breaking news Νέο

Κώστας Ταμπακιάρης : «Απελπιστική η κατάσταση στους συνεταιρισμούς, πρέπει να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις από την κυβέρνηση»

Κώστας Ταμπακιάρης : «Απελπιστική η κατάσταση στους συνεταιρισμούς, πρέπει να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις από την κυβέρνηση»

Την επιστολή αγωνίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων για την εγκατάλειψη ιδιωτών και αγροτικών συνεταιρισμών από την κυβέρνηση, αναφορικά με τα μέτρα ενίσχυσής τους, που ποτέ δεν ελήφθησαν, παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί, συνεπικουρεί η δήλωση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας στον "Αγρότυπο", μετά τη σύσκεψη της «Διεπαγγελματικής». «Ζητάμε άμεσα να εφαρμοστεί το πρόγραμμα επιμόρφωσης εργαζομένων μέσω ΛΑΕΚ, για να καλυφθεί μέρος της μισθοδοσίας του προσωπικού των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών. Αν δεν γίνει αυτό, θα αναγκαστούμε να κάνουμε απολύσεις προσωπικού. Επίσης περιμένουμε εδώ και μήνες να μας πει η κυβέρνηση τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών και ειδικότερα με τα πυρηνόκαρπα. Ακόμη το Υπουργείο Οικονομικών  είχε υποσχεθεί ότι θα έχουμε μέχρι τέλος καλοκαιριού αλλαγή φορολογικού νομοσχεδίου για μείωση φορολογίας αγροτών. Φτάσαμε μήνα Σεπτέμβριο και ακόμη δεν είδαμε το νέο φορολογικό, που υποτίθεται θα είχε ισχύ από φέτος. Η κατάσταση στον κλάδο των πυρηνόκαρπων είναι απελπιστική.

Οι παραγωγοί με απόφαση της κυβέρνησης θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Όμως οι συνεταιρισμοί αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν τρομερά έξοδα και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να τα καλύψουν. Εμείς υποσχεθήκαμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα κάνουμε απολύσεις εργαζομένων, αλλά ζητάμε λήψη άμεσων μέτρων στήριξης. Οι συνεταιρισμοί είναι βυθισμένοι στα χρέη. Πάρθηκαν δάνεια από τράπεζες και από Ιανουάριο θα πρέπει να αρχίσει η εξόφλησή τους.

Με ποια έσοδα θα πληρώσουμε, ρωτάμε την κυβέρνηση. Η εξαγωγική δραστηριότητα ήταν ελάχιστη (μόλις 10% της περσινής). Πρέπει να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία». τονίζει ο πρόεδρος.

Πέραν των συνεταιρισμών, το πλήγμα ήταν τεράστιο στους μεταφορείς της περιοχής μας, αλλά και μια σειρά άλλα επαγγέλματα, που ασχολούνται με τη διαλογή των πυρηνόκαρπων.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής