breaking news Νέο

Ανδρέας Λοβέρδος : «Θα ξαναγίνουμε η μεγάλη παράταξη του κέντρου»

Ανδρέας Λοβέρδος : «Θα ξαναγίνουμε η μεγάλη παράταξη του κέντρου»

Αποκλειστική συνέντευξη στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και το δημοσιογράφο Θόδωρο Ελευθεριάδη παραχώρησε ο υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος. Αναλυτικά τα όσα μας είπε : 

 

Υπουργέ, καλημέρα. Πριν λίγο καιρό γίναμε μάρτυρες του clopy right του χρώματος, αλλά και συνθημάτων του ΠΑΣΟΚ, όπως το εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πιο ψηλά για την Ελλάδα, κατά την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η άποψή σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία εκμεταλλευόμενος τυχοδιωκτικά την κρίση και τώρα προσπαθεί να επιβιώσει σφετεριζόμενος το δικό μας χώρο, τη σοσιαλδημοκρατία.  Μόνο που επειδή δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατική παράταξη, το κάνει αυτό  ως κακός μίμος. Πότε ξεσηκώνοντας συνθήματα, πότε μιμούμενος εικόνες και ήχους. Πολιτικά, όμως, είναι άδειο κέλυφος, χωρίς περιεχόμενο και ουσία. Κυβερνώντας ,έδειξε τη γύμνια του. Δεν θα τον σώσει καμία μίμηση, καμία αντιγραφή, γιατί απλά δεν έχει περιεχόμενο.

 

Πολλές φορές αναφέρεστε στην επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και την επαναφορά των συμβόλων του, αν εκλεγείτε πρόεδρός του. Στις πολλές σας περιοδείες  στη χώρα τονίζετε ότι οι φίλοι του Κινήματος θέλουν την επιστροφή στην "κανονικότητα".

Τους ανθρώπους που ήρθαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια και έμειναν μαζί μας χωρίς να είναι ΠΑΣΟΚ, τούς τιμούμε και τους θέλουμε δίπλα μας. Άλλωστε ήρθαν στις δυσκολίες, όχι στα μεγαλεία. Ήρθαν, για να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι στον καταστροφικό λαϊκισμό του και το συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας. Το ΚΙΝΑΛ όμως ως πολιτικό εγχείρημα απέτυχε. Δημιουργήθηκε από τη συνεργασία πολιτικών κομμάτων και φορέων, που στις εκλογές του 2015 έλαβαν όλοι μαζί πάνω από 13% και στις εκλογές του 2019 έλαβε μόλις 8%. Έχει τελειώσει, όπως έχουν τελειώσει, όπως λέω, και τα βαφτίσια. Είμαστε ΠΑΣΟΚ και θα ξαναγίνουμε το μεγάλο κόμμα της δημοκρατικής παράταξης ή αλλιώς δεν υπάρχει πολιτικό μέλλον στο χώρο μας.    

 

Ο έσχατος "έρωτας" του κ. Τσίπρα με το ΚΙΝΑΛ, τη στιγμή που σκοπός του είναι όχι η ισότιμη συνεργασία, αλλά η απαλλοτρίωση και των τελευταίων φίλων του ΠΑΣΟΚ, σας προβληματίζει;

 

Όπως έχω πει, η Νέα Δημοκρατία είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπαρξιακός μας αντίπαλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως σφετεριστής της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς να έχει καμία σχέση με τον πολιτικό μας χώρο. Τα προηγούμενα χρόνια εκμεταλλεύτηκε την κρίση και με όπλα τον ασύστολο λαϊκισμό του και τον χωρίς όρια τυχοδιωκτισμό του βρέθηκε στην εξουσία. Με τον ίδιο τρόπο κυβέρνησε, προσβάλλοντας βάναυσα τη δημοκρατική παράταξη, την οποία δήθεν επικαλείται. Για εμάς τους σοσιαλδημοκράτες, η δημοκρατία είναι το πρόταγμα, σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών και δεν τη θεωρούμε ως «αρμούς που πρέπει να ελέγξουμε». Με τέτοιες αντιλήψεις προφανώς και δεν έχουμε περιθώρια συζήτησης.    

 

Ποιος έχει την ευθύνη που αντί της...δεξιάς μπήκε το ΠΑΣΟΚ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;

Αν έλεγα η κρίση, θα ήταν η εύκολη απάντηση. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουμε οι ίδιοι εμείς. Αποκηρύξαμε μόνοι μας κομμάτια της ιστορίας μας, της προσφοράς μας στον τόπο. Ντραπήκαμε μέχρι και για το όνομά μας, δεν υπερασπιστήκαμε τη διαδρομή μας. Προσωπικά είμαι περήφανος για όλους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις που σχημάτισε ή στις οποίες συμμετείχε. Αλλάξαμε τη χώρα πρώτα και ύστερα τη διασώσαμε στη χειρότερη μεταπολεμική κρίση. Τίποτα από αυτά δεν τα χαρίζω.  

 

Περιγράψτε μας το όραμά σας για τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία με ηγετική δύναμη το ΠΑΣΟΚ.

Η σοσιαλδημοκρατία είναι η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής πολιτικής όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Οι σοσιαλδημοκράτες δημιουργούμε κόμματα, για να κυβερνάμε, να χαράσσουμε το μέλλον των κοινωνιών μας. Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αυτό οφείλουμε κι εμείς να κάνουμε τώρα. Αρκεί στις αποσκευές μας να κουβαλάμε νέες ιδέες, διαφορετικές προσεγγίσεις, καινούργιες προτάσεις για τη χώρα και την οικονομία. Και το κυριότερο, αυτές να στηρίζονται σε ικανές και στιβαρές ηγεσίες.

Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, η επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας θα επιτευχθεί με σύγχρονο σχέδιο, με σωστή μέθοδο, με  ικανή ηγεσία, που θα ενσαρκώνει την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό, τον πραγματισμό και τον ορθολογισμό. Μακριά από τον τυχοδιωκτικό λαϊκισμό των ψευδεπίγραφων σφετεριστών της σοσιαλδημοκρατίας. Μακριά από το δήθεν μεταρρυθμιστικό και δήθεν κεντρώο προσωπείο των δυνάμεων της συντήρησης. Και μακριά, τέλος, από σκουριασμένες αντιλήψεις και ψευδεπίγραφες δήθεν προοδευτικές απόψεις, με τις οποίες ταυτιστήκαμε, χάνοντας την πολιτική μας ζωτικότητα. Γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι η δράση στο παρόν με το βλέμμα στο μέλλον, όχι η νοσταλγία των χαμένων πολιτικών παραδείσων. Είναι ζωντανός πολιτικός οργανισμός, που αναπτύσσεται και μεταβάλλεται. Δεν είναι ούτε χώρος μνήμης, ούτε απόδοσης τιμών.

 

Είστε αισιόδοξος για τη μάχη που θα δώσετε; Τα «παράκεντρα» τα φοβάστε;

Την αισιοδοξία μου τη δίνει ο κόσμος, που συναντώ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όπου και αν βρέθηκα τους τελευταίους μήνες, είδα παντού ανθρώπους με πίστη στη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να γίνει και πάλι μεγάλο και ισχυρό και να γίνει η παράταξη που θα δώσει κυβερνητική προοπτική στους προοδευτικούς πολίτες της Ελλάδας. Το μήνυμα που λαμβάνω από παντού είναι σαφές και ξεκάθαρο: αρκετά πια με την άμυνα, αρκετά με τη φοβική περιχαράκωσή μας. Πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά, να ξαναγίνουμε η μεγάλη παράταξη του κέντρου, της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Και αυτό ακριβώς είναι το δικό μήνυμα προς όλους τους πολίτες, γιατί με αυτούς συνομιλώ και σε αυτούς απευθύνομαι, από αυτούς παίρνω τη δύναμή μου. Τα «κέντρα» και τα «παράκεντρα» δεν χωρούν στη λογική μου και δεν με απασχολεί η ενόχλησή τους. 

 

Τελικά τι ποσοστό καθορίζετε με την επιστροφή στην κανονικότητα του συνθήματος "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό". Το σημερινό 6% ή ένα πολλαπλάσιο, που θα το επαναφέρει σε τροχιά εξουσίας;

Για εμένα δεν υπάρχει λογική στην περιχαράκωση στο 6%. Απευθύνομαι σε 11 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες, δεν απευθύνομαι στο 6% μόνο. Η παράταξή μας έχει ανάγκη να μεγαλώσει πολύ και αυτή την υπόσχεση έχω δώσει και νομίζω ότι πείθω ως προς αυτό. Κανείς δεν μου έχει πει ότι είμαι υπερβολικός, όταν λέω ότι θα υπερδιπλασιάσω τις δυνάμεις ως προϊόν συλλογικής προσπάθειας. Μόνο τότε, μόνο με υπερδιπλασιασμό των ποσοστών μας θα σταματήσουν να μας αντιμετωπίζουν ως συμπλήρωμα των άλλων και να μας περιορίζουν στο απαξιωτικό ερώτημα με ποιον θα συνεργαστείτε.

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής