κατευθύνσεις της σκέψης του κινούνται στην γραμμή των δασκάλων του, Ηράκλειτου, Σοπενχάουερ και Νίτσε και θα παραμείνουν απαράλαχτες. Έτσι, ο Όσβαλντ Σπένγκλερ, στην ανάλυσή του, διερευνά με ποιον τρόπο η ισχύς, η θηρευτική κι επεκτατική φύση της Δυτικής Τεχνικής, χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο, ως το πιο μεγάλο και πιο αποτελεσματικό όπλο στον προμηθεϊκό του αγώνα ενάντια στην Φύση.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής