breaking news Νέο

Η Κούβα δεν είναι μόνη της : Στη Βέροια βρέθηκε 10 και 11/9 η πρέσβειρα της Κούβας

  • Η Κούβα δεν είναι μόνη της : Στη Βέροια βρέθηκε 10 και 11/9 η πρέσβειρα της Κούβας
  • Η Κούβα δεν είναι μόνη της : Στη Βέροια βρέθηκε 10 και 11/9 η πρέσβειρα της Κούβας
  • Η Κούβα δεν είναι μόνη της : Στη Βέροια βρέθηκε 10 και 11/9 η πρέσβειρα της Κούβας
  • Η Κούβα δεν είναι μόνη της : Στη Βέροια βρέθηκε 10 και 11/9 η πρέσβειρα της Κούβας
  • Η Κούβα δεν είναι μόνη της : Στη Βέροια βρέθηκε 10 και 11/9 η πρέσβειρα της Κούβας
  • Η Κούβα δεν είναι μόνη της : Στη Βέροια βρέθηκε 10 και 11/9 η πρέσβειρα της Κούβας
  • Η Κούβα δεν είναι μόνη της : Στη Βέροια βρέθηκε 10 και 11/9 η πρέσβειρα της Κούβας

Στη Βέροια βρέθηκε στις 10 και 11/9 η πρέσβειρα της Κούβας, προσκεκλημένη από την εφημερίδα «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» και το σαιτ alli-apopsi.gr, που εδώ και χρόνια με άρθρα, σχόλια, αποκλειστικές συνεντεύξεις και εκδηλώσεις στηρίζουν πολύπλευρα τον αγώνα του κουβανικού λαού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της πρέσβειρας Zelmys Maria Dominguez Cortina, που ήταν συνοδευόμενη από το Γενικό Πρόξενο Jose Oriol Merrero Martine, πραγματοποιήθηκαν πλήθος επαφών με τις τοπικές αρχές, μαζικούς φορείς αλλά και απλούς ανθρώπους, που σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Κούβας, αλλά και την απαίτηση  να σταματήσει το εγκληματικό εμπάργκο.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποίησε διαδοχικά συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη και το Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη. Και από τους δύο εκφράστηκε η διάθεση για περισσότερη σύσφιξη των σχέσεων αλλά και για εκ νέου φιλοξενία της πρέσβειρας, αφενός για να γνωρίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, αλλά και για την παρουσίαση του υπό έκδοση βιβλίου του γενικού πρόξενου κ. Jose Oriol Merrero Martine, με θέμα το πώς καθρεπτίζεται η Ελλάδα και η αγάπη που έτρεφε ο εθνικός ήρωας Χοσέ Μαρτί.

Στη συνέχεια δόθηκε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, παρουσία του Βελισσάριου Κοσυβάκη, Συντονιστή της Ελληνικής Επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία "Henry Reeve" και του εικαστικού Τάκη Βαρελά, που φιλοτέχνησε το συλλεκτικό εικαστικό λεύκωμα «Η Κούβα δεν είναι μόνη της», που το εμπνεύστηκε από τον αγώνα του κουβανικού λαού και το φιλοτέχνησε -μετά από πρόταση της Ελληνικής Επιτροπής Νόμπελ, που έχει αναλάβει και τη διακίνηση. Έγινε εκτενής αναφορά για την κατάσταση στην Κούβα και απαντήθηκαν πλήθος ερωτήσεων, που έδωσαν μία ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτήν. Επίσης ιδιαίτερη συζήτηση είχε με γιατρούς από την περιοχή, που ήθελαν να πληροφορηθούν για τις κατακτήσεις της χώρας για τα ζητήματα δημόσια υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το απόγευμα πραγματοποίησε διαδοχικές επαφές με τα Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ημαθίας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Ημαθίας, του Συνδέσμου Φιλολόγων και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Φώτη Καραβασίλη.

-Η συγκέντρωση του απογεύματος

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Βέροια, μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 10/9, στο αμφιθέατρο της Αγίας Παρασκευής στη Βέροια. Την υποδέχτηκε το Δ.Σ του Μορφωτικού- Αθλητικού Συλλόγου ΜΑΣ «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ, προσφέροντάς της λουλούδια, αλλά και παίζοντάς της ποντιακή μουσική με τον παραδοσιακό κεμεντζέ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αλέκος Χατζηκώστας, εκδότης της «ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ», τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει και σε τοπικό επίπεδο η έκφραση πολύμορφης και έμπρακτης αλληλεγγύης προς το Νησί της Επανάστασης, όπως και κάλεσε το λαό και τους φορείς να εντείνουν τον αγώνα τους για την άρση του δολοφονικού εμπάργκο.

Χαιρετισμό έκαναν ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Συντονιστής της Ελληνικής Επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία "Henry Reeve" και ο Νίκος Μόττας, Γ.Γ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης.

Πριν την έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, στενού και πολύχρονου φίλου της Κούβας. Επίσης διατέθηκαν τα εικαστικά λευκώματα του Τάκη Βαρελά, με το δημιουργό του να υπογράφει τα αντίτυπα.

Στην ομιλία της η πρέσβειρα ανάμεσα στ’ άλλα τόνισε:

Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία των φίλων της Κούβας να ζητήσουν το Νόμπελ Ειρήνης για την ταξιαρχία Henry Reeve των Κουβανών γιατρών, είναι μια σημαντική ενέργεια για να αναδειχθεί η αλήθεια για τη διεθνή συνεργασία και την αλληλεγγύη των κουβανών επαγγελματιών της υγειονομικής και για να αντιμετωπιστεί η  εκστρατεία ψεύδους που προσπαθεί να απαξιώσει την μεγάλη αυτή ανθρωπιστική προσπάθεια της μικρής μεγάλης σοσιαλιστικής χώρας που αποκλείστηκε από έναν ισχυρό εχθρό.

Από τον θρίαμβο της επανάστασης, η Κούβα διακρίθηκε για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού. Ο ρόλος της διεθνούς συνεργασίας της Κούβας στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας είναι πολύ σημαντικός για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Για χρόνια η Κούβα έστειλε ιατρικές ταξιαρχίες σε διάφορες χώρες, καθώς και φοιτητές ιατρικής, επίσης έστειλε καθηγητές για τη δημιουργία ή την ενίσχυση ιατρικών σχολών σε φτωχές χώρες. Μέλη του Διεθνούς Συνδέσμου Ιατρών που ειδικεύονται σε Καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρές Επιδημίες της Henry Reeve, καταπολεμούν τον COVID σε πολλές χώρες, όπως προηγουμένως καταπολέμησαν τον Έμπολα στην Αφρική.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις τρέχουσες συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19, η Κούβα έχει δημιουργήσει 5 υποψήφια εμβόλια και έχει εφαρμόσει 3 από αυτά, σε μελέτες παρέμβασης ή παρεμβάσεις υγείας, σε εκατομμύρια Κουβανούς. Αυτά είναι: Abdala, Soberana 2 και Soberana Plus, τα οποία έχουν εγκριθεί από την εθνική ρυθμιστική αρχή ως εμβόλια κατά του COVID-19 και τα έγγραφα έχουν υποβληθεί για έγκριση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα ενδεικτικό για την προσπάθεια της επιστήμης στην υπηρεσία των ανθρώπων και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας λειτουργίας. Ένα ισχυρό σύστημα επιστήμης και τεχνολογικής καινοτομίας, σύμμαχοι του δωρεάν και ποιοτικού καθολικού συστήματος υγείας της χώρας μας, με εξαιρετικά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, κατέστησε δυνατή την αντιμετώπιση της πανδημίας και των αποτελεσμάτων που έχει επιτύχει η Κούβα σε όλη την ιστορία της επανάστασης. Ελπίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο περισσότερο από το 90% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση….

Όλα αυτά τα επιτεύγματα έγιναν παρά τα εμπόδια που συνεπάγονται από τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας για περισσότερα από 60 χρόνια, και όλα τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που συνδέονται με αυτόν, τα οποία απορρίφθηκαν κάθε χρόνο από την πλειοψηφία των χωρών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε ένα περίπλοκο πλαίσιο για την Κούβα. Σήμερα, ο Κουβανικός πληθυσμός βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που επηρεάζει την ευημερία του, την ακεραιότητά του και τα προς το ζην, επηρεάζει την πρόσβασή του σε βασικά προϊόντα, σε υπηρεσίες και φάρμακα. Μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες αποκλεισμού και τον αντίκτυπο συνδυασμού των 243 μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κούβας, με σκοπό την τελειοποίηση της οικονομικής πολιορκίας και τον αποκλεισμό της από όλες τις πηγές εισοδήματος προς την οικονομία της χώρας μας, έχουν κάνει εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση της Κούβας σε νόμιμα εισοδήματα, καθώς και σε χρηματοοικονομικές πράξεις (operations) που εγγυώνται τη λειτουργία του εμπορίου, των επενδύσεων και των βασικών διαδικασιών παραγωγής…

Η Κούβα απορρίπτει κάθε απόπειρα ή πράξη παρέμβασης στις εσωτερικές της υποθέσεις. Είναι σημαντικό να καταγγείλουμε ότι γίνονται επικίνδυνες και ανεύθυνες κλήσεις από το εξωτερικό για πράξεις σαμποτάζ, δολοφονίες, άλλες επιλεκτικές δολοφονίες και ότι στο Μαϊάμι ζητείται στρατιωτική επέμβαση κατά της Κούβας  από αρκετούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή…

Ο Κουβανικός λαός και η κυβέρνηση είναι ευγνώμονες για τις πολλαπλές εκφράσεις υποστήριξης που συνοδεύονται από την απόρριψη των προσπαθειών κατά της σταθερότητας στο νησί, την καταδίκη του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας και την απόρριψη της σκληρής απαξιωτικής εκστρατείας κατά της Κούβας, που πραγματοποιήθηκε από φίλους της Κούβας σε όλο τον κόσμο. Οι αλληλέγγυοι φίλοι Έλληνες αποδείχτηκαν πολύ δραστήριοι στην στήριξη της Κουβανικής επανάστασης, αναδεικνύοντας την αλήθεια και καταδικάζοντας της μανούβρες εναντίον της Κούβας, το οποίου εκτιμούμε ιδιαίτερα. Αυτά είναι δείγματα για το πώς ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν ξεγελιέται από την ψεύτικη προπαγάνδα, είναι επίσης δείγματα των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Κούβας και της Ελλάδας, της αγάπης και της φιλίας που ενώνει τους δύο λαούς μας.

Η αντίσταση και τα επιτεύγματα του Κουβανικού λαού, που κατάφερε να αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες, να προχωρήσει και να αναπτυχτεί, παρά τη μόνιμη εχθρότητα των διαφόρων κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, έδωσε ελπίδα και αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς ανθρώπους που αγωνίζονται για την αλλαγή της υπάρχουσας παγκόσμιας τάξης. Μπορούμε να επαναβεβαιώσουμε ότι η Κούβα είναι και θα συνεχίσει να είναι μια χώρα ειρήνης, που προάγει την αλληλεγγύη και την ευημερία όλων των λαών του κόσμου, και ότι θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο, γιατί γνωρίζουμε ότι είναι εφικτό

Το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε διαδοχικά τη οδό Άρη Βελουχιώτη στη συνοικία Προμηθέα της Βέροιας και το μνημείο της Αντίστασης (άγαλμα του αντάρτη του ΕΛΑΣ) στο πάρκο της Ελιάς, ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού και της εκτίμησης στον αγώνα του ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας, καθώς και στο Μουσείο των  Βασιλικών Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα. Κατά τη διαδρομή της πολλοί/ες, μόλις μάθαιναν την παρουσία της, τη σταματούσαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, ζητώντας και να φωτογραφηθούν μαζί της.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής