breaking news Νέο

Καλή ποιότητα αλλά και αποθέματα το Ξινόμαυρο, πιέσεις για δεύτερη απόσταξη κρίσης

Καλή ποιότητα αλλά και αποθέματα το Ξινόμαυρο, πιέσεις για δεύτερη απόσταξη κρίσης

Ξεκινά σε λίγες ημέρες η συγκομιδή του Ξινόμαυρου στις αμπελουργικές ζώνες της Νάουσας, του Αμύνταιου και της Γουμένισσας. Η ποιότητα των σταφυλιών φέτος είναι εξαιρετική αλλά υπάρχει προβληματισμός με τα αποθέματα.

Το ΠΟΠ της ποικιλία Ξινόμαυρο στη Νάουσα και στο Αμύνταιο είναι μονοποικιλιακό, ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα.

Όπως δηλώνει ο κ. Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Vaeni Νάουσα και του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, «μετά από συνεννόηση του Συνδέσμου με την τοπική ΔΑΟΚ αποφασίστηκε να ξεκινήσει, στις 22 του Σεπτεμβρίου, η συγκομιδή του Ξινόμαυρου στην αμπελουργική ζώνη. Φέτος είχαμε μια οψιμότητα στην παραγωγή.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στρέσαραν λίγο τα αμπέλια αλλά η ποιότητα των σταφυλιών φέτος είναι πολύ καλή. Ο Συνεταιρισμός Vaeni συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από το 50% της παραγωγής στη ζώνη Νάουσας. Οι αποθήκες μας ήταν γεμάτες αποθέματα, αφού τους προηγούμενους μήνες η αγορά λόγω της πανδημίας ήταν παγωμένη.

Πήραμε μέρος στο πρόγραμμα απόσταξης κρίσης και καταφέραμε να οδηγήσουμε σε απόσταξη 800 τόνους οίνου. Μιλήσαμε με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και ζητάμε από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, να εκταμιεύσει ποσό 2 εκατ. ευρώ για να γίνει και δεύτερη απόσταξη κρίσης. Ο συνεταρισμός αν γίνει δεύτερη πρόσκληση θα προσπαθήσει να κάνει απόσυρση ακόμη 500 τόνων.

Όσον αφορά τις τιμές αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν από το Νοέμβριο. Η απορρόφηση στην εγχώρια αγορά γίνεται με προβλήματα λόγω έλλειψης οικονομικής ρευστότητας αλλά και οι εξαγωγές γίνονται με πολύ μειωμένους ρυθμούς. Ελπίζουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει καλύτερη εικόνα στη διεθνή αγορά».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής