breaking news Νέο

Χαρά Αξούριστου : «Έχουμε σχολεία και μαθητές που καθημερινά είναι σε ένα ρίσκο του αν θα κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο»

Χαρά Αξούριστου : «Έχουμε σχολεία και μαθητές που καθημερινά είναι σε ένα ρίσκο του αν θα κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε η νέα πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Χαρά Αξούριστου, την Παρασκευή 17/9.

 

Σε ερώτηση σχετικά με τα αισθήματά της για την ανάληψη της προεδρίας στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ (είναι για πρώτη φορά στο σύλλογο γυναίκα πρόεδρος), τόνισε : «Νοιώθω να έχω επωμιστεί μία τεράστια ευθύνη. Γιατί διαφορετικός είναι ο ρόλος να είσαι μέλος του Δ.Σ και διαφορετικός να αναλάβεις τα «ηνία» αυτού του μεγάλου συλλόγου. Παρ’ όλα αυτά έχω και ένα πάθος που με χαρακτηρίζει ως άνθρωπος, το οποίος ελπίζω να εκφραστεί με σωστό τρόπο μέσα από τις δράσεις που θ’ ακολουθήσουν από το σωματείο μας. Έχω μεγάλη όρεξη».

 

Σε σχέση με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και τα προβλήματα που υπάρχουν, σημείωσε : «Το καταλαβαίνει όλη η κοινωνία ότι αυτή η χρονιά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τα πράγματα δεν έχουν ξεκινήσει ιδανικά, όπως θα έπρεπε να ξεκινήσουν. Είμαστε σε σχολειά που λείπουν μέτρα ασφαλείας για τη λειτουργία τους, υγειονομικής ασφάλειας για τους μαθητές και τους καθηγητές. Είμαστε σε τμήματα που είναι τεράστια, πολλά από αυτά έχουν καταργηθεί ως ολιγομελή, ενώ έχουν 19 παιδιά και ένα τμήμα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 20 και έγινε εισήγηση, για να καταργηθούν. Έτσι δεν λειτουργούν 2 τμήματα  γενικής παιδείας και 5 τμήματα στα ΕΠΑΛ, γιατί χαρακτηρίστηκαν ως ολιγομελή. Θα μπορούν όμως, λόγω πανδημίας, να λειτουργήσουν αλλά και όλα τα υπόλοιπα τμήματα να λειτουργήσουν με λιγότερους μαθητές. Ως ΕΛΜΕ ζητάμε εδώ και χρόνια 15 μαθητές στο τμήμα, για αποφυγή συνωστισμού. Δείτε τι γίνεται στα ευρωπαϊκά σχολεία. Και από τη μία παίρνουμε, υποτίθεται, χλια δυο μέτρα π.χ να μην κυκλοφορούμε το βράδυ, για ν’ αποφύγουμε τη διασπορά  και από την άλλη έχουμε σχολεία και μαθητές, που καθημερινά είναι σε ένα ρίσκο του αν θα κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο. Δεν έχουμε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία. Κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά ζητάμε να είναι επαρκές το προσωπικό καθαρισμού. Δεν έχουμε επαρκή μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών με τα λεωφορεία. Θέλαμε να υπάρχει κάθε μέρα υγειονομικό προσωπικό, που να μπορούν να κάνουν σωστά τα τεστ. Γενικά ρισκάρουμε τη ζωή μας και εμείς και οι μαθητές».

 

Σε σχέση με τα άλλα ζητήματα της εκπαίδευσης και την περίφημη αξιολόγηση- αυτοαξιολόγηση, που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε : «Υπήρχε το μεγαλειώδες 87%  των εκπαιδευτικών, που δήλωσαν απεργία στο νόμο αυτό για την αξιολόγηση την Άνοιξη, που τον μπλόκαραν στην πράξη. Όλοι οι εκπαιδευτικοί, χωρίς εμείς ως ΕΛΜΕ να κάνουμε κάτι ιδιαίτερα δυναμικό, για να τους πείσουμε, υπήρχε αυθόρμητη η άρνηση για τη διαδικασία της αξιολόγησης. Είναι πράγματα ανεφάρμοστα. Ο εκπαιδευτικός είναι για να διδάξει το αντικείμενό του, να φτιάξει πολίτες, να καλλιεργήσει μαθητές και όχι για να ανεβάσει σε πλατφόρμες αξιολογήσεις κ.α Για μένα αξιολόγηση είναι οι μαθητές που έρχονται ως φοιτητές τώρα  στο σχολείο και μας αγκαλιάζουν και μας λένε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Αυτό είναι για μένα αξιολόγηση. Δεν θα περιμένω από κανέναν να μου πει αν είμαι καλή καθηγήτρια ή όχι μια πλατφόρμα που θα ανεβάσει νούμερα για το πώς πάει το σχολείο μου ή τ’ άλλα τα σχολεία.  Ως σωματείο βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, καθημερινά βγαίνουν άρθρα, που στόχο έχουν να κατατρομοκρατήσουν τους καθηγητές, να τους αναγκάσουν ψυχολογικά να ανεχτούν καταστάσεις στο ελληνικό σχολείο, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, γι’ αυτό και προχωράμε βήμα-βήμα, προσπαθώντας να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας. Αυτό είναι δύσκολο σε συνθήκες πανδημίας π.χ για πέρσι δεν μπορούσαμε να επισκεφτούμε τα σχολεία. Παρόλα αυτά η ΕΛΜΕ, έστω και με τη μορφή των τηλεδιασκέψεων προσπαθούσε να ενημερώνει. Τώρα έχουμε κανονίσει για την επόμενη Τετάρτη Γενική Συνέλευση σε ανοικτό αύλειο χώρο. Έτσι ώστε από τη βάση να πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσουμε το έργο μας από εδώ και πέρα. Δεν μπορεί ένα Δ.Σ μόνο να παίρνει αποφάσεις για τόσα σοβαρά θέματα. Χρειάζεται όλοι μαζί ν’ αντιδράσουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής