breaking news Νέο

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Άγιος Διονύσιος ο Αραιοπαγίτης, Προστάτης των δικαστικών

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : Άγιος Διονύσιος ο Αραιοπαγίτης, Προστάτης των δικαστικών

Γεννήθηκε στην Αθήνα,  ήταν  ένας από τους πιο μορφωμένους  άνδρες της εποχής του,  και υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπήρξε ένας από τους πρώτους Αθηναίους που πίστεψαν στον Χριστό. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου (κοντὰ στὸ σημερινὸ Κάιρο) ακριβώς την εποχή της Σταυρώσεως Του Κυρίου.

Την Μεγάλη Παρασκευή την ώρα Της Σταυρώσεως Του Χριστού αν και μεσημέρι, σκοτίσθηκε ο ήλιος "Ἀπὸ δὲ ἕκτης ὥρας σκότος ἐγένετο ἐπὶ πᾶσαν τὴν γὴν ἕως ὥρας ἐνάτης"(Ματ. 27,45).

Ο Διονύσιος συγκλονίσθηκε από το παράδοξο αυτό φαινόμενο και αναφώνησε: «Ή Θεός πάσχει ή το πάν απόλλυται». Δηλαδή ή ο Θεός υποφέρει ή χάνεται το πάν. Σημείωσε δε με επιμέλεια την ημέρα και ώρα του υπερφυσικού αυτού γεγονότος του σκοτισμού του Ηλίου.

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο να μιλά για εκείνο το υπερφυσικό σκοτάδι, κατά την Σταύρωση Του Κυρίου και βαπτίσθηκε με την οικογένειά του χριστιανός, κατά το έτος 52.

Το γεγονός αυτό αναφέρεται  στις Πράξεις των Αποστόλων στο κεφάλαιο 17 και στίχο 34 «τινὲς δὲ ἄνδρες κολληθέντες αὐτῷ ἐπίστευσαν, ἐν οἷς καὶ Διονύσιος ὁ Ἀρεοπαγίτης καὶ γυνὴ ὀνόματι Δάμαρις καὶ ἕτεροι σὺν αὐτοῖς».

Διετέλεσε Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών και έγραψε πολλά θεολογικά συγγράμματα.  Μαρτύρησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομιτιανού (81-96), αφήνοντας την τελευταία του πνοή πάνω στην φωτιά.

 Η μνήμη του τιμάται στις 3 Οκτωβρίου. Ο Άγιος Διονύσιος θεωρείται προστάτης των δικαστικών και είναι πολιούχος  των Αθηνών.

Απολυτίκιο.

«Χαίρει ἔχουσα Ἀθηνῶν πόλις ἀντιλήπτορα καὶ πολιοῦχον τὸν πρωτεπίσκοπον αὐτῆς Διονύσιον, Ἀρχιερέων λαμπρὸν ἐγκαλλώπισμα καὶ τῶν μαρτύρων σεμνὸν ἐπικόσμημα. Ἀξιάγαστε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε τηρεῖν ἡμᾶς καὶ πόλιν σου ἀπείραστον»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής