breaking news Νέο

«Πόλεμος και Επανάσταση στα Οθωμανικά Βαλκάνια (18ος-20ος αι.)», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Πόλεμος και Επανάσταση στα Οθωμανικά Βαλκάνια (18ος-20ος αι.)», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Στον συλλογικό τόμο «Πόλεμος και Επανάσταση στα Οθωμανικά Βαλκάνια (18ος-20ος αι.)» (Εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2019), παρακολουθούμε την ανάδυση των εθνικών κινημάτων στα Βαλκάνια, σε μία προσέγγιση να κατανοήσουμε το επαναστατικό φαινόμενο και την διαδικασία αφύπνισης των Λαών της περιοχής.

Ο Επιμελητής της έκδοσης Δημήτρης Α. Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Εισαγωγή του, επισημαίνει ότι ο βασικός άξονας των άρθρων του παρόντος τόμου σχετίζεται με την σχέση Επαναστάσεων και Πολέμων, στην αλληλοτροφοδότησή τους και στην ανασυγκρότηση των διεθνών συσχετισμών καθώς και στην διαμόρφωση νέων πολιτικών οντοτήτων.

Τα 16 Άρθρα του τόμου υπήρξαν Ανακοινώσεις Ελλήνων και ξένων Ερευνητών στο 2ο Συνέδριο της σειράς των Βαλκανικών Κόσμων, που διοργανώνει το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Από τα άρθρα αυτά γίνεται εμφανές ότι οι εξεγέρσεις στα Βαλκάνια σχετίζονται με τις επαναστάσεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα εθνικά κινήματα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν είναι ξένα ως προς τον ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και αδιάφορα ως προς τις συγκρούσεις των τότε Αυτοκρατοριών.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής