breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε το ημερολόγιο 2018 του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας «Επαγγέλματα από τα χτες... μέχρι τα τώρα»

Παρουσιάστηκε το ημερολόγιο 2018 του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας «Επαγγέλματα από τα χτες... μέχρι τα τώρα»

Ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μια Βέροια αλλοτινών εποχών, από το χθες... μέχρι τα τώρα, είναι το ημερολόγιο του 2018 του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση με άρωμα από την παλιά και τη σύγχρονη Βέροια. Το μπατάνι, το τενεκετζίδικο, το κουρείο και το μπακάλικο, είναι μερικά από τα επαγγέλματα που αναπτύσσονται σε αυτό. Το ημερολόγιο του 2018, δε, αποτελεί χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και για κάθε Βεροιώτικο σπίτι, εντός και εκτός ορίων της πόλης.

 

«Επαγγέλματα από τα χτες... μέχρι τα τώρα»

Στο χαιρετισμό της η κ. Έλλη Μάλαμα, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, διάβασε το εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου, έκανε αναφορά στις δράσεις του συλλόγου και παρουσίασε το βιογραφικό του κεντρικού ομιλητή, του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Θωμά (Μάκη) Δημητράκη, ο οποίος και έκανε την έρευνα και επιμελήθηκε των κειμένων, σημειώνοντας :

«Ένα ημερολόγιο αφιερωμένο σε καταστήματα και επαγγέλματα, που, αν και η εξέλιξή τους επέφερε μεγάλες αλλαγές, συνεχίζουν να παραμένουν στον κοινωνικό μας ιστό πάντα με την ίδια αξία. Αρκετά επαγγέλματα έπαψαν να ασκούνται. Οι νεώτεροι δεν τα έζησαν και δεν τα γνώρισαν και οι παλιότεροι, στον ίλιγγο του σημερινού ρυθμού ζωής, τα λησμόνησαν. Οι παλαιότεροι επαγγελματίες «έφυγαν» και αρκετοί «πήραν» μαζί τους τις γνώσεις και τις εμπειρίες, αλλά και τις αντιξοότητες του επαγγέλματός τους», αναφέρει ο Μάκης Δημητράκης στο εισαγωγικό του σημείωμα στο ημερολόγιο του 2018 με τίτλο : «Επαγγέλματα από τα χτες... μέχρι τα τώρα».

 

«Μας κρατάει η παράδοση και η οικογένεια»

Τη σκυτάλη αμέσως μετά πήρε ο κ. Θωμάς Δημητράκης, ο οποίος και έκανε μία παρουσίαση των 12 επαγγελμάτων, που αντιστοιχούν στους 12 μήνες του χρόνου, με το κοινό συγχρόνως να παρακολουθεί την προβολή παλιών και νέων φωτογραφιών και τη συγκίνηση να πλημμυρίζει την αίθουσα, ξυπνώντας μνήμες από την παλιά Βέροια...

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στα εστιατόρια, ο Φεβρουάριος στον Ωρολογά, ο Μάρτιος στο Μπακάλη – Παντοπώλη, ο Απρίλιος στο Μανάβη – Μπαξεβάνη (οπωρολαχανοπώλη), ο Μάιος στον Τυροκόμο, ο Ιούνιος στον Κουρέα – Κομμωτή – Κομμώτρια, ο Ιούλιος στο Υδροτριβείο – Μπατάνι, ο Αύγουστος στο Φωτογράφο, ο Σεπτέμβριος στο Λευκοσιδηρουργό (Τενεκετζή), ο Οκτώβριος στον Τσαγκάρη – Υποδηματοποιό, ο Νοέμβρος στο Φούρναρη – Αρτοποιό και ο Δεκέμβριος στο Ζαχαροπλάστη.

«Αυτό που έχει σημασία και είναι στόχος της διατήρησης της παράδοσης από το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, είναι να διατηρήσουμε πρόσωπα, καταστάσεις, δρόμους, γειτονιές, γιατί αυτά μας κρατούνε, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες. Μας κρατάει η παράδοση και η οικογένεια», ανέφερε στην κατακλείδα του λόγου του ο κ. Δημητράκης.

 

... Και ημερολόγιο για το 2019 με επαγγέλματα που έχουν χαθεί

Ακόμα να αναφερθεί ότι η φωτογράφηση των σύγχρονων επαγγελμάτων έγινε από την κ. Σοφία Ελευθεριάδου, ενώ τέλος στα σχέδια του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας είναι ένα ακόμα ημερολόγιο για το 2019, με τα υπόλοιπα επαγγέλματα που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την πιάτσα ή έχουν εξελιχθεί, σύμφωνα με τις επιταγές και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιώργος Σοφιανίδης, εκπρόσωπος της βουλευτή κ. Φρόσως Καρασαρλίδου και του στρατηγού και δημότες της πόλης.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής