breaking news Νέο

Νικόλας Καρανικόλας : «Η πανδημία κόστισε στους δήμους 600 εκ. ευρώ»

  • Νικόλας Καρανικόλας : «Η πανδημία κόστισε στους δήμους 600 εκ. ευρώ»
  • Νικόλας Καρανικόλας : «Η πανδημία κόστισε στους δήμους 600 εκ. ευρώ»

Συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής ,24ης Σεπτεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, με το ζήτημα της υπαγωγής του «νομού» μας στο «κόκκινο» των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων να κυριαρχεί. Ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, αναφέρθηκε στο υψηλό ιικό φορτίο που υπάρχει στο δήμο, εκφράζοντας το φόβο ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα αυξηθεί ο κίνδυνος παραμονής της Ημαθίας στο «κόκκινο». Ακόμη ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην εβδομάδα οίνου που ξεκινάει στη Νάουσα, καθώς και στην ανεπίσημη λειτουργία του μουσείου βιομηχανικής κληρονομιάς ΕΡΙΑ, λέγοντας ότι αποτελεί τη γέφυρα του παρελθόντος με το μέλλον του δήμου. Σημαντική η αναφορά του στο κόστος της πανδημίας για τους δήμους, που άγγιξε τα 600 εκ. ευρώ, το οποίο θα συζητηθεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Οκτώβριο. «Χρειάζονται διπλάσιοι ΚΑΠ, για να ανταπεξέλθουμε το χειμώνα που έρχεται», τόνισε ο κ. Καρανικόλας.

Σε πολύ μικρά ποσοστά εμβολιασμού στο δήμο Νάουσας, η αναφορά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκου Κουτσογιάννη, που έκανε λόγο για προσπάθεια του Νοσοκομείου Βέροιας να αποδυναμωθεί το Νοσοκομείο Νάουσας.

Παράλληλα ζήτησε να καταστεί ανεξάρτητη μονάδα υγείας, που θα προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους συνδημότες του. Ο κ. Κουτσογιάννης αναφέρθηκε επίσης στη μη ύπαρξη αγροτικών γιατρών στα κοινοτικά ιατρεία, ενώ άσκησε κριτική στο έργο της ανάπλασης της Μ. Αλέξανδρου, λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε κακήν κακώς, με το νέο δίκτυο ύδρευσης να παρουσιάζει εσχάτως μια σημαντική βλάβη. Ο τέως δήμαρχος ζήτησε τη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κλείνοντας με αιχμές για τη δημοτική αρχή, στην οποία προσήψε τις «πολλές φωτογραφίες, που δεν παράγουν πολιτική».

Στην έλευση κινητής μονάδας εμβολιασμού κοντά στα σχολεία, ώστε να υπάρχει άμεση εξυπηρέτηση, η αναφορά του συμβούλου της ΛΑΣ, Λάκη Λακηνάνου, που έκανε λόγο για έλλειψη μέτρων και αντιφατικές ενέργειες της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσπιστία στον εμβολιασμό, από ομάδα πολιτών. Ο κ. Λακηνάνος καταδίκασε τις κυβερνητικές αναστολές υγειονομικών στα Νοσοκομεία.

Για μείωση των δρομολογίων του ΟΣΕ ο λόγος του Άρη Τόσιου, που κατήγγειλε την υποβάθμιση της περιοχής, με κατεστραμμένα παγκάκια, αγριόχορτα κ.α

Σε προβληματικό έργο, από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η τοποθέτηση του Γιώργου Βασιλείου, για την ανάπλαση της Μ. Αλεξάνδρου, που ζήτησε από τον τέως δήμαρχο να σταματήσει τις προκλήσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Στέλλα Αραμπατζή, είπε ότι δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα με τον ιό στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Σημαντική η αναφορά της στο ότι όλα τα νήπια του δήμου καλύφθηκαν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, ενώ στα βρέφη ήταν ελάχιστα αυτά που δεν εντάχθηκαν, Η κα. Αραμπατζή είπε ότι το 2022 θα δημιουργηθούν τρία νέα βρεφικά τμήματα, ώστε να μη μείνει κανένα βρέφος εκτός. Επίσης αναφέρθηκε στη μεταφορά του ΚΔΑΠ του δήμου σε κεντρικό σημείο, ενώ για γονείς που δεν έχουν «βάουτσερ» θα δοθεί η δυνατότητα, με ένα πολύ χαμηλό οικονομικό τίμημα, να μετάσχουν στις δραστηριότητές του.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, Γιώργος Τασιώνας, αναφέρθηκε στο έργο μεταφοράς νερού από τη Μεταμόρφωση προς το Ροδοχώρι, ώστε να λυθεί, σε ένα βαθμό, το πρόβλημα υδροδότησής του. Αναφορικά με τη βλάβη στη Μ. Αλεξάνδρου, είπε ότι αντίστοιχες βλάβες υπάρχουν καθημερινά στο δίκτυο και το συνεργείο της ΔΕΥΑΝ το αποκατέστησε άμεσα. Ο πρόεδρος επίσης είπε ότι το «νέο δίκτυο» είναι του 1994 και θα συνεχίσει να βγάζει βλάβες, αφού ήταν αχρησιμοποίητο για τρεις περίπου δεκαετίες!

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θανασούλης αναφέρθηκε στην ελάχιστη χρηματοδότηση των δήμων για τις σχολικές επιτροπές.

Απαντώντας στον κ. Κουτσογιάννη, αναφορικά με τη δια ζώσης λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, είπε υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά και η «υβριδική», με φυσική παρουσία και με τηλεδιάσκεψη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζονται 5 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο. Επίσης έκανε αναφορά στο αν έχει το δικαίωμα ένας πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να ζητήσει προσωπικά ιατρικά δεδομένα από ένα σύμβουλο, στο αν είναι εμβολιασμένος ή όχι.

Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν, ο δήμαρχος είπε (προς τον κ. Κουτσογιάννη) ότι οι φωτογραφίες των έργων έχουν ως κύριο λόγο την ενημέρωση των δημοτών, χωρίς καμιά διάθεσή του να πατρονάρει έργα. «Δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών που θεωρούν ότι, αν κονταίνουν τους άλλους, θα ανέβουν οι ίδιοι. Πρέπει να μιλήσουμε όλοι ανοικτά και να δούμε την πραγματική διάσταση των προβλημάτων. Υλοποιούμε έργα, που σχεδίασε η προηγούμενη δημοτική αρχή, με πάρα πολλά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε νέα έργα, χωρίς να έχουμε μηχανικούς. Άμεσα θα έχουμε εννιά συνταξιοδοτήσεις. Είπα στον κ. Πέτσα ότι είναι ζήτημα λειτουργικότητας του δήμου, η μη αναπλήρωσή τους», είπε ο δήμαρχος, που τόνισε ότι δεν πρόκειται να αφήσει κανένας να αποδυναμώσει το Νοσοκομείο της Νάουσας. «Δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης αλλιώς». Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, είπε ότι όσο πιέζονται οι αρνητές τους, αντιδρούν πιο έντονα. «Να εμβολιαστούμε όλοι μαζί και να πάμε όλοι μαζί σε δια ζώσης συνεδριάσεις», είπε, καλώντας τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους που παρίσταντο στην τηλεδιάσκεψη. Ο κ. δήμαρχος έκανε λόγο για αναγκαιότητα της δημιουργίας σιδηροδρομικής Εγνατίας, ζητώντας από τους υπεύθυνους του ΟΣΕ να μετατραπεί ο αντίστοιχος της Νάουσας σε ένα μοντέρνο σιδηροδρομικό σταθμό. «Ο σχεδιασμός μας προχωρά, η Νάουσα το επόμενο χρονικό διάστημα θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο», έκλεισε, την προ ημερησίας διάταξης τοποθέτησή του.


Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής