breaking news Νέο

Πρέσβειρα της Κούβας στη Βέροια: «Το εμπάργκο το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας»

Πρέσβειρα της Κούβας στη Βέροια: «Το εμπάργκο το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας»

Στη Βέροια βρέθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου η Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, κα Zelmys Maria Dominguez Cortina, την οποία επισκέπτεται για δεύτερη φορά, με πρωτοβουλία του εκδότη της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη», Αλέκου Χατζηκώστα, σε μία προσπάθεια στήριξης του κουβανικού λαού, σε συνεργασία πάντα με την Ελληνική Επιτροπή.

Η πρέσβειρα από νωρίς το πρωί είχε συναντήσεις με το δήμαρχο Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδη, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών, όπως και επίσης με μαζικούς φορείς και στη συνέχεια παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στην «ΕΛΙΑ».

Πριν πάρει το λόγο η Πρέσβειρα, μίλησε πρώτα ο κ. Βελισσάριος Κοσσυβάκης (Επικεφαλής Ελληνικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve»), αναφορικά με την υποψηφιότητα της ηρωικής ομάδας των Κουβανών γιατρών, που ταξιδεύουν όπου υπάρχει ανάγκη σε όλο τον κόσμο, για υγειονομική φροντίδα, για την απονομή του Βραβείου Nόμπελ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς της Κούβας. Όπως ενημέρωσε ο κ. Κοσσυβάκης, η πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς κατόρθωσε να συγκεντρώσει περισσότερες από 240.000 υπογραφές, για την υποστήριξη του αιτήματος, αφότου έγινε δεκτό από τη νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ, στην πρωτοπόρα διεθνή δράση της στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η πρέσβειρα, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την υποστήριξή του προς τον κουβανέζικο λαό, μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου εν συντομία για όλα. Έδωσε αρχικά στους δημοσιογράφους μία εικόνα της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στην Κούβα, τονίζοντας πως στην εποχή μετά το Φιντέλ και το Ραούλ Κάστρο, η Επανάσταση επιβιώνει χάρη στην θέληση του λαού. Σχολίασε τις σχέσεις της χώρας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καυτηριάζοντας το γεγονός, όταν η  κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έλαβε μονομερώς 243 περιοριστικά μέτρα, που ισχυροποιούν το εμπάργκο και τα οποία ακόμα δεν έχουν ακυρωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση του Τζόζεφ Μπάιντεν.

Αναφορικά με την πανδημία τόνισε πως η Κούβα ενεργοποίησε το σύστημα υγείας της, αν και οι αρνητικές επιπτώσεις του εμπάργκο γίνονται πιο σοβαρές και σκληρές μέσα στο σημερινό πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid-19, με επιπλέον πίεση στο σύστημα δημόσιας υγείας της Κούβας, καθώς δυσχεραίνεται η απόκτηση ιατροφαρμακευτικών υλικών, εξοπλισμού και άλλων συστατικών.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Κούβα έχει ήδη παράξει πέντε υποψήφια εμβόλια κι έχει δοκιμάσει στην πράξη τα τρία, με μελέτες που έγιναν σε εκατομμύρια Κουβανούς, τα οποία τοποθετεί πολύ πάνω από τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 θα έχει λάβει την πρώτη δόση το 90% του πληθυσμού, ενώ μέχρι το Νοέμβριο, υπολογίζεται ότι θα έχει εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Κούβας. Από την αρχή της κουβανικής επανάστασης δόθηκε προτεραιότητα στην επιστήμη, γι' αυτό και η σημερινή ομάδα φαρμακευτικής βιομηχανίας της Κούβας αποτελεί ένα στρατηγικό τομέα για τη χώρα,  ο οποίος ανταποκρίνεται σε υψηλά ποιοτικά κριτήρια παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή η Κούβα, επανέλαβε, υφίσταται μια εκστρατεία ψεύδους και χειραγώγησης, που επιχειρεί να υποσκάψει την επανάσταση και να επιρρίψει στην κυβέρνηση τις ευθύνες για τις οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις του εμπάργκο, το οποίο είναι το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας.

Κλείνοντας, δήλωσε πως στην Κούβα αυτή τη στιγμή επικρατεί ειρήνη, ο κουβανικός λαός διακρίνεται από βαθύ ανθρωπισμό και δεν θα εγκαταλείψει την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δημοκρατικής, με ευημερία και βιωσιμότητα για το καλό όλων.

Στο τέλος η Πρέσβειρα απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η επίσκεψη της Κουβανής πρέσβειρας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με ομιλία στο αμφιθέατρο της Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στις Κουβανικές Ιατρικές Ταξιαρχίες “Henry Reeve”, όπου και θα διατεθούν για πώληση δημιουργήματα του εικαστικού Τάκη Βαρελά, τα οποία κοσμούσαν το χώρο της συνέντευξης και ο οποίος ήταν παρών με την αντιπροσωπεία της Πρέσβειρας.

 

Ε.Β.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής