breaking news Νέο

ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ : Ετοιμες για την πρώτη σέντρα οι ομάδες

ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ : Ετοιμες για την πρώτη σέντρα οι ομάδες

Aύριο Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας της Ενωσης μας, στο οποίο όπως είναι γνωστό φέτος δήλωσαν συμμετοχή λιγότερες ομάδες από κάθε αλλη φορά. Μόλις δέκα.

Παρότι λοιπόν απέχουμε ένα εικοσιτετράωρο από την πρώτη σέντρα, βασικοί κανόνες της διεξαγωγής του πρωταθλήματος, όπως ο αριθμός των ομάδων που θα υποβιβαστούν κι αν ακολουθήσουν αγώνες πλεϊ οφ και πλεϊ αουτ ή θα ολοκληρωθεί με την κανονική διάρκεια του, δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπήρξε προεργασία. Προσχέδιο της προκήρυξης του έχει ήδη συνταχθεί και έχει σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΠΟ, από την οποία η Ενωση μας περιμενει την έγκριση του για να το επισημοποιήσει. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έγκριση της ΕΠΟ αναμένονταν να φθάσει στα γραφεία της ΕΠΣ Ημαθίας χθες Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου.

Βέβαια τα σωματεία ήδη έχουν ενημερωθεί έστω και ανεπίσημα, από την Ενωση για το προσχέδιο που εστάλει στην ΕΠΟ και γνωρίζουν τι περίπου θα ισχύσει στην φετινή διεξαγωγή του πρωταθλήματος και η αντίδραση στο προσχέδιο που εστάλει στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας μας φανερώνει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παράγοντες για να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις των ομάδων τους.

Συγκεκριμένα παράγοντες κυρίως ομάδων που θα "παλαίψουν" για την παραμονή τους στην κατογορία, πρότειναν στην Ένωση την κατάργηση των πλεϊ αουτ, προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα της σεζόν. Σε μια τέτοια περίπτωση ομως το πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο θα ολοκληρώνονταν μέσα στον Φεβρουάριο και θα ξανάρχιζε για την επόμενη σεζόν τον Σεπτέμβριο ύστερα από έξι μήνες!!! Την καλύτερη εποχή του χρόνου για ποδόσφαιρο, την άνοιξη, ποδοσφαιριστές και ομάδες θα έπεφταν σε "χειμερία νάρκη".

Κανείς βέβαια δεν δικαιούται να κατηγορήσει τους παράγοντες που με δόντια και νύχια παλεύουν να κρατήσουν ζωντανή την ποδοσφαιρική ομάδα του τόπου τους. Απλά αναφέρουμε το γεγονός για να αναδείξουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και γιατί ερασιτεχνικοί σύλλογοι με σημαντική ιστορία αναστέλουν την δραστηριότητα τους, κάτι που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους οι αξιωματούχοι της πολιτείας και του αθλητισμού.

Τι προβλέπει όμως το προσχέδιο της προκήρυξης που εστάλει προς έγκριση στην ΕΠΟ;

Ο πρωταθλητής θα δώσει αγώνες μπαράζ για την άνοδο του στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. (Αυτό προβλέπεται από την προκήρυξη της ΕΠΟ του συγκεκριμένου πρωταθλήματος).

Διπλοί αγώνες πλεϊ οφ στους οποίους θα λάβουν μερος πέντε ομάδες που θα τερματίσουν στις ισάριθμες πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Διπλοί αγώνες πλεϊ αουτ, στους οποίους θα συμμετέχουν πέντε ομάδες που θα καταλάβουν τις ισάριθμες τελευταίες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Υποβιβάζεται στην Β' κατηγορία, η ομάδα που θα καταλάβει την τελευταία θέση του βαθμολογικου πίνακα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πλεϊ αουτ.

Η Β' κατηγορία στην οποία μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή ή έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα 17 ομάδες, από τις οποίες οι 15 συμμετέχουν όπως όφειλαν και στο κύπελλο, ενω δυο (2), η Δόξα Κυψέλης και η ΑΕΚ Καμποχωρίου δεν δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό κύπελλο ερασιτεχνικών, ζήτησαν όμως να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα, η πρώτη σκέψη της ΕΠΣ Ημαθίας είναι να διεξαχθεί και φέτος σε δυο ομίλους.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στο κύπελλο συμμετέχουν ο ΜΑΣ Βεργίνα που επαναδραστηριοποιείται, όπως και ο ΜΠΣ Βέροια, που είναι η ερασιτεχνική ομάδα της ΠΑΕ, όμως και οι δυο με βάση τους κανονισμους θα πρέπει να ξεκινήσουν από την τελευταία κατηγορία δηλαδή από την Γ'.

Μπορεί η προκήρυξη να μην έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα στις ομάδες ομως θεωρείται βέβαιο ότι από την Β΄κατηγορία και φέτος, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, θα προβιβαστούν στην Α', τέσσερις ομάδες. Δυο από κάθε όμιλο.

Αν τελικά ισχύσουν όλα όσα αναφέρουμε στο σημερινό ρεπορτάζ που είναι και το πιο πιθανό, τότε η Α' κατηγορία την επόμενη σεζόν (περίοδο 2022-2023) θα έχει στην δύναμή της από 12 έως 14 ομάδες.

Και συγκεκριμένα, 12 αν ο μοναδικός φέτος εκπρόσωπος της Ημαθίας στην Γ' Εθνική, Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων, παραμείνει στην κατηγορία και για την επόμενη περίοδο και συγχρόνως ο φετινός πρωταθλητής της Ενωσης μας, περάσει με επιτυχία το τεστ των αγώνων μπαράζ που θα ακολουθήσουν και πάρει το εισιτήριο για την Γ' Εθνικη, 13 αν ο ένας από τους δυο (Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων, ή ο πρωταθλητής της Ενωσης μας) αγωνίζεται την επόμενη σεζόν (2022-2023) στην Α' κατηγορία και 14 αν και οι δυο, ο Μ. Αλέξανδρος Τρικαλων και ο πρωταθλητής επιστρέψουν στην Α' κατηγορία (αν υποβιβαστούν τα Τρίκαλα και παράλληλα ο πρωταθλητης της ΕΠΣ Ημαθίας δεν πάρει το εισιτήριο της ανόδου στους αγώνες μπαράζ που θα δώσει).

Όσον αφορά το κύπελλο ερασιτεχνικών ομάδων οπως ήδη είναι γνωστό φέτος δήλωσαν συμμετοχή λιγότερες ομάδες από κάθε άλλη φορά. Μόλις 27!!! Αυτό σημαίνει ότι και εδώ θα έχουμε λιγότερες αγωνιστικές και συγκεκριμένα για να φθάσουμε στον τελικό θα χρειαστούν τέσσερις αγωνιστικές. Η πρώτη αγωνιστική αυτη που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η δεύτερη που θα ακολουθήσει και της οποίας η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, θα μας οδηγήσει στην προημιτελική φάση (8 ομάδες). Η επόμενη στις τέσσερις (ημιτελική φάση) για να φτάσουμε στον τελικό.

Στο κύπελλο μετά τους αγώνες του περασμένου Σαββατοκύριακου συνεχίζουν 14 ομάδες. Οι 13 νικήτριες των ισάριθμων ζευγαριών και ο ΦΑΣ Νάουσα που προκρίθηκε στην επόμενη φάση δίχως αγώνα.

Η κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη θα βγάλει έξι (6) ζευγάρια, 12 ομάδες, ενω δυο θα προκριθούν στην προημιτελική φάση δίχως αγώνα. Ετσι στην τρίτη φάση (προημιτελική) θα συνεχίσουν οκτώ (8) ομάδες. Οι έξι νικήτριες των ισάριθμων ζευγαριών και δυο που θα ευνοηθούν από την κλήρωση και θα προχωρήσουν δίχως αγώνα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής