breaking news Νέο

Α.Ακριτίδης : «Ο ρόλος του λογοτέχνη δεν είναι απλά να γράψει ένα βιβλίο προς τέρψη ων αναγνωστών, αλλά ένα βιβλίο που θα αφήσει κάτι»

Α.Ακριτίδης : «Ο ρόλος του λογοτέχνη δεν είναι απλά να γράψει ένα βιβλίο προς τέρψη ων αναγνωστών, αλλά ένα βιβλίο που θα αφήσει κάτι»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα) έδωσε ο συγγραφέας Αλέξανδρος Ακριτίδης, την Παρασκευή 3/9:

 

Απαντώντας σχετικέ με το τελευταίο του βιβλίο «Ο θησαυρός του Γαλακτού (που θα παρουσιαστεί στις 10/9 στη Μελίκη) αλλά και συνολικά για το συγγραφικό του έργο, τόνισε : «Είναι το 7ο προσωπικό βιβλίο, βέβαια έχω συμμετάσχει και σε άλλες συλλογικές δουλειές. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με το μυθιστόρημα, αλλά έχω εκδώσει και δύο συλλογές διηγημάτων και μία ποιητική συλλογή. Όσον αφορά το περιεχόμενο του τελευταίου μου βιβλίου, αναφέρεται στο Γαλακτό, που βρίσκεται στα Πιέρια Ορη, κοντά στη Μονή των Αγίων Πάντων, όπου στα 1878, κατά τη γνωστή Επανάσταση της Μακεδονίας κατά των Οθωμανών, που δυστυχώς απέτυχε και εκεί έγινε ένα περιστατικό, που είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας και της Ελλάδας. Έχει να κάνει με την αυτοθυσία 7 βλάχων γυναικών,  οι οποίες εγκλωβίστηκαν σε ένα γκρεμό στο βράχο του Παλαιοκάστρου και προκειμένου να μη συλληφθούν από τους Οθωμανούς, πήδηξαν από το βράχο και σκοτώθηκαν. Αυτή την ιστορία πάω να αναδείξω, γιατί είναι κάτι ανάλογο με το Ζάλογγο, με την Αραπίτσα και δυστυχώς δεν την ξέρουμε, δεν έχει περάσει στον κόσμο».

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποια ζητήματα αναδεικνύει μέσα από τη λογοτεχνική του ματιά και στη σημασία σήμερα της Λογοτεχνίας, υπογράμμισε :«Η Τέχνη γενικά έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Γιατί μέσα από την Τέχνη αναδεικνύονται θέματα και προβλήματα, που απασχολούσαν πάντα τον άνθρωπο. Θέματα που αφορούν την κοινωνική ζωή, την ιστορία τους, τον πολιτισμό του, από που προερχόμαστε. Ο ρόλος του λογοτέχνη δεν είναι απλά να γράψει ένα βιβλίο προς τέρψη των αναγνωστών, αλλά ένα βιβλίο που θα αφήσει κάτι. Δεν είναι όμως όλα τα βιβλία έτσι. Υπάρχουν βιβλία που είναι «ρηχά» κατά τη γνώμη μου, που σκοπό έχουν να αρέσουν στον αναγνώστη, να ψυχαγωγηθεί. Εγώ πιστεύω ότι δεν ανήκω σ’ αυτή την κατηγορία, θέλω μέσα από τα βιβλία μου να περάσω κάποια πράγματα, είτε αφορούν την κοινωνία μας, είτε αφορούν ευρύτερα ιστορικά ζητήματα, που είναι άγνωστα, όπως η περίπτωση του Γαλακτού. Θεωρώ ότι πρέπει να έχεις κάποιος σκοπό ,όταν θέλει να γράψεις κάτι».

 

Όσον αφορά τη σχέση του κόσμου με τη Λογοτεχνία, παρατήρησε : «Η Ελλάδα έχει αρκετά μικρό αναγνωστικό κοινό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόσφατη έρευνα λέει ότι το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας είναι μόνο 7% , τη στιγμή που στην Τουρκία είναι 17%. Δυστυχώς δεν έχουμε καλή σχέση με τον πολιτισμό οι σύγχρονοι Έλληνες, ενώ ο Πολιτισμός στη χώρα μας έχει προσφέρει τα μέγιστα. Να θυμίσω ότι τα δύο Νόμπελ που έχει η χώρα μας, είναι Νόμπελ Λογοτεχνίας. Δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει ν’ αλλάξει. Η Παιδεία, το εκπαιδευτικό σύστημα, για να αγαπήσουν πιο πολύ τα παιδιά τη Λογοτεχνία. Γιατί μέσα απ’ αυτή βοηθάς το παιδί, ν’ αναπτύξει δεξιότητες, να μάθει, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της».

 

Σε σχέση με τον Εκδοτικό Οίκο «Αποστακτήριο», που ανήκει στη σύζυγό του, σημείωσε : «Θεωρώ ότι είναι οικογενειακή υπόθεση, Μετά από 10 χρόνια που έκλεισε η ιστοσελίδα το «Αποστακτήριο» ως λογοτεχνικό ηλεκτρονικό περιοδικό, φτάσαμε στο σημείο που θα έπρεπε κάτι ν΄ αλλάξει, ωρίμασε η ιδέα ότι θα πρέπει ν’ ασχοληθούμε με το βιβλίο πιο σοβαρά. Και έτσι έγιναν οι εκδόσεις «Αποστακτήριο», που έκλεισαν ένα χρόνο και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της καραντίνας εξέδωσε 35 τίτλους βιβλίων. Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, έχοντας την εμπειρία τη δική μου από το χώρο του βιβλίου εδώ και πάρα πολλά χρόνια  και προσπαθήσαμε να κτίσουμε ένα σπίτι φιλόξενο για όλους, με λιγότερα προβλήματα για το συγγραφέα, λιγότερη κακή διαχείριση για το βιβλίο. Πράγματα που έζησα εγώ και δεν μου άρεσαν, δεν θέλαμε  να τα ζήσει ο συγγραφέας, που θα έλθει στις εκδόσεις μας».

 

Τέλος, σε σχέση με τα συγγραφικά του σχέδια, τόνισε ότι «θέλει να δοκιμαστεί και σε άλλα είδη, όπως θεατρικά μονόπρακτα, όπως και παιδικά βιβλία εικονογραφημένα, που θα συνοδεύονται με μουσική. Ενώ ως εκδοτικό θέλουμε να εδραιωθούμε στο χώρο, να μας μάθουν περισσότεροι άνθρωποι, γι’ αυτό και συμμετείχαμε στην έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής