breaking news Νέο

Ενενήντα εννιά χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή!

Ενενήντα εννιά χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή!

Ενενήντα εννιά χρόνια συμπληρώθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου (με το νέο ημερολόγιο) από το δράμα της μικρασιατικής καταστροφής, με την καταστροφή της Σμύρνης και την εξόντωση του ελληνικού και αρμένικου πληθυσμού τους,  από τα τουρκικά στρατεύματα. «Παράτησαν σκοτωμένα παιδιά και γονείς άταφους  παράτησαν περιουσίες, τον καρπό στα δέντρα και στα χωράφια, την σοδειά στις αποθήκες, το κομπόδεμα στο συρτάρι, τα πορτραίτα των προγόνων στους τοίχους και βάλθηκαν να τρέχουν κυνηγημένοι. Κοιμήθηκαν από βραδίς νοικοκυραίοι και ξύπνησαν φυγάδες άστεγοι και ζητιάνοι στα λιμάνια του Πειραιά, της Σαλονίκης του Βόλου και της Πάτρας με μια θλιβερή ταμπέλα κρεμασμένη στο στήθος : «ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ», γράφει η Διδώ Σωτηρίου στα «Ματωμένα Χώματα».

Την Κυριακή 19η Σεπτεμβρίου στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία από το, μικρασιατικής καταγωγής, Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα, που θα μιλήσει και για το ιστορικό μιας ακόμη «μαύρης» εθνικής επετείου, που αποκόλλησε τον ελληνισμό από τις προγονικές του εστίες στη Μικρά Ασία και τον Πόντο, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονημένες ψυχές.

«Δυστυχώς δεν είχε τέλος το δράμα τους. Με ξενοφοβία και ρατσισμό αντιμετωπίσθηκαν από τους γηγενείς ομόθρησκους , ομόγλωσσους
όμαιμους συνέλληνες. Ωστόσο κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αφομοιωθούν στις τοπικές κοινωνίες και να ξεκινήσουν μια νέα αρχή στις καινούργιες πατρίδες», η αναφορά του, πάντα δραστήριου, συλλόγου Mικρασιατών Ημαθίας, που επιμελείται των εκδηλώσεων μνήμης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής