breaking news Νέο

Αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, «Πυρ και μανία» οι συνεταιρισμοί

  • Αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, «Πυρ και μανία» οι συνεταιρισμοί
  • Αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, «Πυρ και μανία» οι συνεταιρισμοί
  • Αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, «Πυρ και μανία» οι συνεταιρισμοί

Κύριο θέμα της συγκέντρωσης των προέδρων των αγροτικών συνεταιρισμών της Ημαθίας, το απόγευμα της Κυριακής 26ης Σεπτεμβρίου, στο «Αιγές», όπου η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» παραβρέθηκε μόνη της, η αλλαγή πλεύσης εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το θέμα της μεταβολής του τρόπου φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων και την επαναφορά τους με τεκμαρτό τρόπο, αντί του ισχύοντος, από το 2014, βιβλίου εσόδων-εξόδων. Μια πρόταση που, όπως τόνισαν οι παριστάμενοι στη συνεδρίαση, ειδικά ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Άγγελος Τόλκας, είχε προκρίνει και ο συντοπίτης μας υφυπουργός Oικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, την εποχή μάλιστα που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Τι θα αλλάξει με τη μετατροπή του τρόπου φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος; Θα σταματήσουν τα...παράνομα στέκια και τα «μαύρα» εισοδήματα, τα οποία πλήττουν καθολικά τους νόμιμους συνεταιρισμούς, αλλά και τις υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, που  λειτουργούν με όλα τα νόμιμα παραστατικά. Όπως τόνισε ο Χρήστος Γιαννανάκης, που ήταν στο πάνελ των οργανωτών, μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Πέλλας, Νίκο Μηνά, στην ενδιαφέρουσα σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Τάσος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Άγγελος Τόλκας, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης.ο πρόεδρος της VENUS Αντώνης Μαρκοβίτης, πρόεδροι και στελέχη συνεταιρισμών, ενώ το υπουργείο Oικονομικών ήταν άκρως θετικό στην αλλαγή της φορολογίας, αφού έτσι το κράτος θα είχε έσοδα πλέον, με την επιβολή κατώτατου πλαφόν εισοδήματος ανά στρέμμα και οι «μαύρες» πωλήσεις σε Βούλγαρους και Ρουμάνους τσιγγάνους, χωρίς κανέναν έλεγχο στα σύνορά μας, θα είχαν άλλη κατάληξη, ξαφνικά άρχισαν οι καθυστερήσεις, μετά από μια τηλεδιάσκεψη, στην οποία ένα στέλεχος της Φθιώτιδας (όπου δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί!) ήταν κάθετα αρνητικό με την αλλαγή του νομικού πλαισίου! Δεν ξέρουμε αν ο εκ Φθιώτιδος εκλεγόμενος υπουργός Οικονομικών αδιαφορεί για το σύνολο των συνεταιριστικών επιχειρήσεων της χώρας (ο κ. Γιαννακάκης ως προσωρινός πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και πρόεδρος της «Διεπαγγελματικής» Πυρηνοκάρπων, τόνισε ότι θα συνεχίσει την ενημέρωση των συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα), επειδή στην ιδιαίτερη πατρίδα του δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί, ενώ οι αγροτικές ασχολίες των συμπατριωτών τους, πέραν από τα ελαιόδεντρα, τα δημητριακά, τα όσπρια και τις πατάτες, δεν θα ωφεληθούν από μια τέτοια αλλαγή στο φορολογικό κώδικα. Θα σταθούμε όμως σε μέρος της τοποθέτησης Γιαννακάκη, ότι σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη έως τον Έβρο, γίνεται χαμός στη «μαύρη» διακίνηση αγροτικών προϊόντων, ακόμη και...δημητριακών!

«Υπονομεύει το μέλλον όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων το φαινόμενο της «μαύρης» διακίνησης. Πλήττονται όλες οι οργανωμένες αγορές της χώρας, συνεταιριστικές και ιδιωτικές, το ζήτημα είναι σοβαρότατο. Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης», είπε ο πρόεδρος. Η δέσμευση αντιπεριφερειάρχη, αλλά και των τριών βουλευτών, να φέρουν  το ζήτημα άμεσα, μαζί με το συνεταιριστικό κίνημα, στους αρμόδιους υπουργούς (o Λάζαρος Τσαβδαρίδης τόνισε ότι θα ενημερωθεί το πρωθυπουργικό γραφείο), σε συνδυασμό με την ενότητα που δείχνουν συνεταιρισμοί και υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα, στο να υπάρξει άμεσα αλλαγή του τρόπου φορολόγησης, είναι βέβαιο ότι αλλάζει τα δεδομένα. Αναμένουμε και αναμένονται σίγουρα εξελίξεις!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής